Odžić: Vojvodinu pljačkaju kao koloniju, vratićemo otetu zemlju Vojvođanima!

Aktuelna dešavanja u Vojvodini poznatija kao “arabizacija Vojvodine” u vezi sa masovnom prodajom zemljišta navodnim investitorima iz arapskih zemalja uzburkala su javnost jer je ceo aranžman obavijen velom tajne * U javnosti se sve glasnije govori o tome da zapravo braća Vučić kupuju vojvođansko zemljište preko fiktivnih arapskih firmi * Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić pristao je da za Srpsku informativnu agenciju govori na ovu temu

Od kada datira ‘arabizacija Vojvodine’?

ODŽIĆ: Pljačka i devastacija Vojvodine traje od tzv. Jogurt revolucije, dakle od 1988. odnosno punih 30 godina. Današnji režim samo nastavlja sve ono što je započeo Milošević i njegova memorandumska SANU politika. To su manje više isti ljudi, najgori đaci 90-ih godina prošlog veka i otuda dolazi sve ovo što danas preživljavaju Vojvodina i svi njeni građani. Vekovne težnje srbijanskih elita za celovitošću, centralizacijom i u praksi nesprovodivom politikom da su srpske zemlje tamo gde god žive Srbi doveli su do toga da i Vojvodina trpi najgore moguće posledice u vidu besomučne pljačke i uništenja svega onoga što je Vojvodina kroz vekove gradila kao jedinstvena zajednica različitosti i uzajamnog poštovanja svih naroda koji u njoj žive. Rasprodaja vojvođanske zemlje, svih njenih prirodnih i radom stvorenih resursa, od strane državne administracije republike Srbije, bez da se Vojvodina i njeni građani pitaju o bilo čemu, su ništa drugo do klasično političko – ekonomsko silovanje i nezabeležen primer pljačke jedne teritroije koja je razvlaštena i svedena na nivo kolonije u cilju manipulacije i održavanja kontinuiteta vlasti političkih oligarha okupljenih oko stranaka sa centralom u Beogradu. „Arabizacija Vojvodine“ kako Vi kažete je samo još jedan naslov za kontinuitet otimanja i pljačke vojvođanske zemlje i imovine koju na najgori mogući način sprovodi aktuelni režim uz pomoć svojih satelita u Vojvodini.

Da li imate informacije o tome koliko hektara vojvoðanske zemlje se nalazi u posedu stranih državljana iz arapskih država?

ODŽIĆ: Ne verujem da postoje tačni podaci jer se svi procesi pljačkanja Vojvodine odvijaju ne samo pod neverovatnim okolnostima, nego i daleko od očiju javnosti, ali znamo da će se samo na primeru PKB-a oko 18 000 ha vojvođanskih oranica naći u rukama jedne kompanije, kako se to danas popularno naziva, stranih investitora. Istina je i da su isti ti neki strani investitori i njihovi fondovi “kupili” i nekoliko nekada veoma uspešnih poljoprivrednih kombinata pa i na taj način došli u posed vise hiljada ha vojvođanskih oranica. Ako se tome pridodaju i “domaći” tajkuni, Matijević sa 35000 ha, Kostić sa 30000 ha i Mišković sa oko 15000 ha koji gazduju vojvođanskom zemljom onda je jasno da bi Vojvodina i Vojvođani u budućnosti mogli postati bezemljaši na nekada svojoj zemlji.

Da li se Andrej Vučić, roðeni brat predsednika Srbije, slučajno doselio u Novi Sad i otkud on uopśte u Vojvodini?

ODŽIĆ: Ne znam da li se doselio ili odselio, ali znam da je krajnje neprimereno da se pojavljuje u svakoj mesnoj zajednici prilikom izbora, na zvaničnim otvaranjima određenih investicionih radova, da se odomaćio po kabinetima predsednika vojvođanskih opština i gradova, da redovno obilazi i proverava “borbenu gotovost” SNS odbora po Vojvodini, što svakako ne predstavlja demokratske procese i društvo jednakih šansi za sve, a za koje se principe tako zdušno i svim silama upire da nas ubedi upravo njegov rođeni brat, trenutno predsednik Srbije i predsednik SNS-a.

Ko danas vlada Vojvodinom?

ODŽIĆ: Zvanično koalicija okupljena oko SNS-a, a nezvanično jedan centar moći preko svojih partijskih sluga koji se izdaju za predsednike opština i gradonačelnike bez i jedne mogućnosti za sprovođenjem bilo koje samostalne ideje koja bi bila u službi građana koji u njima i žive.

Da li je moguće sprečiti dalju devastaciju Vojvodine i beskrupulozno čerupanje njene zemlje i kako?

ODŽIĆ: Naravno da je moguće. I ne samo da je moguće nego je i neophodno. U skorijoj budućnosti očekujem okupljanje svih vojvođanskih organizacija i pojedinaca koje bi za cilj imalo jedinstven nastup na svim budućim izborima, sa jasnom provojvođanskom politikom čiji će jedini interes biti zaustavljanje pljačke i propadanja Vojvodine, odbrana vojvođanskog identiteta i rešenja koja će Vojvodini obezbediti političko – ekonomski subjektivitet kao osnov za normalan i prosperitetan život svih njenih građana.

Vaśa poruka za kraj?

ODŽIĆ: Verujem da Vojvodina još uvek ima snage da se odupre i okupi oko zajedničkih ciljeva, jer samo tako se možemo odupreti svemu onome što nas je dovelo u situaciju siromaštva i zapostavljenog položaja u odnosu na državu u koju smo ugurani, da odbranimo šta se odbraniti može i da povratimo sve ono što nam je nasilno oduzeto. Lično mislim, da je Vojvodina kao Republika politički okvir koji Vojvođanima garantuje pravo na slobodu odlučivanja, prosperitet i nešto što im niko i nikada više ne može oduzeti. Za te ciljeve se vredi boriti i Vojvođanska partija će dati pun doprinos ostvarenju istih tih ciljeva.

1 Comment

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*