Bor – Četiri godine Snežana Stojanovski potuca se po sudovima kako bi se vratila na posao u borsku bolnicu * Zbog protivljenja mobingu našla se na udaru moćnika * Ima li pravde u Boru za jednu nedužnu ženu?

snezana-stojanovskiSve je počelo kada sam februara 2012. u Jutarnjem programu na lokalnoj TV govorila o svom slučaju: tužila sam, još 2009. godine, šefove u svojoj firmi, Zdravstvenom centru, za mobing. Oni su mi posle nakalemili sve i svašta: glavna zamerka bila je da navodno loše vodim evidenciju u svojoj radnoj svesci i ne izvršavam naređenja neposrednih rukovodilaca. Ni jedno ni drugo nije moglo da se dokaže na suđenju u Opštinskom sudu u Boru i ja sam 1. septembra 2015. dobila spor. Presuđeno je i da mi se isplate sve neisplaćene zarade s doprinosima. A ja sam običan radnik, berberin koji je svakodnevno brinuo o urednosti bolesnika. Nikad se niko ne mene nije požalio. Ljudi su bili zahvalni. Bila sam dobra i kad sam direktoru, po njegovoj zapovesti, fazonirala bradu, posle je sve krenulo natraške. Izjava na TV značila je početak osvete prema meni. I inspekcija rada vraćala me je na posao, ali zameriti se direktorima nije ni malo prijatno. I što je najgore: Apelacioni sud u Nišu nedavno usvaja njihovu žalbu. Sad je jedino preostalo da moj advokat traži reviziju celog postupka.

Stojanovska je od 16. jula 2012. bez posla. Radila je, nakon odluke Opštinskog suda u Boru, samo mesec i po i opet se, nakon 27 godina radnog staža, zahvaljujući odlukama raznih institucija za rad i radne odnose, našla na ulici. Potucanja od nemilog do nedragog ostavila su trag na zdravlje: svakodnevno je, kaže, u teškoj depreisiji pijući lekove i razmišljajući o najgorem.

-Dolazilo mi je da nestanem. Imam supruga koji je 43 godine radnik u borskoj Topionici i rafinaciji bakra i dva odrasla sina. I oni dele moju muku. Kako sve te probleme izdržati. Još ako  budem morala da platim sudske troškove? Pa, odakle meni toliki novac sa jednom radničkom platom – pita se Snežana gušeći se u suzama.

Ona je još u početku nesporazuma sa rukovodiocima obilazila novinske kuće i molila da se njena ispovest objavi i da „narod vidi kako je kad te šefovi uhvate na zub“.

U međuvremenu smenilo se više direktora i ostalih rukovodilaca. Novi v..d. direkotr Opšte bolnice Bor dr Goran Joksimović postavljen je pre nekoliko dana.

-Verujem doktoru Joksimoviću. On je čestit čovek, ali dok se ne reše aktuelni sudski sporovi i cele ravizija odluke Apelacionog suda ne vredi bilo šta preduzimati. Čekam taj dan da se dokaže kako je sud u Boru postupio ispravno. Dokazala sam da nisam kriva. Zašto je viša sudska instanca preinačila presudu iz Bora nikada mi neće biti jasno. Ni moj advokat Mile Petković koji važi za iskusnog i izuzetnog branioca ne može da prihvati nove sudske odluke. Nije mi nepoznato ko se i zašto umešao sa željom da me unište, ali nemoćna sam da se odbranim – jada se Snežena pokazujući nalaze psihijatra dodajući s puno gorčine i jeda: „Neka su im moje suze na savesti“.

Stojanovsku najviše boli što nema ko da je sasluša. Inspektori rada jedva su čekali da je „skinu s dnenvog reda“. Ni novinari neće, veli, tek tako protiv direktora, s politikom nikad nije imala veze niti se obraćala polirttičarima. Ostala je usmaljena čekajući, najverovatnije, ponovna veštačenja i suđenja.

Moj advokat veruje da će se ceo postupak vratiti ne mesto gde je i počeo. To je sad jedina nada. Ukoliko se to ne desi, ni sama ne znam kuda ću i kako ću ovako skršena u dalji život- reče nam sagovornica glasom očajnika ispraćajući nas iz svog skromnog stana u starom delu grada, nedaleko od topioničkih dimnjaka koji, uprkos novoj tehnologiji, često otrovima zapljusnu i njene prozore dodajući joj još jednu nesreću i nespokoj.

IZVOR: KRAJINA ONLAJN