Alarmantno! Humoristički sajtovi propagiraju zlostavljanje životinja

Portal Opušteno.rs, poznat po svojoj galeriji humorističkih slika, u galeriji 781, objavljenoj pre četiri godine, objavio je sliku zlostavljanog psa u nizu smešnih fotografija.

Istražujući sajt sa timom sačinjenog od članova raznih udruženja za zaštitu životinja, aktivista i ljubitelja životinja, pronašli smo mnoštvo eksplicitnih fotografija mučenja i zlostavljanja životinja. Ubacivanjem slike u Gugl pretragu došli smo do linkova poznatih humorističkih sajtova koji su preneli sliku, i na istim smo pronašli još spornih fotografija.

zlostavljano kuce

Fotografiju su takođe preneli i umnožili sajtovi:

  • http://vukajlija.com
  • http://www.svetsatova.com
  • http://www.krajinaforce.com
  • http://www.index.hr
  • http://www.show.hr

Kao i brojni forumi i stranice na društvenim mrežama.

Spornu fotografiju prenosili su i umnožavali studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu na njihovom zvaničnom forumu. Budući da pristup istom imaju samo studenti i osoblje fakulteta, dokaz o umnožavanju se vidi isključivo iz Gugl pretrage:

pas

Fotografija, zajedno sa ostalim prikupljenim fotografijama biće prosleđena svim nadležnim organima za zaštitu životinja i očekujemo da će ljudi koji su zvanično ili nezvanično uključeni u zaštitu životinja  zatražiti sankcije i krivično gonjenje počinitelja, ali i sajtova, portala, korisnika društvenih mreža i stranica koji su izvršili i dalje vrše distribuciju uznemiravajućeg sadržaja u svrhe zabave.

Stupili smo u kontakt sa jednim od osoblja ETF koji radi na održavanju foruma, koji je želeo da ostane anoniman i koji je izjavio da će sporan sadržaj biti pronađen i uklonjen, a korisnici koji su podelili sporan sadržaj biće sankcionisani shodno pravilima foruma. Na pitanje da li bi to moglo da povlači za sobom reakciju nadležnih organa fakulteta koji bi propisali odgovarajuću meru po statutu, sagovornik je odgovorio:

„Na nivou fakulteta, a takođe i Univerziteta, ne postoje sankcije u zvaničnom obliku za bilokakav vid krivičnog ili nemoralnog dela koji počine studenti ili osoblje fakulteta. Jedini način je da oštećena strana privatno tuži počinioce sa izuzimanjem fakulteta i Univerziteta jer mi tu nemamo nadležnost, niti smo odgovorni za sadržaj koji naši studenti dele, osim na forumu, gde isključivo administratori postavljaju uređivačku politiku.“

Ostali urednici, administratori i moderatori gorenavedenih sajtova i portala ostali su nedostupni do objavljivanja teksta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.