Milan Jovanović i dalje obnavlja spaljenu kuću: Niko me iz Grada i Opštine nije ni pozvao

RSS SIA

 • Beograd: Uhapšene lažne hodže!
  Beogradska policija uhapsila je R. J. (29) i DŽ. J. (25) zbog sumnje da u Srbiji izvršili više prevara, tako što su sa Fejsbuk profila "Hodža Mair“ nudili skidanje crne magije i pomoć ljudima u rešavanju različitih problema. The post Beograd: Uhapšene lažne hodže! appeared first on SIA.
 • Dritan Abazović: Ekspertska vlada Crne Gore do 8. Novembra
  Na današnjem sastanku mandatara Zdravka Krivokapića sa predstavnicima koalicija „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo", dogovoren je koncept ekspertske vlade. The post Dritan Abazović: Ekspertska vlada Crne Gore do 8. Novembra appeared first on SIA.
 • Čedmir Jovanović nije došao na saslušanje, idući put ga privodi policija?
  Čedomir Jovanović, lider LDP, koji je osumnjičen da je krajem jula napao i udario reketom vlasnika Klinike za fizikalnu terapiju Žarka Ivkovića, danas se nije pojavio na saslušanju u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu The post Čedmir Jovanović nije došao na saslušanje, idući put ga privodi policija? appeared first on SIA.
 • Veljko Ražnatović pobedio pa odustao od prvenstva zbog povrede ruke
  Srpski kruzeraš Veljko Ražnatović (23) teško je podneo vest koju mu je saopštio doktor na  merenju za polufinalni meč državnog prvenstva protiv Milosava Savića u Smederevu. Naime, Veljko je prošao vagu, bio spreman da izađe u ring uprkos povredi za koju je znao još od četvrtka kada je išao na snimanje, ali doktorova je bila […]
 • Banja Luka: Odlaganje skupa „Smisao srpskog svijeta“ zbog epidemiološke situacije
  SNP – Izbor je naš donio je odgovornu odluku da, zbog teške epidemiološke situacije u regionu, odloži najavljeni i već pripremljeni skup „Smisao srpskog svijeta“, koji je trebalo da se održi u Banja Luci u subotu 31. oktobra 2020. Ovakvom odlukom sprječavamo mogućnost ugrožavanja zdravlja učesnika koji su trebali doći iz Srbije, Crne Gore i […]

Petnaest dana je prošlo otkako se novinar Milan Jovanović sa suprugom Jelom Deljanin vratio u kuću čija obnova nije završena. Uprkos tome što još uvek nemaju ni kuhinju, Jovanovići kažu da su srećni jer su posle pola godine ponovo u svom domu.

Milan Jovanović (foto: Jasmina Dobrilović)

Zahvaljujući donacijama građana uspeli su dosta toga da urade i da obnove veći deo kuće koja je zapaljena u decembru prošle godine. Zbog nedostatka sredstava morali su da podignu i kredit.

Zamenili su električne i vodovodne instalacije. U kući su bukvalno sve morali da zamene, jer posle požara u njoj ništa nije ostalo.

Brza akcija Slavko Ćuruvija fondacije

Ubrzo pošto je novinaru zapaljena kuća, Slavko Ćuruvija fondacija počela je da prikuplja novčanu pomoć. Javilo se blizu 500 građana i obezbeđeno je 2,6 miliona dinara.

Ivana Stevanović, izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije, kaže da je akcija prikupljanja pomoći u početku imala skroman cilj. U saradnji sa Katalist Balkans, želeli su da Milanu prvenstveno omoguće da kupi novi aparat za kiseonik, koji on svakodnevno koristi.

Osećam se odbačeno kao građanin, kao da nisam građanin Grocke, Beograda i Srbije. Slobode medija nema u Srbiji, novinari su građani drugog reda, niko nas ne ceni i ne poštuje (Milan Jovanović)

„Aparat mu je već sutradan poklonila sugrađanka koja je želela da ostane anonimna. Odziv građana nas je iznenadio, ali i omogućio da promenimo cilj akcije – da umesto prikupljanja novca za kupovinu aparata za kiseonik, pokušamo da prikupimo sredstva za obnovu kuće.“

Ivana Stevanović dodaje i da su veoma zahvalni svim građanima koji su pokazali solidarnost sa Milanom, kako svojim novčanim donacijama, tako i deljenjem poziva za pomoć novinaru na društvenim mrežama. Kaže i da su redovno objavljivali izveštaje o trošenju novca.

„Na kraju akcije ćemo objaviti kompletan izveštaj o radovima i stvarima koje smo nabavili uz pomoć građana. Žao nam je što je deo novca otišao na nepotrebne troškove, odnosno što ni Grad Beograd ni Opština Grocka nisu našli za shodno da Jovanoviću obezbede privremeni smeštaj. Prepušteni sami sebi, Milan i njegova supruga bili su prinuđeni da iznajme stan sve dok nije obezbeđen minimum uslova da se vrate u svoju kuću“, ističe izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije.

Jovanović: Kao građanin se osećam odbačeno

A u Opštini Grocka – muk.

Ni sedam dana nakon što nam je sekretarica Živadinke Avramović, predsednice Opštine, u telefonskom razgovoru rekla da ćemo odgovore na pitanja dobiti taj dan ili sutradan, odgovora nema.

Cenzolovku je zanimalo da li je Opština na bilo koji način pokušala da pomogne Jovanoviću i da li ga je neko iz Opštine posetio sada, kada se vratio u obnovljenu kuću.

Novinar Jovanović kaže da mu se do danas nije javio niko ni iz Opštine ni iz Grada, kao i da nikakvu pomoć od njih nije dobio.

„Osećam se odbačeno kao građanin, kao da nisam građanin Grocke, Beograda i Srbije. Slobode medija nema u Srbiji, novinari su građani drugog reda, niko nas ne ceni i ne poštuje. Sreća je što postoji dosta građana koji su dobri i koji su donirali novac i druga sredstva, ali od vladajuće strukture nikakve pomoći ovde nema“, razočarano kaže Jovanović.

Jela Deljanin

Zahvalan je i novinarskim udruženjima NUNS-u i UNS-u jer su mu i oni pomogli.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže da su se obratili domaćim firmama i proizvođačima nameštaja i pokućstva kako bi pomogli kolegi da opremi svoj dom i da se sa suprugom ponovo skući.

„Zasad su na naš poziv pozitivno odgovorili Metalac iz Gornjeg Milanovca i Forma ideale iz Kragujevca. Uručili smo im kuhinjsko posuđe i pribor doniran od Metalca, a uskoro će od kragujevačke firme dobiti i novu kuhinju i drugi potreban nameštaj.“

UNS je ponudio usluge advokata, dali su novinaru novčanu pomoć, i angažovali su se da obezbede pomoć u nameštaju i radovima na kući, kaže Vladan Radomirović, prvi čovek Udruženja novinara Srbije.

Žao nam je što je deo novca otišao na nepotrebne troškove, odnosno što ni Grad Beograd ni Opština Grocka nisu našli za shodno da Jovanoviću obezbede privremeni smeštaj (Ivana Stevanović, SĆF)

U ovom trenutku Milanu i Jeli je najpotrebnija kuhinja. Zasad se nekako snalaze, ali kažu da im je bez kuhinje teško. Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin srećni su što su napokon ponovo u svojoj kući i zahvalni su svima koji su im pomogli i koji im i dalje pomažu.

„Ako dobijemo obeštećenje na sudu, želeo bih i ja da budem donator, da pomognem nekome u nevolji. Ako bude neke akcije prikupljanja pomoći za nekog drugog novinara, želim i ja da pomognem drugima kao što su i meni pomogli. Ako dobijem sudski postupak i isplate mi novac za nadoknadu štete, tu sam u prvim redovima da i ja učinim drugome dobro delo“, poručuje Jovanović.

Osim kuhinje i ormara koji im nedostaju, nadaju se da će uspeti da srede i zastakljenu terasu kroz koju ulaze u kuću. Novca više nemaju, a u međuvremenu su digli i kredit kako bi obezbedili neophodne stvari.

Čađ se i dalje oseća na terasi, a nisu uspeli da potpuno renoviraju ni zapaljenu garažu ni fasadu.

Račun Slavko Ćuruvija fondacije i dalje je otvoren za donacije. Svi građani koji žele da pokažu solidarnost sa novinarom Milanom Jovanovićem novac mogu da uplate na sledeći način:

Primalac:  Slavko Ćuruvija fondacija, Kursulina 7, Beograd
Svrha plaćanja: Podrška Milanu Jovanoviću
Šifra plaćanja: 288
Broj računa: 160-491244-65
Poziv na broj: MJ2018

 

IZVOR

Cenzolovka

RSS Sport – Dnevni sportski list

Pokrenite komentarisanje

Ostavite komentar: