BRUKA „GROBARA“: Podrška za ubice i narko-dilere, uvrede za Vučića!

„Stop francuskoj vojnoj operaciji ’Skaj’ u Srbiji! Sloboda za grobare!” – pisalo je na transparentu koji je jedan deo navijača Partizana raširio na tribinama na utakmici košarkaške Evrolige s Makabijem u petak uveče u beogradskoj Štark areni.

Mnogima je odmah bilo lako da shvate kome je upućena ova poruka podrške. Optuženi vođa kriminalne grupe Veljko Belivuk, nekadašnji vođa Partizanove navijačke grupe „Principi”, trenutno na suđenju pred Specijalnim sudom u Beogradu pokušava da ospori legitimnost dokaza dobijenih otključavanjem aplikacije „Skaj”.

Veliki broj dokaza protiv Belivukove grupe pribavljen je zahvaljujući međunarodnoj policijskoj pomoći, najpre stručnjaka iz francuske policije, koji su uspeli da otključaju upravo šifrovane „Skaj” telefone ove grupe. Takođe, presretnuta komunikacija s pomenute aplikacije nedavno je pomogla našoj policiji i u razbijanju takozvanog vračarskog klana, za koji se sumnja da je bio beogradski ogranak ozloglašenog „kavačkog klana”, ali i grupa sledbenika Belivuka. Organizovanoj kriminalnoj grupi, koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković, podsetimo, sudi se za sedam teških ubistava i niz drugih teških krivičnih dela.

Saša Đorđević, istraživač iz Globalne inicijative, kaže da je transparent „Stop francuskoj vojnoj operaciji ’Skaj’ u Srbiji! Sloboda za grobare!” zanimljiv zbog nekoliko razloga.

„Poruka očigledno služi da podrži Veljka Belivuka. Njegova odbrana na sudu u velikoj meri se zasniva na osporavanju dokaza koje je policija prikupila otključavanjem komunikacije optuženih preko ’Skaj’ aplikacije. Zanimljivo je da se transparent pokazuje sa zakašnjenjem u trenutku kada je suđenje zapravo počelo”, kaže Đorđević.

On ističe da iako je bilo očekivano da će na stadionima biti poruka podrške nakon hapšenja Belivuka 2021. godine, to je izostalo, izuzev sporadičnih primera. Podrške je više bilo u Milanu i Beču nego u Beogradu, dodaje on.

„U tom trenutku je delovalo kao da deo navijača želi da se distancira od Belivuka ili se vođstvo na tribini još nije konsolidovalo. Sasvim je bilo drugačije nakon ubistva Brisa Tatona 2009. godine ili Aleksandra Stankovića 2016. godine, kada su tribine bile pune poruka i skandiranja podrške, odnosno počasti”, ističe istraživač.

Đorđević smatra da poslednja poruka dela navijača na utakmici Partizana protiv Makabija deluje kao zaokret i vrlo je simbolična i izaziva dileme.

„Na primer, iako postupak protiv Belivuka vode pravosudni organi Srbije, ona je upućena protiv Francuske, čija je policija bila jedna od država koja je razbila komunikaciju preko ’Skaj’ aplikacije. To upućuje da neprijatelj nije u Srbiji, već izvan zemlje. Iako civilni organi, tužilaštvo i policija vode postupak protiv Belivuka, navijači su stavili poruku u vojnički kontekst kao da je reč o vojnoj operaciji protiv njih. U tom kontekstu, transparent na tribini je, zapravo, njihovo oružje, a oni su vojnici. Sve ovo zajedno izaziva dileme zašto je baš sada došlo do zaokreta i zabrinjava, imajući u vidu prirodu dela za koje je optužen Belivuk i grupa okupljena oko njega”, zaključuje Saša Đorđević.

Pre početka evroligaškog meča Partizana s Makabijem veliku pažnju izazvao je i momenat kada je s tribine pod svodove hale krenuo da se izdiže lik Bilija Pitona, čuvenog junaka iz kultnog filma „Maratonci trče počasni krug”.

Pored lika, koji se pojavljivao i ranije na navijačkim rekvizitima kao aluzija na posao grobara kojim se Bili Piton u filmu bavi, stajala je poruka: „Ja njih znam 10 godina, veliki su to razbojnici.” Mnogobrojni korisnici društvenih mreža su ovaj natpis razumeli kao poruku za režim, jer pre desetak godina je počela vladavina SNS-a.

Osim toga, pojedini navijači Partizana su na košarkaškoj utakmici upućivali i uvrede predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Predsednik je to prokomentarisao rečima da prihvata da uzvikuju sve što treba, ali je svima jasno šta je razlog.

„Sami su napisali šta je razlog – to što su uhapšeni koljači, ubice i narko-dileri”, prokomentarisao je Vučić, dodavši da ti navijači nisu ni navijali, već su s tribina slali poruke njemu i državi.

„Četiri minuta navijaju za Partizan, a onda im je od glavnog nalogodavca koji je udaljen više hiljada kilometara u kriptovanoj poruci, za koju su mislili da ne možemo da dešifrujemo, stiglo naređenje – vratite se na Vučića”, otkrio je predsednik tokom gostovanja u nedelju ujutru u televizijskoj emisiji na TV Prva.

Na pitanje voditeljke da li je reč o Radoju Zviceru, kao glavnom nalogodavcu od kojeg su navijačima stizale poruke, Vučić je rekao: „Ne, o ovom drugom”, verovatno misleći na Nikolu Vušovića Džonija, vođu „vračarskog klana”, koji je u bekstvu.

Povodom „koreografije” navijača Partizana i uvreda na račun predsednika, oglasio se i lider Pokreta socijalista i bivši ministar policije Aleksandar Vulin. On je rekao: „I dok budete vređali Vučića, setite se da je Aleksandar Vučić predvodio rat s mafijom i da su zahvaljujući baš njemu mnogi s tribine koji mu pevaju glupe pesme živi samo zato što Belivuk i Miljković nisu na slobodi.”

Transparenti kao političke agende

Transparenti, baneri i šetalice su vizuelni aranžmani koji navijači najčešće izvode pre ili tokom utakmice kako bi odali počast timu za koji navijaju ili da pripreme ili podignu atmosferu na utakmici. Nastali su kao deo koreografije navijača u Italiji krajem sedamdesetih, ali se praksa najpre širi na istočni deo Evrope, a kasnije i po celom svetu.

„Navijači kroz transparente ostvaruju kolektivni identitet i pokazuju svoju jedinstvenost u društvu kroz simbolične, autentične, jedinstvene i kreativne poruke. Na Balkanu baneri na stadionima često imaju političku konotaciju, deo su dnevne političke agende ili stavljaju u fokus određene teme. Takođe, navijači transparentima pružaju podršku saborcima koji su u sukobu sa zakonom”, objašnjava Saša Đorđević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *