bg-oteta-deca-protest

SUTRA, TAČNO U PODNE, ISPRED ZGRADE VLADE SRBIJE, PRIDRUŽITE SE OVOJ MAJCI I POMOZITE JOJ DA SE IZBORI ZA SVOJU DECU!

Slavica Burmazović protestuje ispred zgrade Vlade Srbije svakog dana. Od države očekuje da joj pomogne da vrati decu, koju nije videla od avgusta prošle godine. Tada je njen suprug, turski državljanin Ejup Sabri Jundžu njihovo troje dece odveo i iz aviona joj poručio – nikada ih više nećeš videti.

„Srednja ćerka Esma me je zvala sredinom avgusta s nepozantog broja na Vajberu i plačući u roku od 10 sekundi rekla: „mama pomozi, mi mi smo u Siriji“. Ja sam alarmirala i Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo pravde, ali rekli su mi da se strpim i smirim i da će oni preduzeti potrebne mere i korake. Ja verujem da su oni nešto uradili, ali ja ne vidim rezultat tog rada“, kaže Slavica Burmazović.

Slavica traži pomoć od države i kaže da će dok se to ne dogodi, svakog radnog dana u 12 sati biti ispred vlade. Nada se podršci sugrađana, koja je za sada izostala.

„Ovde sam kao majka i došla sam da pružim podršku ovoj ženi. Jako sam ljuta da nas je samo troje ovde“, kaže Biljana Dujović.

U ministarstvu pravde Srbije kažu da su od kolega iz Turske čak dobili informaciju da deca više nisu u toj zemlji.

„Poslednje informacije kojima raspolaže Ministarstvo pravde kada je u pitanju slučaj Slavice Burmazović, a koje su dobijene od strane Ministarstva pravde Turske, jeste da je njen bivši suprug napustio Tursku, da je otišao u Iran i da će biti lišen slobode na šest meseci kada bude lociran, zbog kršenja privremene mere“, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.Ostaje nejasno kako je izbegao da bude lociran, kada koristi isti mobilni telefon i redovno se oglašava na društvenim mrežama – poslednju fotografiju sa Slavicinom decom objavio je prošle nedelje. U međuvremenu su sudovi u Srbiji i Turskoj doneli identične odluke – deca pripadaju majci, dok je turski sud doneo i privremenu meru.

Privremenom merom predviđeno je da otac ne moze da napusti teritoriju Turske do donošenja odluke o zahtevu Slavice Burmazović da joj deca budu vraćena, a koji je prosleđen nadležnima u toj zemlji. Kada je sud presudio u korist majke, otac se žalio, ali je krajem maja i ta žalba odbijena. Ipak, on je podneo zahtev za revizijom presude i nakon toga mu se gubi svaki trag

U slučaj je uključeno i minstarstvo spoljih poslova u kome navode da su u stalnom kontkatu sa turskim kolegama.

„I sada nam tu nastaje problem, kako ih locirati, a čak i da ih locitamo, sad imamo problem sa iranskim zakonodavstvom. Kako ce sad Iran da reaguje po zahtevu koji bi mi uputili“, kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

Još jedna nepoznanica prati ceo slučaj – na koji način je maloletni Tarik napustio zemlju. U policiji kažu redovnim putem s važećim biometrijskim pasošem. Međutim, Slavica nam je dostavila fotokopiju istog na kome se vidi da je istekao dva meseca ranije.