Saša Janković je rođen 1970. godine u Loznici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu završio je 2005. godine specijalističke studije i stekao zvanje specijaliste za nacionalnu i globalnu bezbednost. Objavio je više naučnih i stručnih radova na srpskom i engleskom jeziku. Karijeru je započeo 1994. godine kao novinar u agenciji Beta, gde je radio do 1997. godine, da bi potom postao stručni saradnik u Ministarstvu za omladinu i sport. Od 2000. do 2001. godine bio je sekretar Saveznog ministarstva sporta, a do 2003. pomoćnik Saveznog sekretara za sport i omladinu. Od 2003. do izbora na funkciju Zaštitnika građana bio je nacionalni pravni savetnik u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS-a u Beogradu. 

 sasa-jankovic-ombuzdovanHoćete li se kandidovati za predsednika Republike Srbije?Za predsednika ću se kandidovati kada se raspišu izbori, ali nikako pre toga. Zaštitnik građana je neophodan Srbiji. Imaćemo i predsednika Republike i predsednika Vlade i ministre i gradonačelnike i poslanike i sve druge koji će se kandidovati. Još je nužnije da imamo i Zaštitnika građana. Kao i do sada, radiću svoj posao strogo prema Ustavu i zakonu, bez uzmicanja pred bilo kim. U Srbiji treba da postoji red, a ne neizvesnost i strah.

Hoćemo li dočekati taj red? U Subotici mnogi imaju mađarski ili hrvatski pasoš i odlaze. Hoće li Srbija ikada ući u Evropsku Uniju?

Ne idu oni iz Srbije zato što ona nije članica EU, već Srbija nije članica EU upravo iz razloga zbog kojih oni odlaze. Za građane ne postoji ništa gore nego da Srbija ovakva kakva jeste – razorenih institucija, bez vladavine prava i socijalne pravde, ugušenih medija, netransparentna i korumpirana – uđe u EU. Takva bi bila lak zalogaj svakom ko bi da nas iskoristi ekonomski i na svaki drugi način, građani od toga ne bi imali ništa, a ni one zemlje koje bi da nam pomognu. Treba da u Srbiji izgradimo i živimo evropske vrednosti, da zakon važi za sve podjednako i da je jači od bilo čije političke volje, a da se firme otvaraju zbog dobrih uslova poslovanja, a ne tajnih ugovora sa državom – tada će iz Mađarske i Hrvatske ljudi dolaziti ovde da žive. Treba da izgradimo „Evropu“ u Srbiji. I to u Subotici, Leskovcu, Loznici i Boru, Kraljevu i Kragujevcu, u Nepričavi i Marediku… u svakom gradu i selu, ne samo u Beogradu. Polaskan sam što principi i vrednosti za koje se kao Zaštitnik građana borim 10 godina, ono što otvoreno pričam sada usvajaju mnogi, jer od toga može da bude samo opšte koristi, naravno ako su u tome iskreni. A kome su stavovi koje iznosim opozicioni, tome je Ustav najveći politički protivnik. Naša snaga nikada nije proizilazila spolja, već kada smo bili snažni i imali saveznike, bilo je to zbog snage iznutra. I u regionu, stabilnost ne može da se zasniva na ličnim odnosima lidera niti smešnoj trci u naoružanju, već na ljudskim vrednostima koje delimo, na pravnim državama, poštovanju ljudskih prava, zdravim ekonomijama, zadovoljnim ljudima. To su srpske i evropske vrednosti kojima treba da težimo.

Jasno je da ćete biti kandidat za predsednika Srbije. Hoćete li biti kandidat opozicionih stranaka?

Biću kandidat građana. Predsednik izražava državno, odnosno nacionalno, a ne stranačko jedinstvo, a stranke svoje mesto mogu, treba i dobrodošle su da pronađu u opštem interesu, a ne obrnuto.