Deca i ishrana

dete

Skoro svaki roditelj se suočio sa tim da dete uporno odbija da jede određenu vrstu hrane koja je zdrava, a više pribegava slatkišima, ukusnom, a opasnom fast fudu, koka-koli i slično ili iz nekih drugih razloga ono odbija hranu. U ovom tekstu saznaćete zašto je važno da ne popuštate detetu u prohtevima za nezdravom hranom, kako da mu stvorite zdrave prehrambene navike, ali i da razumete zašto ono ne voli određenu vrstu hrane, kako da nađete ukusniju, a zdravu zamenu, ili pak kako da ga privolite na hranu koju ne voli, ako niste u situaciji da mu ponudite nešto drugo i kako da ga provolite da jede onda kad ima gubitak apetita.

Pre svega imajte na umu da čulo ukusa kod dece je još uvek nedovoljno razvijeno i može se desiti da njihov mozak još uvek ne prima u zadovoljavajućoj meri nadražaj ukusa, što za posledicu ima da dete zaista ima neprijatan osećaj prilikom uzimanja određene vrste hrane. Nekad osećaj može biti toliko neprijatan da mu može izazvati traume. Dok recimo slatkiši, gazirani sokovi, pa čak i presoljene grickalice su jak stimulans za nerazvijene receptore na jeziku i mogu dovesti do pojave zavisnosti od takvih namirnica kod dece, pa čak i inhibirati i usporiti razvoj receptora za druge ukuse kroz odrastanje. Takođe je veoma važan psihološki faktor, ako vi kao roditelj ne volite i pokazujete odbojnost prema nekom jelu, sve su šanse da i dete neće voleti to isto jelo.

Počnite i sami da jedete hranu koju dajete detetu, pa čak i onu koju ne volite, spremajte je tako da bude po vašem ukusu i podnošljivo po vas. Nemojte dete odmalena izlagati slatkišima, gaziranim pićima, grickalicama, nego ga navikavajte na sveže voće i povrće, prirodne negazirane sokove, šejkove, potom i na kuvanu, ali ne previše začinjenu ili posoljenu hranu. Naučite ga da pravilno unosi vodu, tj. svaki put kad ustane i pre svakog obroka.

Može se dogoditi da dete odbacuje određenu vrstu hrane koja je zdrava iako ste postupili po gore navedenim savetima, ali potrudite se da nađete ukusniju alternativu, koja ne mora predstavljati drugi oblik iste namirnice, može to zaista biti nešto drugo, ali bitno je da sadrži sve potrebne nutrijente kao i ta namirnica koju dete odbija. Pokažite Vašem detetu da vam je stalo do njegovog zdravlja i da ste spremni da nađete zdravu zamenu za ono što ne voli, jer upornim ubeđivanjem da jede ono što mu se ne sviđa ćete postići suprotan, pa čak i katastrofalan efekat. Dogodiće se to da će dete probati sledeću namirnicu koja mu se neće dopasti i to će ga jako iritirati. Pogrešno je da verujete da dete hoće samo slatkiše, naprotiv ono hoće vašu pažnju i istinsku brigu za njegove potrebe koje uključuje i potrebe njegovog jezika. Ako mu nađete zdravu, a ukusniju zamenu za obrok koji ne voli, pokazujete da vam je stalo. Onda kada ne budete u prilici da mu nađete zamenu za neko drugo jelo koje ne voli, a ispoštovali ste ga onda kada je to moglo, vaše dete će pristati da vama za ljubav pojede i ono što ne voli. Samo mu lepo objasnite i biće sve u redu. Unos vode pre svakog obroka može biti i dobar trik da pojede ono što mu je neukusno, recite mu da popije čašu vode više i da pojede koliko može. Dete će zaista manje pojesti, ali će brže ući svi potrebni nutrijenti nego kada bi jelo više hrane, uz manji unos vode. Dajte mu čašu prirodnog soka posle jela  kako bi se oporavilo od lošeg ukusa. Nemojte nikako da ga podmićujte slatkišima i grickalicama posle jela, ukoliko pojede ono što mu se nije dopalo, jer to nije zdravo za dečiji organizam, dodatno nadražuje jezik i može da dođe do usporenog razvoja čula ukusa.

Drugi razlozi zbog koje dete može izbegavati da jede su želja za pažnjom ali i raznorazne infekcije koje su dovele do dijareje i povraćanja jer dete može da doživi traume pri prvim suočavanjem sa takvim tegobama. Pokušajte da razumete vaše dete, da mu date dovoljno pažnje i da mu pomognete da psihički prebrodi strah od hrane tako što ćete mu objasniti da nije hrana krivac za njegove boljke. Ako je dete jako malo i još uvek nije progovorilo, ono ne zna da kaže da se plaši tako da nemojte navaljivati odjednom da počne da jede, nego mu dajte pomalo, dok se ne navikne da ponovo jede iste količine kao i pre tegoba.

Postoji još jedan bitan faktor koji može detetu da pomogne da zavoli hranu, a to je i estetski aspekt. Potrudite se da hrana koju spremate detetu bude što lepša i koloritnija za oko.

Ovo su saveti i zamene vezano za namirnice koje vaše dete odbija:

Od barenog povrća napravite salaticu ili kašicu sa sirom, pa ako neće ni to, onda mu pravite salate od svežeg povrća.

Spanać je jako zdrav, ali može i pored lošeg ukusa izazvati probavne tegobe ako se ne sprema sa dovoljnom količinom mleka koje transformiše teške materije u njemu. Probajte da ga što manje solite i da ga spremate sa lukom ili da ga pomešate sa rendanim celerom. Ako ni to ne pomogne, alternativa su pečurke koje možete spremati zasebno ili mešati sa zdravim, a za decu ukusnim jelima.

Kelj je za decu ne samo neukusna hrana, već ne liči ni na šta kad ga dete pogleda. Grozota je gledati to naborano, tamno lišće koje je obojilo vodu u odvratnu boju i zbog koje lepi žuti krompir izgleda tako neprirodno i mrtvo siv. Skuvani kelj usitnite u blenderu zajedno sa ostalim svetlijim povrćem i dobićete kašu lepe boje od koje možete napraviti gustu, prijatno obojenu, a ukusnu i zdravu čorbicu.

Mleko naprosto zamenite drugim mlečnim proizvodima, još bolje voćnim jogurtom.

Crveno meso zamenite jajima, ribom, pečurkama ili žitaricama.

Postoje deca koja odbijaju šejkove jer ih neki voćni sastojak napravi kiselkastim ili gorčim, a koji vi ne osećate. Kupite u prodavnici zdrave hrane ukuse u prahu za šejkove i dodajte to u blender.

Radmila Stolić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *