Intervju: Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke

Najprijatnije iznenađenje na poslednjim izborima svakako predstavlja Zelena stranka, mada za neke uopšte nije iznenađenje što je ova mlada, „zelena“ partija zauzela svoje mesto na političkoj sceni Srbije i u parlamentu * O situaciji u ovoj jedinoj, autentičnoj zelenoj opciji u Srbiji (pored ove, u Srbiji još deluje Nova demokratija iz Obrenovca koja je promenila naziv u „zeleni Srbije“) govori predsednik stranke Goran Čabradi u jasnim i konkretnim crtama

goran-cabradi

Izbori

Poslednji izbori su pokazali da postoji veliki potencijal za zelene ideje u Srbiji. Zelena stranka je, iako mlada stranka, osnovana tek pre nešto više od godinu i po dana, već postala parlamentarna stranka, a pored republičkog parlamenta  imamo i poslanike (tačnije poslanicu) u pokrajinskom parlamentu, kao i još 12 odbornika u 9 opština i gradova u Srbiji.

To jeste veliki rezultat, a imajući u vidu minimalna sredstva kojima smo raspolagali u kampanji, pogotovo u odnosu na neke druge partije koje su ostale ispod cenzusa, naš rezultat je još značajniji. Kao primer, mogu da navedem grad Beograd gde smo osvojili oko 1% glasova, a naša kampanja je u glavnom gradu svela se na 2 bilborda! Zamislite samo šta smo mogli uraditi da smo imali resurse bar delimično u odnosu na bilo koju drugu partiju.

Jako je važno znati i sledeće – ovo su prvi izbori za Zelenu stranku, i rezultat jeste sjajan, ali to nije naš cilj. Naša ideja je da trajno uspostavimo zelene ideje u srpskom društvu i da pokažemo da zeleni imaju mesto na političkoj mapi Srbije. I da naglasim, nije poenta biti u parlamentu, poenta je nešto uraditi za ovo društvo, za vašu ulicu, vaš grad ili državu u celini. Na tome ćemo da radimo u budućnosti. Iako smo mlada stranka, mislim da imamo šta da ponudimo ovom društvu.

Učešće u organima vlasti

Našu autentičnost na političkoj mapi Srbije, pokazali smo i ovom prilikom: mi smo jedina stranka koja u potpunosti neguje autonomiju lokalnih odbora. Svaki naš odbor je imao pravo da i pre i nakon izbora odredi sam svoj interes na lokalnom nivou, u smislu vođenja lokalne politike. Nije bilo direktive iz centrale, i na to sam jako ponosan. Naravno da imamo zloupotreba i u takvoj situaciji, ili potpunog nerazumevanja pojedinaca šta je to politika Zelene stranke i na koji način se definiše naša budućnost. Ali i to su dečije bolesti, i proces našeg sazrevanja, i kao društva, a i nas kao političke stranke.

Ono što jeste važno za svako društvo, jeste da zeleni budu korektivni faktor, i da eventualno, budu aktivni učesnici u procesima kojima se kreira naše društvo.

Mi smo nakon izbora imali situaciju da na nacionalnom niovu, ili na pokrajinskom naprimer, budemo opozicija svima po svaku cenu, i to bi se jednom delu naših birača sigurno svidelo. Međutim, smatrali smo da je važnije biti aktivan činilac u odlukama kojima se kreira budućnost ovog društva, i da samo na taj način možemo realizovati deo našeg programa.

Imate primer našeg odbora u Novom Sadu, koji je sklopio programski sporazum sa vladajućom strankom,  a u kom su definisani prioriteti u daljem razvoju Grada u 7 tačaka: rešavanje problema deponije, povećanje budžetskih sredstava Grada za personalne asistente osobama sa invaliditetom, izgradnja adrenalin parka i druge značajne tačke za Grad. I to bez ikakvih uslovljavanja sa naše strane, iako je u tom momentu naš odbornik bio odlučujući za većinu! I sam gradonačelnik je to u svom govoru spomenuo. I moram napomenuti, da Zelena stranka u Novom Sadu nikog nije uhlebila, nije preuzela niti jedno javno preduzeće. Imaćemo jednog ili dva eksperta zadužena u organima gradske uprave za realizaciju ovih tačaka.

Sada recite vi meni, da li je bolje obezbediti 7 dobrih i značajnih projekata za svoj grad, sa samo jednim odbornikom, ili sedeti sa strane i kritikovati kako ništa ne valja? Ja mislim da je ovo prvo svakako bolja opcija. A ovih koji samo pričaju, a rezultati su im nikakvi ili skoro nikakvi, imamo već dovoljno u ovom društvu.

Tako da, kada me pitate o učešću u organima vlasti, ja ću Vam uvek odgovoriti da ovo društvo ako želi napred treba da ima zelene ili u izvršnim organima, ili bar kao korektivni faktor, i da to nije pitanje vlasti ili opozicije. To je naprosto pitanje razvoja našeg društva.

Deklaracija o Srebrenici

Ovo je tema bolna za naše društvo i sami ste videli koliko emocija izaziva zadnjih godina. Ja sam lično kao narodni poslanik i kao predsednik Zelene stranke smatrao da je važno da naše društvo ako želi da napreduje, i ako želi dobro svojim potomcima, mora na neki način da se suoči sa  bolnim stvarima iz svoje prošlosti, raskrsti sa tim kako bi krenulo napred. Zato sam (pored nekoliko narodnih poslanika) potpisao predlog kojim se traži da Narodna Skupština osudi taj zločin. Moram napomenuti, da se nijednim delom teksta ne osuđuje država Srbija, niti njen narod. U tekstu Rezolucije se u drugoj tački osuđuju i svi zločini počinjeni na teritorijama ex – Yu, i obavezuje procesuiranje ratnih zločinaca.

Rezolucija je naprosto jedan ljudski i civilizacijsksi čin.

Ja patriotizam prema svojoj zemlji ne merim galamom, vikom, mahanjem zastavama u centru Beograda. Patriotizam se meri konkretnim delima, koja ne moraju uvek da uključuju nasilje i oružje ili nužno osudu nekog sa drugačiji prezimenom. Očistite jednu ulicu, i uradićete konkretno delo, i verovatno biti veći patriota od ovih koji decenijama žive na raspirivanju mržnje prema svemu što je drugačije. Obezbedite mladima da ne moraju da beže iz ove zemje i vi ćete biti najveći mogući patriota.

Ja znam da to nije uvek lako. I znam da takve odluke ne nailaize uvek odobravanje većine. Nažalost, imali smo i u našim redovima nekolicinu članova koji to nisu razumeli. I ja im ne zameram. Uradili su šta su mislili da je dobro za njih, ili za nekog drugog, a sa druge strane mislim da smo nakon toga,  mi kao stranka izašli još mnogo jači i sa većom energijom da afirmišemo prave zelene vrednosti u Srbiji.

Drago mi je da u tom pogledu postoji apsolutno jedinstvo vrha stranke, i verujem da, ako želimo napred, neku vrstu katarze kao društvo moramo proći.

Ekspanzija stranke

Zelena stranka će do narednih izbora biti velika stranka. Mi na tome i radimo svakodnevno. Samo poslednjih mesec dana imamo preko 350 novih članova i nekoliko novih odbora u gradovima širom Srbije. Trenutno imamo 26 opština/gradova sa poverenicima koji su spremni za konstituisanje odbora u svojoj opštini.

Ono što nas razlikuje jeste da u odnosu na druge politike mi nemamo plaćene profesionalce. Naši aktivisti su volonteri.

To nekada ume da bude i mana, ali mi smatramo da je danas u Srbiji prednost imati ljude koji nisu imali iskustvo u političkom angažmanu.

Jedna naša članica je nekom prilikom rekla: ‘’Zelena stranka je možda prva stranka u koju se učlanjujem, ali znam da je sigurno i poslednja.’’ To je situacija sa većinom članova u Zelenoj stranci.

To nećete baš često čuti u drugim strankama u Srbiji danas.

Planovi za budućnost

Trajno utemeljenje Zelene stranke u Srbiji i pozicioniranje stranke u međunarodnim okvirima.  Zelene opcije su prethodnih godina služile za potkusurivanje u obračunima ‘’velikih’’ politika, kao i  za uhlebljenje jednog ili dva čoveka iz tih zelenih opcija. I to je razlog zašto danas građani Srbije skoro uopšte ne prepoznaju zelene na političkoj mapi Srbije. Mi na zelene politike ne gledamo kao način da u dogovoru sa ‘’velikima’’ obezbedimo nekolikom radnih mesta ili poslaničkih mandata.

Pa mi smo prva zelena stranka koja je u poslednjih 25 godina izašla samostalno na izbore.

I druga bitna stvar. Ranije se politike zelenih nisu definisali van okvira ekologije.

Zelena stranka kao nosilac zelenih ideja u našem drutvu ne sme da se bazira samo na onome kako laici vide zelene politike: ekologija i zaštita prirode. Zeleni moraju biti avangarda u svakom društvu koja ukazuje na probleme  i nudi konkretna rešenja. Zeleni moraju da se pored problema zaštite životne sredine prepoznaju i kao nosioci društvenih ideja o socijalno pravednijem društvu, o jednakim pravima za sve. Mi  smo osnovna načela našeg programa predstavili kroz 100 tačaka Zelene agende. Tu možete videti šta je to što mislimo da je važno za ovo društvo. Naravno da nam je u fokusu interesovanja Srbija bez GMO, bezbedna i kontrolisana hrana, smanjenje i prevencija nastajanja otpada i njegovo iskorišćenje, ali isto tako nama su važne teme ljudskih prava, borba protiv nasilja, pravo bolesnih da se leče kanabisom, prava LGBT populacije, evrointegracije, prava osoba sa invaliditetom, socijalno odgovornije države i mnoga druga šire društvena pitanja.

Zelenu stranku za 4 godine vidim kao veliku nacionalnu stranku na celoj teritoriji naše države, koja u značajno većoj meri nego danas kreira i usmerava ovo društvo.

(Zelene Novine)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.