KO JE ZORAN LUTOVAC: Nemački đak, kadar i zemljak Borisa Tadića!

Nakon izbornog debakla na beogradskim izborima, ono što je (pre)ostalo od Demokratske stranke bira ovih dana novog predsednika * Jedan od kandidata je i Zoran Lutovac, bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori odakle inače i potiče ovaj demokrata * Neki izvori iz DS-a kažu da je Lutovac najozbiljniji kandidat za fotelju koja je ostala praztna nakon ostavke koju je podneo Dragan Šutanovac

POČETAK – Rođen je 6. avgusta 1964. godine u Beogradu.

DETINJSTVO – Dečačke dane proveo je u srbijanskoj prestonici, gde je pohađao osnovnu i srednju školu. Lutovčeva majka radila je kao učiteljica, dok se otac bavio preciznom mehanikom. Inače, otac bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori rođen je u Beranama, ali je rodno mesto napustio još u mladosti. Porodica Lutovac poreklom je iz crnogorskog sela Lutovo, po kome je i nastalo njihovo prezime.
OBRAZOVANJE – Po završetku srednje škole, upisao je Fakultet političkih nauka u Beogradu, gde je diplomirao 1988. godine, a na istom fakultetu 1994. godine stekao je i titulu magistra. Tokom postdiplomskih studija (1993. godine) bio je stipendista nemačkog Instituta za međunarodnu politiku i bezbednost u Ebenhauzenu.
KARIJERA – Lutovac je predavao studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Beogradske otvorene škole, Akademske obrazovne mreže, Otvorenog Univerziteta u Subotici, Univerziteta u Sofiji, kao i polaznicima Letnje škole „Politea“. Bio je član UO Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva od 2001. do 2004, a u istom periodu i na čelu UO Instituta za evropske studije. Koordinator je za projekte u fondaciji „Fidrih Ebert“ od 2000. godine.
Lutovac je bio savetnik u izbornom štabu predsedničkog kandidata DOS-a Dragoljuba Mićunovića, a na mestu savetnika za politička pitanja pokojnog premijera Zorana Đinđića radio je od Đinđićevog stupanja na čelo vlade do njegovog ubistva. Bio je član ekspertskog tima za donošenje Zakona o nacionalnim manjinama 2001, ekspertskog tima Vlade Srbije za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore 2001-2002. godine, a u isto vreme i stručni konsultant Komisije za pisanje Ustavne povelje SCG. Tu funkciju obavljao je i u Komisiji za donošenje novog Ustava 2003. godine. U Koordinacionom telu za Kosmet radio je od 2001. do 2003. Naredne godine prešao je na mesto koordinatora za Ustav u timu predsednika Srbije. U isto vreme bio je i njegov specijalni savetnik, a u kabinetu Borisa Tadića vršio je i dužnost predsednika Saveta za odnose sa građanskim društvom. Posle sednice vlade 23. avgusta, trebalo bi da Lutovac, kao kadar Demokratske stranke, „poleti“ u Podgoricu da bi prvi seo u fotelju čelnog čoveka ambasade Srbije u Crnoj Gori. Vladajuća koalicija o njegovom imenovanju postigla je dogovor na predlog šefa diplomatije Vuka Jeremića.
STRANAČKI ANGAŽMAN – Član je Demokratske stranke od 1996, a predsednik njenog Odbora za nacionalne manjine bio je od naredne do 2003. godine. Član je Glavnog odbora te stranke već deset godina, bio je i koordinator DS-a za ustavna pitanja od 2001. do 2003. godine, a predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava te stranke od 2004. Šest godina ranije postao je i član Političkog saveta DS, a na toj funkciji je i danas.
DELA – Objavio je knjigu „Manjine, KEBS i jugoslovenska kriza“ i više od 30 članaka u domaćim i stranim stručnim časopisima ili zbornicima iz oblasti međunarodnih odnosa, ljudskih i manjinskih prava i političkih odnosa u Srbiji i regionu.
ZANIMLJIVOSTI – Lutovac koji važi za vrsnog politikologa i jednog od najboljih političkih analitičara u Srbiji, saradnik je i beogradskog Instituta društvenih nauka. Od 2001. do 2004. godine bio je na direktorskoj poziciji u Fondu „Ljuba Davidović“, a tokom svoje karijere organizovao je više desetina okruglih stolova, stručnih rasprava, javnih debata, letnjih škola…
Oženjen je i otac je dvojice dečaka Alekse i Milana.

Odgovor na “KO JE ZORAN LUTOVAC: Nemački đak, kadar i zemljak Borisa Tadića!”

  1. Zoran Lutovac je odrastao i do fakulteta se školovao u mestu Lukavac kod Tuzle. Otac Milan je rođen u selu Daspiće kod Berana i trbuhom za kruhom se zaposlio u industrijskom Lukavcu gde je osnovao porodicu. Zoran je u Beograd došao na fakultet.
    Muka mi je kad se neko stidi svoga porekla. Sramota je to velika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.