Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji deluje 55 stranih službi bezbednosti iz 40 zemaljaObaveštajne službe iz okolnih zemalja na signal Zapada pojačavaju aktivnosti protiv interesa naše zemlje * Britanski i američki obaveštajci pokazuju interesovanje i za moguće ujedinjenje NATO opozicije pred dolazeće beogradske izbore * Agenti CIA i NATO osovine bave se i navodnim kršenjima ljudskih i manjinskih prava i tzv. medijskim slobodama

ZAPADNI centri moći naložili su obaveštajnim službama regiona da pojačaju delovanje protiv interesa Srbije. U središtu nove antisrpske obaveštajne ofanzive biće podrivanje Republike Srpske, ugrožavanje ekonomskih veza naše zemlje sa zemljama Istoka, ali i izazivanje unutrašnje nestabilnosti i nemira.

Dogovor o združenoj špijunskoj akciji protiv Srbije donet je prošlog meseca na sastanku u Podgorici, organizovanom pod pokroviteljstvom CIA. Ovom skupu prisustvovali su predstavnici tajnih službi Hrvatske, Makedonije, Albanije, BiH, Kosova i Crne Gore. Oni su tamo primili nalog da pojačaju aktivnosti usmerene na Srbiju i Republiku Srpsku.

Ove informacije, prema dobro upućenim izvorima našeg lista, sastavni su deo politike novog zagrevanja nikad ohlađenih odnosa u regionu. U ovom paketu su i akcije u ilegalnoj vojnoj obuci mladih Bošnjaka u režiji Bakira Izetbegovića i ratnih komandanata iz redova SDA, ali i naoružavanje Hrvatske i njena antisrpska retorika. Važne karike ovog „specijalnog rata“ su i ulazak Crne Gore u NATO, nastojanje da se formira takozvana vojska Kosova i na proalbanskim osnovama preuredi Makedonija.

RUSI POVOD ZA AKCIJU

DOGOVOR o „mekoj“ ofanzivi na Srbiju napravljen je na sastanku u glavnom gradu Crne Gore, kome su, pored „domaćina“ iz CIA, prisustvovali i šefovi hrvatske službe SOA, albanske ŠIK i makedonske UBK. Zadatke je dobila i kosovska agencija KIA, tajna služba BiH OSA i crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost. Na ovom skupu Srbija je označena kao opasna ruska baza na Balkanu.
– Izazivanje unutrašnje nestabilnosti i nereda najjače je oružje na koje zapadni stratezi računaju – kaže vojni analitičar Ljuban Karan. – Kritičan će biti trenutak kada SAD i NATO shvate da ni fazom specijalnog rata ne mogu da uspostave kontrolu nad Srbijom. Opasnost je u tome što viša faza može da sklizne u oružanu agresiju.

Karan podseća i da je već sada jasno da teroristističke akcije protiv Srbije nije teško podstaći jer u našem okruženju postoje brojne grupe i pojedinci koje možemo tretirati kao motivisane i dobro obučene teroriste. To je slučaj, kako upozorava, sa grupama pod kontrolom bošnjačkog rukovodstva u BiH, a tu su i prištinske vlasti na Kosovu, i sve zajedno su pod kapom Zapada.

Promene u sistemu odbrane proteklih godina svakako su išle naruku zapadnim centrima moći. Prelazak na brigadnu organizaciju, ukidanje zona odgovornosti, suspenzija obaveznog služenja vojnog roka i odumiranje sistema civilne zaštite, pod velom reforme oružanih snaga, uticali su na slabljenje mehanizama državne zaštite. Gotovo svaki pokušaj Srbije da nabavi moderno naoružanje ili vojnu opremu ili napravi promenu u sistemu odbrane tendenciozno se proglašava udarom na mir u regionu.

Ovakav raspored snaga u regionalnoj šah-partiji za srpske službe bezbednosti, međutim, nije novost. Kako objašnjava dobro obavešteni sagovornik iz vrha domaćeg obaveštajnog aparata, Srbija ima pripremljen odgovor za svaku verziju potencijalnog udara.

– Pored praćenja lokalnih ekstremističkih grupa koje su najčešće oružje nalogodavaca, veliki posao je i prikupljanje informacija o svakom nagoveštaju promene političke klime u regionu – kaže naš sagovornik. – Zadatak vojske je da što bolje organizuje snage za sve misije – od odbrane zemlje do pomaganja civilima. Taj posao se odvija svakodnevno, a postepeno se podiže i sistem koji je godinama razaran.

HRVATSKA ČEKA RAKETE I AVIONE

PROMENE u hrvatskim oružanim snagama često se dovode u vezu sa pretnjama Republici Srpskoj. Hrvati, osim što u petoj brzini rade na nabavci borbenih aviona, od partnera iz NATO očekuju i taktičke raketne sisteme. Zabrinjavaju i nagla obnova kasarni širom zemlje, ubrzana obuka rezervnog sastava, ali i grupisanje inženjerijskih jedinica u pograničnim rejonima prema Srbiji.

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji deluje 55 stranih službi bezbednosti iz 40 zemalja. Sa njima naše agencije sarađuju, ali ima i agenata koji rade mimo toga i koje naše službe otkrivaju i prate. Reč je o prikrivenim saradnicima tajnih službi, koji su, za razliku od akreditovanih obaveštajaca pri ambasadama, „maskirani“ u biznismene ili pripadnike drugih profesija kojima su u „opisu posla“ i česta putovanja i kontakti sa inostranstvom. Britanski i američki obaveštajci pokazuju interesovanje i za moguće ujedinjenje NATO opozicije pred dolazeće beogradske izbore. Bave se i navodnim kršenjima ljudskih i manjinskih prava i medijskim slobodama.

ARHIVA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović provodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka, pišu Novosti.

Prema saznanjima ovog lista, više od 9.000 bošnjačkih mladića starosti od 18 do 35 godina tijekom ove godine prošlo je školu pucanja i osnovnih taktičkih borbenih radnji, a 5.000 njih je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu.

Informacija o ilegalnoj vojnoj obuci u režiji Bakira Izatbegovića i vrha Stranke demokratske akcije dolazi u jeku napetosti u BiH posle izricanja prvostupanjske presude Ratku Mladiću u Haškom sudu.

“Bosanski lonac”, prema informacijama Novosti iz sigurnosnih krugova, iako prividno hladan, opasno se grije i prijeti da ugrozi mir, prenosi Bljesak.info.