Gazda KRIK-a Stevan Dojčinović pred kačenje o kuke na kojima visi kao šunka

Sada već možemo biti sigurni da svaki put kada KRIK nekoga optuži za korupciju to radi jer taj neko ne odgovara interesima NATO osovine * Ovih dana je to slučaj sa ministrima u Vladi Srbije Vulinom i Popovićem koji predstavljaju sve ono što Pentagonu smeta u spoljnoj politici Srbije * Kontroverzni gazda KRIK-a i NVO tajkun Stevan Dojčinović, poznat po kačenju o kuke na kojima visi kao šunka, udarna je medijska pesnica NATO alijanse u Srbiji * KRIK nikada nije istraživao krimnal žutog ganga okupljenog oko bednog ostatka Demokratske stranke ili drugih NATO opozicionara ali ni NATO režimlija koje Vučić drži u svojoj čudnoj Vladi, skrpljenoj po samo njemu znanim aršinima

Pronatovska NVO KRIK predstavlja neku vrstu hibrida nevladine organizacije, alternativnog medija i para-obaveštajne službe, i to sa zadatkom održavanja neprekidne atmosfere progona državnih funkcionera koji nisu po volji vašingtonsko-briselskog bloka. KRIK je ovih dana tu svoju ulogu potvrdio pokretanjem hajke protiv ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, i to na temeljima potpuno fabrikovanih optužbi.

Te optužbe izgrađene su iz saznanja do kojih je KRIK navodno došao analizom ,,Rajskih papira“, i to u saradnji sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ). Već ovaj podatak izaziva ozbiljne sumnje u motive KRIK-a. Naime, ICIJ je, kako samog sebe opisuje, ,,nezavisna internacionalna mreža novinara bazirana u Vašingtonu“. Osnovan 1997, ICIJ je svetsku pažnju stekao tek prošle godine sa objavljivanjem tzv. ,,Panamskih papira“ u saradnji sa nemačkim listom ,,Zidojče cajtung“, a ,,Rajski papiri“ (takođe objavljeni u saradnji sa ,,Zidojče cajtungom“) na neki način predstavljaju nastavak tog poduhvata o raskrinkavanju ,,poreskih rajeva“ i njihovih klijenata.

KRIK FINANSIRA ŠIROKA LEPEZA NATO ORGANIZACIJA

Ono što je međutim ostalo izvan vidokruga javnosti povodom ICIJ i njegovih otkrića jesu tesne veze ove ,,nezavisne internacionalne mreže novinara“ sa američkom CIA koje se održavaju preko paravanske organizacije koja je i glavni finansijer ICIJ – Ford fondacije. Ova fondacija, za koju je poznato da ju je osnovala CIA, je inače (pored Soroševog Fonda za otvoreno društvo i USAID-a) i jedan od glavnih sponzora Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) koji je, da se vratimo u Srbiju, direktno učestvovao u osnivanju KRIK-a, što piše i na sajtu ove organizacije. Dakle da rezimiramo – ,,Rajske papire“ objavila je ICIJ koju kontroliše CIA, a potom je KRIK (stvoren od strane OCCRP kojeg je stvorila CIA) analizirao te papire uz pomoć ICIJ kako bi iz njih izveo neke optužbe na račun jednog srpskog ministra. Neki bi to nazvali ,,nezavisnim istraživačkim novinarstvom“, ali ,,obaveštajna subverzija“ deluje kao daleko prikladniji opis.

Osim svega toga, valja istaći i da ,,Rajski papiri“ obuhvataju 13.4 miliona dokumenata (oni ,,Panamski“ broje oko 11 miliona), što je obim dokumentacije koji je apsolutno nemoguće obraditi sa ograničenim ljudskim i tehničkim kapacitetima kakve imaju nevladine organizacije – materijalne i ljudske resurse za neovlašćeno preuzimanje i obradu takvih podataka poseduju samo najjače obaveštajne agencije.

Ali šta je u stvari KRIK obelodanio o ministru Popoviću? U suštini ništa posebno – da se radi o veoma imućnom čoveku koji je iz sveta biznisa ušao u politiku (što smo već znali), da mu je izvesna advokatska konsultantska firma ponudila sklapanje legalnog pravnog posla (što smo mogli da pretpostavimo da se događa u poslovnoj svakodnevici osobe koja potiče iz sveta biznisa), da je ,,bogatstvo stekao učešćem u državnim projektima u Rusiji“ (što je svakako bolje nego da je bogatstvo stekao npr. učešćem u antidržavnim projektima u Srbiji u oktobru 2000), te da je učestvovao u poslovima izgradnje Putinove palate i Olimpijskog naselja u Sočiju (što možda nismo znali, ali bi moglo da nas raduje da se neko ko uživa takav ugled u ruskom državnom vrhu sada nalazi u Vladi Srbije). Možda najkontroverzniju tvrdnju KRIK-a – onu o navodnoj mreži Popovićevih ofšor kompanija po ,,poreskim rajevima“ – povukao je sam KRIK, pravdajući se da oni to nikad nisu tvrdili. U moru zlonamernih nagađanja koje ,,novinar“ KRIK-a Stevan Dojčinović iz svega navedenog izvukao, jednu konstataciju treba izdvojiti kao glavni motiv pokretanja čitave hajke:

,,Njegova Srpska narodna partija osnovana 2014. zagovara bliže odnose Beograda i Moskve i protivi se pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Osim toga svoju poslovnu imperiju Popović je izgradio upravo u Rusiji. […] Nije jasno kako je Popović dobio ministarsko mesto, s obzirom da se zalaže protiv članstva Srbije u EU – što je prioritet Vlade Srbije.“

Ako to nije jasno Stevanu Dojčinoviću, sasvim sigurno je jasno njegovim mentorima iz CIA i Vašingtona koji ovih dana na sve načine pokušavaju da slome obnovu srpskog suvereniteta ubeđivanjem da ,,ne možemo sedeti na dve stolice“ – odnosno da se moramo odreći Rusije i bezuslovno se smestiti u kažnjeničku stolicu atlantističkog Zapada. Nenad Popović, kao oličenje ,,ruskog krila“ u proevropskoj vladi nesumnjivo predstavlja osobu koja stoji na putu takvim ambicijama. Pri tome ne treba praviti lažne simetrije o tome kako je Popović kao proruski političar ,,strani agent u službi interesa Kremlja“ jer je se danas samostalnost Srbije meri upravo njenim odnosom prema Rusiji. Što više Srbija bude uspevala da istraje u borbi za očuvanje svojih prijateljskih odnosa sa Rusijom, uprkos svim pritiscima iz Vašingtona i Brisela, to će više biti u stanju i da istraje u borbi za očuvanje Kosova i Metohije, Republike Srpske, vojne neutralnosti i drugih nacionalnih interesa.

Zato napade na ministra Nenada Popovića ne treba posmatrati samo kao napade na jednog političara, pa makar on bio i ministar, još manje kao izraz iskrene težnje da se u srpskom društvu istraži i iskoreni korupcija, nego kao napade na slobodu Srbije, na njeno pravo da samostalno bira svoje prijatelje, na njeno pravo na suverenost.

SIA – Srpska Informativna Agencija