Društvo mladih ekologa Nikšić u okviru projekta „Povećanje stepena zaštite rijeke Bistrice“ koji je finansijski podržan u okviru IPA programa Asosijacija agencija lokalnih demokratija je realizovalo akciju ukljanjanja otpada iz korita rijeke Bistrice uzvodno od mosta Perunovića.

Bistrica 1

Angažovanjem mehanizacije u dužini od 200 metara, od mjesta završetka betonskog kanala do mosta Perunovića, uklonjeno je ukupno oko 1800 kubika otpada i  zemlje. Naime uzvodno od te lokacije u dužini od oko 2km korito Bistrice je betonirano i ukupan otpada iz betoniranog dijela je bujica nanijela na potezu gdje prestaje kanal i gdje se korito širi.

Bistrica 2

Ukolnjeni otpad je različitog porijekla i sadržaja a posebno su bile izražene stare automobilske gume.

Ova akcija dio šire kampanje koju smo sprovodili tokom 8 mjeseci trajanja projekta i koji se odnosio na animiranje šire zajednice da povede više brige o zaštiti rijeke Bistrice i vodenog resursa u lokalnoj zajednici.

Bistrica 3

Ukupna vrijednost osmomjesečnog projekta je bila 10500eura dok je za ovu aktivnost opredijeljeno 500 eura. Opredijeljena suma nije bila dovoljna da podmiri ukupne troškove angažovanja mehanizacije zbog neplanirano velike količine otpada koja se deponovala na ovom terenu i zahvaljujući sponzorstvu od strane firme „Sveti Nikola“ akcija je uspješno okončana.

Bistrica 4

Ovo je ujedno i poslednja akcija predviđena projektom. Planirano je bilo da se realiuzuje u septembru prošle godine ali zbog obilnih padavina i stalnog toka rijeke Bistrice tek su se u ovom periodu javili povoljni uslovi za njenu realizaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.