Darka Šarića čeka 30 do 40 godina robije?

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije zatražilo je od suda da Darka Šarića, vođu crnogorskog narko-kartela, osudi na maksimalnu zakonom predviđenu kaznu zatvora kao organizatora kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

I za ostala 24 optužena tužilaštvo je u završnim rečima predložilo maksimalne kazne za krivična dela „udruživanje radi vršenja krivičnih dela” i „neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”. To znači da za Šarića kao organizatora kriminalne grupe traži kaznu u rasponu od 30 do 40 godina. Naime, prema Krivičnom zakoniku Srbije, organizatoru kriminalne grupe koja se bavi rasturanjem droge može se izreći kazna od najmanje 10 godina zatvora, a najviše 30 do 40 godina. Što se tiče preprodaje droge u organizovanoj kriminalnoj grupi, zakon je zapretio najmanje 10 godina zatvora, bez preciziranja maksimuma kazne. Opšti maksimum kazne koja se može izreći u Srbiji, kada drugačije nije propisano zakonom, je 20 godina. Upravo Šarićevim saradnicima preti 10 do 20 godina dok njemu kao organizatoru grupe preti 30 do 40 godina.

Prvu prvostepenu presudu, kojom je Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne, ukinuo je Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. U svojoj završnoj reči, postupajući tužilac Saša Ivanić rekao je da smatra da je tokom postupka dokazano da je kriminalna grupa organizovana 2006. godine i da je za cilj imala zaradu od šverca droge, kao i ubacivanje tako zarađenog novca u legalne finansijske tokove.

„Smatramo da je tokom suđenja dokazano da su organizatori kriminalne grupe bili Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i pokojni Dragan Dudić Fric. Oni nisu imali kontakt s kokainom, već su organizovali ostale pripadnike koji su imali zadatak da nabavljaju, transportuju i skladište kokain”, precizirao je Ivanić.

„Kokain je transportovan prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope, a pripadnici su u razgovorima koristili šifrovanu komunikaciju”, rekao je u svojoj završnoj reči tužilac, detaljno ukazujući na prisluškivane telefonske razgovore, iskaze svedoka-saradnika i pisane dokaze.

Posebno se osvrnuo na dokaze nađene pretresom stanova i kuća okrivljenih, kao što je evidencija o prodaji, iz čega je, kako je naveo, utvrđeno da je prihod od kokaina bio 47 miliona evra.

Završne reči branilaca i okrivljenih uslediće u nastavku suđenja, a planirane su i za naredna dva glavna pretresa.

Pošto svi izlože svoje završne reči na suđenju, sud će zakazati objavu prvostepene presude.

Šarić se tereti za organizovanje šverca ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a pored njega optužena su još 24 okrivljena, od kojih su njih osmorica u bekstvu.

Šaricevoj grupi se ponavlja suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Šarić je četiri godine bio u bekstvu, a srpskim srpskim vlastima se predao 18. marta 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru, dok se svi ostali sada brane sa slobode.

Prema optužnici, clanovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji „Balkanski ratnik”.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *