Propali kandidat za mesto generalnog sekretara UN i bivši srbijanski ministar spoljnih poslova, desna ruka svrgnutog dvomandatnog diktatora Tadića i visoki funkcioner kriminogene Demokratske stranke Vuk Jeremić, čukununuk je zloglasnog Murat-age Pozderca i praunuk potpredsednika AVNOJ-a Nurije Pozderca, a njegova baba Sadeta Pozderac bila je direktorka Prve beogradske gimnazije.

vuk-jeremic-cukununuk-murat-age-pozderca

KRV NIJE VODA: JEREMIĆ IMA IZRAZITU BOSANSKU FIZIONOMIJU

Predsednički kandidat u najavi jednog dela kriminogene opozicije Vuk Jeremić direktni je potomak jedne od najmoćnijih bošnjačkih, muslimanskih familija – Pozderac. Jeremić je čukununuk zloglasnog Murat-age Pozderca, vladara Cazinske krajine iz vremena kraja Otomanskog carstva kome je omiljeni sport bio nabijanje tamošnjih Srba na kolac, i praunuk Nurije Pozderca, potpredsednika Prvog zasedanja AVNOJ-a, koji je poginuo u čuvenoj borbi na Sutjesci.

nurija-pozderac
      NURIJA POZDERAC

Jeremićeva baba Sadeta Pozderac bila je direktorka Prve beogradske gimnazije koja se udala za diplomatu Šerifa Buljubašića. Sadeta i Šerif su izrodili dvoje djece – Senu i Seada. Sead Buljubašić je postao operski pevač i danas kao penzioner živi u Beogradu, a Sena Buljubašić se udala za direktora “Jugopetrola” Miška Jeremića i dobila sina Vuka.

Od Murata do Guče

Porodično stablo šefa Vuka Jeremića krije se u srbijanskoj žutoj štampi zbog predstojećih predsedničkih izbora a u Bosni se o familiji Pozderac govori se kao o “bošnjačkim Kenedijevima” i ministra Jeremića ubrajaju u najmoćnije članove ove familije u kojoj značajno mesto zauzima Hamdija Pozderac, bivši predsednik Predsedništva BiH i svojevremeno jedan od najviših funkcionera u SFRJ!
Narednog leta u Cazinu će biti održana proslava povodom 150 godina od rođenja Murat-age, rodonačelnika familije Pozderac. Na ovoj proslavi će se, kako se očekuje, pojaviti i njegovo čukununuče Vuk Jeremić.
Sadeta Pozderac bila je direktorka najpoznatije beogradske Prve gimnazije, a njen muž Šerif Buljubašić funkcioner u ministarstvu inostranih poslova SFRJ. Imali su dvoje dece: Senu i Seada. Sead je postao operski pevač, a Sena se udala za direktora naftne kompanije “Jugopetrol” Miška Jeremića. Dobili su sina Vuka.
Vuk je pohađao Prvu beogradsku gimnaziju u kojoj mu je svrgnuti diktator Tadić predavao psihologiju i gde je, kažu, pridobio sve simpatije svog tadašnjeg profesora. Kasnije je nastavio školovanje u Engleskoj (Kembridž) i SAD-u (Harvard). Diplomirao je teorijsku fiziku na Univerzitetu u Kembridžu, a za vreme doktorskih studija iz primenjene matematike na Univerzitetu u Londonu radio je i u finansijskim institucijama, među kojima je i Dojče banka. Tada se Jeremić prvi put povezao sa nemačkim tajnim službama od kojih je kasnije dobio i nemačko državljanstvo.

Kao student i mlad stručnjak, tokom Miloševićeve vladavine, bavio se organizovanjem srbijanskih studenata i iseljenika radi kampanje za bolje informisanje o događanjima u Srbiji. Kada je 1997. održana Osnivačka skupština Organizacije srbijanskih studenata u inostranstvu, Jeremić je postao njen finansijski menadžer.
U svojoj biografiji tada je naveo: “Do 35. godine života nameravam doktorat naplatiti u Londonu, Njujorku, Tokiju ili Hongkongu, vršeći surovo kapitalističko izrabljivanje na berzi, a posle toga se baviti humanitarnim radom, posmatranjem ptica i filatelijom, paralelno sa držanjem značajnog dela akcija ‘Plejboja’ i portfeljom ministra za istraživanje ruda i gubljenje vremena u Vladi Srbije.”

Posle demokratskih promena u Srbiji, od oktobra 2000. radio je kao savetnik ministra za telekomunikacije Jugoslavije, dakle Borisa Tadića, a potom od Jula 2004. i kao njegov savetnik, kada je Tadić imenovan za predsednika Srbije. Od novinara tada najčešće pitan šta sa 29 godina, koliko ima, može savetovati Tadića, nonšalantno je odgovorio da oni razgovaraju i dogovaraju političke stavove: “Ne uspevam ga samo nagovoriti da prestane da navija za Partizan, jer nije u redu da predsednik Srbije bude grobar.”

BOŠNJAČKI SRBIN I PRAVOSLAVNI MUSLIMAN

Kao ministar inostranih poslova i najmlađi član Vlade Srbije, sa nepune 32 godine, svečano je položio zakletvu na sednici Narodne skupštine 15. maja te. Oženjen je Natašom Lekić, novinarkom RTS-a. Govori tečno engleski i nemački jezik. Na veb-stranici sa njegovom biografijom piše: nacionalnost – Srbin, veroispovest – pravoslavlje.

vuk-jeremic-u-guci
                        

           VUK JEREMIĆ SA ŠAJKAČOM U GUČI

Sto pedeset godina od rođenja velikog krajiškog age Murata Pozderca, koji je živeo u islamskoj veri i šerijatu, njegov je potomak bez prisile – izuzev one koju život nosi – postao pravoslavac i jedan među pet najznačajnijih ljudi Srbije. Čudni su putevi Gospodnji. Iliti: “Velik je Alah, gospodar svetova”, da citiramo reči Nurije Pozderca, pradede Vuka Jeremića…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *