Aleksandar Odžić: Zajednička sednica predsedništva LSV i VP je kontinuitet saradnje na izgradnji Vojvođanskog fronta

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između LSV i VP i zajedničke sednice predsedništva, nastavljamo sa aktivnostima koja će građankama i građanima Vojvodine približiti politiku Vojvođanskog fronta u formiranju, kao jedine autentične vojvođanske koalicije stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca.

Odnos centralnih srbijanskih vlasti prema Vojvodini i svim njenim građanima je neodrživ, po ko zna koji put potvrdilo nam se da u Beogradu ne postoji politička volja i razumevanje za višedecenijske probleme koji su Vojvodinu doveli na nivo nedovoljno razvijenog regiona, a njeno stanovništvo u sada već zabrinjavajućem broju raselili po inostranstvu. Sa druge strane srbijanska opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju ni u jednom svom dokumentu ili javnom nastupu ne spominje Vojvodinu, naprotiv, jasno nam stavljaju do znanja da ih Vojvodina suštinski i ne zanima i da nikakve pouke nisu izvukli iz doba kada su oni bili vlast.

U takvoj situaciji, neophodno je pokrenuti opštu društvenu kampanju koja će, ne samo ukazati, nego i ponuditi konkretna rešenja za sve nagomilane i višedecenijske probleme sa kojima se Vojvodina suočava. Borba za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, vojvođansku imovinu i prihode, sve prirodne i radom stvorene resurse, od suštinskog je značaja za sve građanke i građane Vojvodine. Decentralizacija moći i vlasti, kao preduslov za uspostavljanje pravednog društva jednakih šansi za sve njegove građane je nešto što ne bi smelo da bude protumačeno kao separatizam u smislu izgovora za višedecenijsku pljačku i devastaciju Vojvodine, nego kao rešenje za najveći broj otvorenih pitanja i problema sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Vojvodina pripada svim njenim građanima, naše je neotuđivo pravo da upravljamo i kreiramo sopstvenu budućnost, a ne da čekamo milostinju sadašnjeg ili nekog budućeg režima za sve ono što nam pripada i što nam je oduzeto na najgori mogući način pre trideset godina.

Pročitajte i ovo:

Ostavite komentar

%d bloggers like this: