Dačić i „keš-diplomatija“: Srbija platila Centralnoafričkoj Republici da povuče priznanje Kosova!

Kao što je Srpska informativna agencija već pisala o tome da Dačić ogromna sredstva iz budžeta troši na antikampanju protiv Kosova, sada je stigla i zvanična potvrda njegove „keš-diplomatije“ koja će skupo koštati Srbiju, koja inače grca u javnim dugovima.

Oko 340.000 dolara Srbija je platila da kupi notu kojom je opozvano priznanje nezavisnosti Kosova od strane Centralnoafričke Republike, piše GazetaEkspres.

Kako navodi taj medij, “skandal afričke diplomatije otkrio je afrički CNC koji govori o tajnom sastanku ministarke spoljnih poslova Centralnoafričke Republike u Francuskoj sa savetnikom srpskog ministra spoljnih poslova zvanim ‘Vlad’“.

Gazeta dalje piše da se za Vladimira ili „Vladu“ govori da je Dačićev tajni izaslanik koji ima zadatak da u Africi lobira protiv Kosova korumpirajući zvaničnike koji su spremni da budu podmićeni debelim novcem.

“Srpska diplomatija na čelu sa Ivicom Dačićem nastavlja zlobnu kampanju protiv nezavisnosti Republike Kosovo tvrdeći da su razne afričke države povukle priznanje nezavisnosti. U julu ove godine u Srbiji je predstavljen dokument za koji je Dačić rekao da je Centralnoafrička Republika povukla odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, ali sve o povlačenju tog priznanja ispada da je skandal u diplomatiji Centralnoafričke Republike”, piše Ekpress.

Taj medij prenosi da CNC iz Afrike otkriva da je pomenuti savetnik Ivice Dačića ministarki spoljnih poslova Silvie Baipo Temon u Francuskoj ponudio 200 miliona centralnoafričkih franaka, što je oko 340. 000 američkih dolara u zamenu za notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.

Gazeta podseća da se odmah nakon sastanka u srpskim medijima ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pojavio sa pismom koje svedoči o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova i dodaje da se  centralnoafrička ministarka tajno vratila u svoju zemlju 24. Jula.

Gazeta citira pisanje CNC prema kome iznenađuje da ministarka nije konsultovala ni premijera ni predsednika Centralnoafričke Republike oko odluke koju afrički medij nazivaju njenom sopstvenom, da bude povučeno priznanje nezavisnosti Kosova.

U međuvremenu, navodi dalje Gazeta, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je odlučio da podrži ministarku Silvie Baipo Temon, vrši pritisak na centralnoafričku vladu da pristane na pismo kojim povlači priznanje nezavisnosti Kosova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.