Dečiji bes-tantrumi

Tantrumi ili izlivi besa česti su kod dece uzrasta do 3 godine. Rešenje je u prevenciji situacija gde će dete ispoljiti bes, jer osim što će to vama sačuvati živce i pomoći vam u odgoju deteta, time ćete smanjiti mogućnost pojave dečijeg frasa na minimum. Dakle, zdravlje i život vašeg deteta može biti doveden u opasnost čestim i dugotrajnim tantrumima. U ovoj fazi dečijeg razvoja potrebno je da oba roditelja kao i svi koji dolaze u kontakt sa detetom budu upućeni u metode suzbijanja ovakvog ponašanja.

Sa stanovišta psihologije, dete uzrasta do 3 godine je egocentrično i još uvek ne raspolaže mehanizmima koji bi mu pomogli da kanališe negativna osećanja, naročito ona koja se javljaju usled nezadovoljavanja njegovih potreba. Reči poput  „ne“, „ne može“ i „nemoj“ nemaju nikakvog efekta, a fizičko kažnjavanje, ucenjivanje i uskraćivanje pogotovo, jer mogu pogoršati situaciju. Budući da je vaše dete u tom uzrastu prirodno egocentrično, nemojte očekivati da ono razume ono što druga starija deca i odrasli razumeju.

Takođe zanimljiva stvar koja vama može ići u prilog je što dete vas percipira kao sredstvo za ispunjavanje potreba i kao izvor pažnje, tako da tu možete uvek balansirati tako da vašem detetu prija. Dakle, ako trenutno niste iz nekih razloga u mogućnosti da mu kupite čokoladicu, možete mu zato ponuditi nešto drugo, preusmeriti ga na neke njegove omiljene ili nove aktivnosti i pružiti mu beskrajnu pažnju jer dete nema dovoljno razvijenu koncentraciju i pamćenje tako da se fokusira na čokoladicu i brzo će je zaboraviti. Idite u korak sa vašim detetom i njegovim potrebama, balansirajte i maksimalno iskoristite sve ono što može biti vaša prednost.

Ono kroz vašu pažnju, ako je ispoljavate na što kreativniji i zdraviji način, uči važne lekcije, prioritete i prirema se za što samostalniju kontrolu svojih emocija, kao i života. Kroz igru i zdrave alternative učite ga da se kreativno izražava i da se snalazi u situacijama kada ne može odmah postići željeni cilj, jer ono usvaja vaš model ponašanja prema njemu u kritičnom periodu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *