VELIKI NARODNI PROTEST Zelene stranke MISLI – STOP GMO održan je juče u Beogradu * Skup u Beogradu Zelena stranka je zakazala kako bi skrenula pažnju građana i javnosti na nameru da se dozvoli uzgajanje i promet genetički modifikovanih kultura na srpskom tržištu

„Zelena stranka se snažno protivi ovakvoj nameri!“ – bila je jedinstvena poruka sa današnjeg skupa, kome je prisustvovao izuzetno veliki broj građana.

Prisutni su velikim aplauzom i uzvicima podrške pozdravili nameru predsednika Zelene stranke, mr Gorana Čabradija, da Skupštini Republike Srbije uputi zahtev da Skupština usvoji GMO Deklaraciju kojom se zabranjuje uvoz, uzgajanje i stavljanje u promet genetički modifikovanih organizama na teritoriji Republike Srbije.

– Zelena stranka danas, mitingom u Beogradu, započinje nacionalnu  kampanju MISLI – STOP GMO! Kampanja će trajati 45 dana i biće održana u 31 gradu Srbije. Cilj nam je da skrenemo pažnju vlastima u Srbiji da građani nisu za GMO i da Srbija mora da ostane bezbedna zemlja za sve svoje građane! Nakon završetka kampanje predaćemo Deklaraciju protiv GMO u Parlamentu, kojom ćemo izričito tražiti: zabranu gajenja GMO na teritoriji Srbije i potpunu primenu postojećih zakona kojima se zabranjuje GMO u Srbiji. Eventualno buduće razmatranje legalizovanja GMO na teritoriji Srbije mora se sprovesti uz obavezan referendum – rekao je predsednik Zelene stranke, mr Goran Čabradi, na skupu, i naglasio: – Zelena stranka smatra da vlast treba da podrži i podstakne organsku i tradicionalnu poljoprivredu, kao što to Zelena stranka radi, a ne da otvara prostor za uvođenje GMO! Zato, radi dobrobiti svih nas, pozivamo sve građane i predstavnike medija u Srbiji da nas podrže u ovoj kampanji! – rekao je Čabradi.

– Osnovno pravo građana je zdrava hrana. Vizija Zelene Stranke je da je zdravlje naših građana na prvom mestu. Tu nema kompromisa – istakao je potpredsednik Zelene stranke, Aleksandar Stanimirović. – Vreme je da se politikom bavimo iskreno i zaista u ime građana. Treba jasno reći: većina ljudi u Srbiji je protiv GMO! Zato pozivamo političare svih stranaka, sve nevladine organizacije, pojedince svih državnih institucija i građane: oglasite se hrabro! Recite: Stop GMO! – naglasio je Stanimirović.

– Zar ćemo im dozvoliti? Više od 93% stanovnika Srbije izjašnjava se protiv GMO – bio je jasan i narodni nezavisni poslanik, predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina, prof. dr Miladin Ševarlić. – GMO je strana rečca, plaćenica. Pomno sam je profesorski proučio i zaključio: to je genetički modifikovana strana reč koja potiče od srpske reči GOMno – bio je direktan profesor Ševarlić, ističući da je hrana u tanjiru majka svih bolesti, i zaključujući: – Kada bi svi položili zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se svojom čašću da nikada nikom neću preporučiti da jede ono čime ni sam ne bih nahranio svoju porodicu i svoju decu“, o GMO ne bismo ni raspravljali!

Zelena stranka se zalaže za zdrav način života, što uključuje zdrav vazduh, vodu, tle, zdravu hranu, hranu bez GMO – istakla je i potpredsednica Zelene stranke i poslanica u Skupštini APV, Branislava Jeftić. – Snažno zastupam ove stavove i u vojvođanskom parlamentu. Za Zelenu stranku i mene, stav je jasan: u Vojvodini glavna industrija je poljoprivreda, a Srbija je peta u svetu po izvozu kukuruza, posebno na američkom tržištu, i to nameravamo da branimo. Ono što je naša prednost je što hrana kod nas nije genetički modifikovana. Samim tim, treba, i možemo, da utičemo na podizanje svesti o potrebi da se Srbija proglasi za netolerantan region za genetički modifikovane proizvode.

– Sertifikovana zdrava hrana i organska proizvodnja moraju biti imperativ i za Beograđane. Mi u beogradskoj organizaciji Zelene Stranke insistiramo da ne bude GMO hrane na našem tržištu i protivimo se usvajanju zakona koji dopušta promet i proizvodnju GMO hrane. Moramo biti sigurni da sva hrana i proizvodi koji se uvoze i dolaze na srpsko tržiste budu jasno obeleženi i da ne sadrže GMO – istakao je potpredsednik Saša Mihajlović i u ime beogradskog odbora Zelene stranke.

U svom delu govora potpredsednik stranke, dr Ratko Bajčetić, istakao je veoma važnu činjenicu:- Kada se govori o GMO, veoma često se izostavlja pitanje pesticida kojima se vrši tretman GMO kultura. Ove hemikalije su po pravilu bionerazgradive. To znači da će njihovi ostaci dospeti u zemljište, a nakon toga i u vodu koju pijemo i koristimo za pripremu hrane. Treba jasno reći da su ti pesticidi štetne, kancerogene materije! I ako se ne zaustavi GMO, mi ćemo ih i dalje piti i jesti.

Skup je završen velikim odzivom okupljenih građana koji su dali svoj potpis za zaustavljanje GMO u Srbiji.