Hoće li izbori u BiH biti pokradeni ili će se desiti državni udar?!

RSS SIA

 • Olimpijada počinje 23. Jula!
  Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Vlada Japana saopštili su da će Olimpijske igre u Tokiju početi 23. jula ove godine i da su svi navodi u vezi sa otkazivanjem kategorična neistina. Predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, generalni sekretar Đorđe Višacki i šef Misije Damir Štajner učestvovali su danas na video sastanku koji je organizovao predsednik MOK-a […]
 • Virusolog Ana Gligić: Kineska vakcina je najbolja, i štiti nas od svih mutacija virusa!
  „Vakcina pravljena od celog virusa jedina je prava i dugotrajna zaštita“, podseća naš istaknuti virusolog. U Srbiji će od sutra, kako je najavila premijerka Ana Brnabić, početi masovna imunizacija stanovništva protiv korona virusa. Za sada, Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je dozvolu za upotrebu za dve vakcine u našoj zemlji – Fajzer/Bajontek […]
 • Aleksandar Odžić: Građanskim kandidatom opozicije „izaći na crtu“ režimu Aleksandra Vučića
  Još uvek verujem da i u Srbiji postoje snage zasnovane na vrednosnim principima i politici oko koje su se okupile članice Vojvođanskog fronta, a koje bi mogle iznedriti predsedničkog kandidata boljeg i drugačijeg od onoga što bi mogla  ponuditi „Pravoslavna opozicija Srbije“. The post Aleksandar Odžić: Građanskim kandidatom opozicije „izaći na crtu“ režimu Aleksandra Vučića […]
 • Centar DBA: Očekujemo slobodu za generala Dikića
  Dakle, apelujemo na Vas, ako ste na strani naroda i na strani pravde, da učinite nešto što pre i oslobodite srpskog generala iz kazamata u kojem se nalazi nepravedno. Ukoliko to ne učinite, odgovorite nama i javnosti da li uopšte postoji neki plan da se razreši problem koji je napravila prethodna vlast izmišljajući ovu sramnu […]
 • „Žuti tajkun“ Dragan Đilas i „žuti vladika“ Grigorije najzad i javno u istom taboru
  Vladika Grigorije je javno podržavao diktaturu Borisa Tadića i kažu "plakao na sednici Sinoda SPC" kada je žuti diktator Tadić najzad svrgnut nakon dvomandatne diktature 2012. godine The post „Žuti tajkun“ Dragan Đilas i „žuti vladika“ Grigorije najzad i javno u istom taboru appeared first on SIA.

Stižu izbori i stižu manji problemi za našu vlast. Moraće se malo “spustiti” do “ljigave raje”, malo im podilaziti pričama koje se raji sviđaju, udijeliti malo sitnih prinadležnosti penzionerima, borcima, radnicima povećati plate za trideset-četrdeset maraka a kada prođu izbori sve to vratiti na staro i naći nove načine kako od raje povratiti to što im je za izbore dato, jer ima tu mogućnosti za još neke akcize ili nešto slično.

Već su nestale tone papira od koga se, u štamparijama pod kontrolom prvog vlastodršca Republike Srpske, štampa glasački materijal. Nije taj papir ispario, niti će ispariti ono što je od njega još ostalo i što do sada već nije upotrijebljeno.

Izborna komisija, tačnije njen dugogodišnji rukovodeći dio se već pobrinuo da prvog dana nastupajućeg izbornog procesa niko sem njih nekoliko iz Izborne komisije nema uvid u to šta se toga dana događalo. U ostalom šta će opoziciji saznanja kako počinje izborni proces kada su tu dugogodišnji članovi Izborne komisije koji su “nezavisni u svom radu” čak i od dugogodišnje vlasti koja eto nije izrazila ni zainteresovanost da i ona isprati dešavanja tog prvog dana a i zašto to kada oni iz dugogodišnje vlasti vjeruju u “nezavisnost” dugogodišnjih članova Izborne komisije.

U junu mjesecu a samo na stotinjak dana prije ovih izbora Tužilaštvu BiH je dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima u nesrećnim zvorničkim preduzećima “Birač”, “Alumina” i još nekoliko njih a protiv čuvenih litvanaca predvođenih Vladimirom Romanovim i to za samo oko dvjesta miliona KM od jedne milijarde, koliko je iz tih nekada privrednih giganata “isisano”. Tolike godine su trebale da se sve to “skrčka” i baš sada pred novu ujdurmu kojom se polako otima i preostali dio ovih preduzeća a koja pod dirigentskom palicom “Velikog Baje” i njegove dvojice ortaka u ovom poslu upravo traje i pred ove izbore, vlast se eto sjetila ove enormne pljačke.

Ali biće takvih aktivnosti još u ovih preostalih nekoliko dana do izbora, jer mora i policija i tužilaštvo nešto uraditi oko krupnog kriminala makar nekoliko dana pred izbore a šta će od svega toga biti vidjećemo vjerovatno vrlo brzo, odmah poslije izbora i gdje će i na čemu “stvar zapeti”?

Osvanuo je dvadeset i tri godine, bez ratnih godina, pripremani Izvještaj o počinjenom djelu, policijske uprave Trebinje, a protiv Harisa Silajdžića? Samo se može zamisliti o kojoj se “sistematičnosti i predanosti poslu” trebinjske policije radi, kada im je dvije i po decenije trebalo da pripreme jedan takav Izvještaj i tek prije neki dan ga, pred same izbore, podnesu Tužilaštvu BiH? Da li će ga to Tužilaštvo prihvatiti nije ni bitno, bitno je postići izborni marketinški efekat ali i još jednom pokazati koliko je policijski aparat u Republici Srpskoj pod potpunom kontrolom vlasti ovog entiteta i kako je politizovan do same srži.

Autobusi se već polako pripremaju, u Šekovićima je sve već podmazano i spremno, uvozićemo i nešto glasača širom regiona, pa gdje da nam prođu izbori a da ne bude sendviča, pečenja i raznih drugih “izbornih poklona” , o šatorima i pjesmi pod njima de se i ne govori. Važno je samo vlast sačuvati a posle će to “ljigava raja” sve vratiti i to sa kamatama. Još ima svašta da se proda. Još se kredita može nauzimati, jer zašto da nam te kredite samo vraćaju djeca i unuci kada i praunuci mogu da “pomognu” i vrate nešto od ovoga što naša današnja vlast zadužuje i troši a najviše uzima sebi. Bitno je da oni nama lijepo pričaju, obećavaju, da će nam sačuvati Republiku Srpsku a u Sarajevu Bosnu i Hercegovinu. To što su oni sve “isisali” nema veze, ljušture svakako ne mogu dugu živjeti, a onda ćemo vidjeti šta ćemo i kako ćemo!? Bitno je da je nama sada dobro, nije baš dobro, ali bitno je da “ne puca” i da samo “njima” tamo u onom drugom entitetu ne bude bolje.

Stižu vijesti i iz studentskih domova širom Srbije da vlast iz Republike Srpske kupuje glasove studenata iz Republike Srpske koji trenutno studiraju u matici. Cijena nije neka, par hiljada dinara, ali je razumljivo što i studenti iz Republike Srpske žele da učestvuju u izbornom procesu kod nas i žele da nam bude bolje, jer su studenti uvijek bili nosioci boljitka i prosperiteta u svakom društvu i narodu, pa tako i u našem. Ova vlast je toliko toga uradila na rastjerivanju stanovništva sa ovih prostora, tako da će ih teško iko ikada nadmašiti u tome a studenti znaju da kada završe fakultete trebaju posao, pa smatraju da ako podrže ovu vlast i ona svoj posao rastjerivanja nastavi još četiri godine, za njih će biti dovoljno radnih mjesta. Sem, ako ne promijene mišljenje pa zbog plate od 400-500 evra ne odluče da rađe posao potraže negdje drugdje, gdje su plate veće a veće su u cijeloj Evropi, uključujući izgleda i Albaniju.

Na naše prostore a u izborni štab našeg Baje je stigao i “scenarista” poslednjeg “državnog udara” u Crnoj Gori (državi jednog lica ili državi jedne porodice), Vladimir Beba Popović. Kako će njegov dolazak biti predstavljen i da li će se to u opšte priznati vidjećemo vrlo brzo? Vjerovatno će, ako bude trebalo i on dati svoj “doprinos” i “izrežirati” i za nas u Republici Srpskoj (entitetu vlasništvo jednog lica) jedan manji “državni udar” za potrebe našeg lidera ili nešto slično tome?

O opoziciji ne treba puno trošiti riječi. Oni bi najrađe da se ni ne spominju. Kada bi sami građani i nevladine organizacije mogli ukazati na sve probleme i makar jedan dio tih problema riješiti, prije svega rušenje ove kriminalizovane mafijaške vlasti, e.. to bi za njih bilo najbolje.

Trenutna vlast je toliko toga napravila i stvorila takvo stanje u društvu da predstojeći izbori nemaju više nikakve veze sa politikom, politikama i političkim strankama. Oni su jednostavno izbor između, sa jedne strane opstanka ovoga što imamo a to je stanje u kojem mafija upravlja institucijama, stanje opšteg ekonomskog i svakog drugog beznađa, jada, bijede, masovnog egzodusa stanovništva, bahaćenja bogatih kriminalaca političara koji su opljačkali sve što se moglo opljačkati i sada iz zabave ubijaju a institucije štite ubice i sakrivaju dokaze.

Sa druge strane je opozicija u pokušaju koja stidljivo nudi da se sve to zlo zaustavi i da se prije svega institucije oslobode iz potpunog zagrljaja mafije i makar djelimično osposobe da obavljaju osnovne funkcije.

Zaključak je da, za razliku od dosadašnjih izbora, vlast u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini na ovim izborima sem izborne krađe, koja je ovde konstanta, ovaj put nudi nešto novo i to mogućnost organizacije jednog “manjeg državnog udara” za potrebe vlasti a po uzoru na onaj crnogorski. Za tu namjenu je ekspert doveden u Banja Luku a da li će trebati da se prema njegovom scenariju nešto i “odradi” odlučiće vlast prema svojim potrebama!?

O AUTORU
Stojadin Knežević, profesor, dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“…

RSS Sport – Dnevni sportski list

 • Ričmond Boaći oprostio Zvezdi veći deo dugovanja?
  Fudbaler Ričmond Boaći rastao se sa Crvenom zvezdom i oprostio je veći deo dugovanja, potvrđeno je danas iz kluba ceveno-belih. Još nije poznato u kom klubu će Boaći nastaviti karijeru a za njegov dolazak je zainteresovano nekoliko klubova. Ofanzivac iz Gane se rastao sa Crvenom zvezdom i odlučio je da klubu otpiše deo finansijskih dugovanja […]
 • Legendarni portorikanski košarkaš Džej Džej Bare stiže u španski Estudijantes!
  Legendarni Portorikanac Džej Džej Barea potpisao ugovor sa španskim Estudijantesom. Portorikanac Džej Džej Barea odlučio je da u 37. godini debituje u evropskoj košarci, pošto je potpisao ugovor sa španskim Estudijantesom. Džej Džej Barea stiže u Estudijantes Barea iza sebe ima 14 sezona u NBA ligi, a 2011. godine osvojio je šampionski prsten sa Dalasom. […]
 • Težak pad na glavu švajcarskog skijaša Krijenbila u Kicbilu! (VIDEO)
  Švajcarski skijaš Urs Krijenbil doživio je težak pad na glavu tokom spusta u austrijskom Kicbilu. Trka je prekinuta, a nakon ukazane lekarske pomoći skijaš je helikopterom prebačen u bolnicu. Švajcarski skijaš Urs Krijenbil na samom ulasku na cilj izgubio ranotežu i pri brzini većoj od 146 kilometara na sat pao direktno na glavu. Ostao je […]
 • Poznati sportski radnik Dragan Vuksanović (65) preminuo od koronavirusa
  Dugogodišnji istaknuti sportski radnik i nekadašnji košarkaš Dragan Vuksanović preminuo je u 65. godini od posledica koronavirusa, saopštio je Teniski savez Srbije (TSS). Vuksanović je bio član Upravnog odbora Teniskog saveza, potpredsednik UO TK Crvena zvezda, a svojevremeno i direktor Uprave za sport Ministarsva prosvete i sporta Republike Srbije (2001 – 2004). Za vreme njegovog […]
 • Srbija domaćin Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu!
  Srbija će prvi put u istoriji biti domaćin Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu koje će se održati od 12. do 15. avgusta ove godine u Novom Sadu. Srbija je prva zemlja u regionu koja će organizovati Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu i to u prelepom Novom Sadu. „Novi Sad ima mnogo toga da ponudi. Evo […]

Pokrenite komentarisanje

Ostavite komentar: