Goran Trivan je stari, provereni kadar Saveza komunista Srbije odnosno SPS-a * U jesen 2001. godine uhapšen je zbog opravdane sumnje da je izvršio krivično delo „podstrekivanja na kriminalno delo“ čime je omladinski kamp „Karataš“ kod Kladova oštećen za 6,5 miliona dinara * Trivan je šetao bukagije u zatvoru godinu i kusur dana da bi, zbog „apsolutne zastarelosti slučaja“, bio oslobođen * U igru i fotelju se vratio opet 2008. godine sklapanjem čuvene koalicije crvenih i žutih lopova

Aktuelni Vučićev ministar ekologije Goran Trivan rođen je 1962. godine u Kladovu.

Završio je Šumarski fakultet, odsek Pejzažna arhiktetura.

Član je preimenovanog Saveza komunista Srbije odnosno Socijalističke parije Srbije, a bio je koordinator SPS-a za Timočku krajinu. U Februaru prošle godine izabran je za potpredsednika GO Beograd.

Na mesto sekretara za zaštitu životne sredine grada Beograda postavljen je 2008. godine.

U zvaničnoj biografiji koja je stigla Narodnu skupštinu u predlogu za sastav Vlade Ane Brnabić stoji da je Goran Trivan 1991. postao ministar za omladinu i sport, a da je nakon toga počeo da radi u JP ”Srbijašume”, najpre kao direktor Biroa za projektovanje, planiranje i razvoj. Kasnije je postavljen na mesto Izvršnog direktora te kompanije. Na jesen 2001. godine uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično delo „podstrekivanja“ čime je omladinski kamp „Karataš“ kod Kladova oštećen za 6,5 miliona dinara.

Apelacioni sud potvrdio je oslobađajuću presudu zbog apsolutne zastarelosti!

Trivan je bio politički aktivista komunističke omladine ili kako se to tad zvalo – Socijalističkg saveza radnog naroda ili omladine. Krajem 80-tih se izgubio, verovatno u nekim sumnjivim poslovnim odnosima, a ponovo se pojavio u gradskoj strukturi vlasti, bio je gradski sekretar za ekologiju, kao kadar SPS-a, da bi 2001. godine bio izveden pred istražnog sudiju okružnog suda u Negotinu.

Teretio se za zloupotrebu službenog položaja prilikom kupovine stana. Tada se vodio krivični postupak i protiv Mire Marković oko kupovine nekog stana. Socijalisti su delili stanove pakom i kapom svojim članovima, pa je posle, kad je DOS došao na vlast, prva optužnica bila nelegalna kupovina stanova.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva, Trivan se teretio da je u toku 2000. godine „podstrekao generalnog sekretara omladinskog kampa Đerdap a Šimeta Čičkovića da iskoristi svoj položaj i obezbedi mu deo stana“, površine 78 kvadrata u Beogradu. Trivanu je, kako je stajalo u optužnici, JP „Srbijašume“, u kojem je bio zaposlen, „delimično rešilo stambene potrebe obezbeđivanjem jednog dela navedenog stana u površini od 70 m2, dok za kupovinu drugog idealnog dela istog stana nije imao novčanih sredstava“.

Trivan je Čičkovića, kao svog bliskog prijatelja i saradnika naveo da mu kupovinom obezbedi navedeni stan iako na to nije imao pravo, moleći ga u više navrata za pomoć u rešavanju svojih stambenih potreba, navodilo se u optužnici.

Naime, kako se dodaje u optužnici, Trivanu je javno preduzeće „Srbija šume“, u kom je bio zaposlen, samo delimično bilo rešeno stambene potrebe obezbedivanjem jednog idealnog dela od 70 kvadratnih metara, dok za kupovinu drugog idealnog dela istog stana povrsine 78 kvadratnih metara nije imao novca.

Čičkovicu je stavljeno na teret da je u cilju kupovine pomenutog idealnog dela stana za Trivana, izdejstvovao dobijanje kredita u iznosu od 5,9 miliona dinara sa računa Omladinskog kampa „Đerdap“.

Taj novac je uplaćen na račun Korporacije „Caričin grad“ u Beogradu. Potom je taj idealni deo stana dao u zakup na neodređeno vreme Trivanu, a potom mu je omogućio otkup tog dela stana za iznos od 248.711 dinara, iako Trivan nije bio u radnom odnosu kod Omladinskog kampa „Đerdap“ i uprkos što je već posedovao odgovarajući stan površine 32 kvadratna metra u Beogradu.

Apelacioni sud je nakon većanja odbio žalbu zamenika višeg tužioca kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu.