Deca i opekotine

deca i opekotine

Opekotine su lokalne promene koje nastaju pod dejstvom plamena, vrele vode ili ulja, usijanih predmeta, električne struje i aparata a mogu nastati i dejstvom sunčanja, kao i zadesno kiselinama i bazama.

Nekada mogu imati dejstvo na ceo organizam. Česte su kod dece, posebno one živahne i radoznale, koja za čas dohvate šerpu punu vrele supe ili dodirnu upaljenu peglu ili ringlu. Nekada u igri mogu da povuku stoljnjak na kome se nalazi vrela tečnost, potpuno nesvesno, istražujući okolinu. U toku igre nekad sedaju u posudu sa vrelom vodom koja im je dostupna jer još uvek nemaju strahove. Starija deca se povredjuju jer se igraju izvidjača i paljenja logorske vatre ili dok ekperimentišu oko električnih aparata, kablova i utičnica, a pri tom nedovoljno znaju o vatri.

Na opečenoj površini koža postaje jarko crvena, javlja se otok i plihovi. Ove opekotine su veoma bolne i dete vrišti odmah po kontaktu sa toplotom. Kod najtežih oblika opekotina može se javiti suva smedja ili čak i crna boja kože. Najčešće dolazi do povrede kože i sluzokože, ali nekad mogu biti zahvaćena i dublja tkiva. Opekotine izazvane plamenom obično zahvataju veću površinu kože jer najčešće i odeća gori. Opekotine najčešće prouzrokuju temperature preko 45 stepeni, ali se u toku sunčanja mogu javiti i pri nižim temperaturama.

Dele se na četiri stepena u zavisnosti koju površinu tela zahvataju i koje su dubine, a kod dece je ova podela još značajnija nego kod odraslih i obično su težeg stepena zbog male površine detetovog tela. Prilikom požara ili dejstvom nekih supstanci mogu nastati i oštećenja gornjih disajnih puteva, otok i crvenilo, pored lokalnih povreda. Ukoliko su opekotine veće površine mogu biti veoma opasne jer dolazi do velikog gubitka tečnosti preko njih, dehidracije i stanja šoka.

Zbog svega ovoga u svim prostorima u kojima borave deca najvažnija je prevencija kako do opekotina ne bi ni došlo. Ne ostavljajte dete pored upaljene pegle, ringle i rerne u sobi bez nadzora, čak ni na minut. Ili ga povedite sa sobom, ili isključite izvor toplote. Nemojte stavljati toplu hranu na stoljnjak dostupan detetu koji može povući, kuvajte na daljoj ringli, neka ne vire drške šerpi da ih dete lako može oboriti. Dete nikad ne izlažite suncu u periodu 11-17h, posebno ne u dužem vremenskom intervalu i bez zaštitnih krema za sunčanje. Ako je do opekotine već došlo, postoji nekoliko stvari koje obavezno treba da uradite:

  1. Uklonite uzrok povredjivanja (izvor toplote)
  2. Izvucite dete iz zatvorenog prostora. Ako je odeća zapaljena, položite dete na podlogu, licem okrenutim nadole, i pokrijte ga nekim pokrivačem (kaputom ili ćebetom). Ako je dete došlo u dodir sa strujom, pažljivo uklonite žicu ili isključite struju
  3. Ukoliko je dete bez svesti i nema znakova života, odmah započnite oživljavanje i pozovite hitnu pomoć.Za manje opekotine i ako je dete svesno hitna pomoć nije potrebna.
  4. Oslobodite opečenu površinu skidanjem odeće i obuće
  5. Ohladite opečenu površinu. Manje površine hladite ledom i hladnom vodom. Kod većih opekotina potopite opečeni deo u vodu ili stavite vlažne obloge (30–45 minuta). Koristite vodu iz vodovoda. Površinu opekotine hladite sve dok ne prestane osećaj bola bola
  6. Pokrijte opekotinu vrlo nežno čistim čaršavom ukoliko je opekotina veća
  7. Mirno i staloženo razgovarajte sa detetom, umirite ga i ne grdite zbog toga što se dogodilo.

NIKAD NE RADITE:

  1. Odojčad i malu decu sa većim opekotinama ne potapajte u hladnu vodu niti ih cele hladite na drugi način
  2. Ne stavljajte ulje, puter, margarin niti bilo kakvu mast na opekotinu
  3. Ne vičite na dete, budite smireni i osećajni

Iako česte kod dece, opekotine se mogu kod dece i sprečiti tako što unapred mislimo o tome šta može biti opasno za naše dete. Čuvajte vaše dete da se ne opeče, učite ga shodno godinama o opasnostima toplotnih izvora i budite pažljivi, uvek korak ispred svog deteta. Bolje je sprečiti nego lečiti.

Dr Milena Nikolić, pedijatar

(www.mojpedijatar.co.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.