Ringier

Ova kontroverzna kompanija je počela sa radom u 1946/1947 godini a pokrenuta je od strane Nemca iz Hamburga, ekstremnog desničara i novinara Aksela Springera * U zemljama istočne Evrope, naročito u Poljskoj, Mađarskoj i Srbiji, ova kompanija direktno se meša u politiku, izborne radnje, obara Vlade, smenjuje i postavlja ministre kroz razne prljave kampanje i izvlači profit u Nemačku * Politika kompanije vezuje se za konzervativne, tvrde nemačke partije a antilevičarska koncepcija izveštavanja dovela je do velikih sukoba sa socijalističkim pokretima u Nemačkoj

Axel Springer
Aksel Springer, osnivač kompanije

Aksel Springer AG je jedna od najvećih nemačkih medijskih kompanija u multimedijalnoj Evropi, sa više od 11.500 zaposlenih i sa godišnjim prihodima od oko € 2,9 milijardi evra.

Kompanija je aktivna u ukupno 36 zemalja, uključujući Mađarsku, Poljsku, Češku, Rusiju i Nemačku, Francusku, Španiju, Švajcarsku, Srbiju, Kinu…

U zemljama istočne Evrope, naročito u Poljskoj, Mađarskoj i Srbiji, ova kompanija direktno se meša u politiku, izborne radnje, obara Vlade, smenjuje i postavlja ministre kroz razne prljave kampanje i izvlači profit u Nemačku.

Ona ima pod kontrolom više od 230 novina i časopisa, više od 80 onlajn medija kao i vlasnički udeo u nekim veoma popularnim televizijskim i radio stanicama.

Ova kontroverzna kompanija je počela sa radom u 1946/1947 godini a pokrenuta je od strane Nemca iz Hamburga, ekstremnog desničara i novinara Aksela Springera. Njen sadašnji direktor je Matijas Dopfner.
Aksel Springer kompanija je najveća izdavačka kuća u Evropi i kontroliše najveći udeo na nemačkom tržištu za dnevne novine, 23,6%, u velikoj meri i zato jer je njen vodeći tabloid Bild najčitanija novina u Evropi, sa najviše dnevnih čitaoca i prihodom od 12 miliona evra.

Politika kompanije vezuje se za konzervativne, tvrde nemačke partije a antilevičarska koncepcija izveštavanja dovela je do velikih sukoba sa socijalističkim pokretima u Nemačkoj.

Na primer, Aksel Springer AG je odbio da objavi reklamne kampanje za levičarske partije u 2005, kao i socijalističkog PDS u ranijim izborima.

Vili Rudi Daške
Vili Rudi Daške

U 1960 i 1970 kompanija je bila na udaru brojnih levičarskih grupa zbog napisa u izdanjima Aksel Springera koji su doveli do atentata na poznatog levičara Vilija Rudija Daškea.

KOMPANIJA NA KOJU SU LEVIČARI BACALI BOMBE

Kompanija je kasnije medijski napala i osudila i nemačko-američkog pisca Rajnhard Lettau zbog zapaljivog levičarskog govora na Freie Universitat Berlin nakon čega je ovaj pisac proteran iz Nemačke pa je u 1968 njihovo dopisništvo u Berlinu bilo blokirano od strane studenata!

U 1972.godini Frakcija Crvene armije preuzela je odgovornost za šest bombi postavljenih u zgradi dopisništva Aksel Springera u Hamburgu (samo tri su eksplodirale a 17 ljudi je tada povređeno) a u 1975.godini bomba je podmetnuta u njihovoj kancelariji u Parizu. „Grupa 6. mart“ (povezana sa Frakcijom Crvene armije) preuzela je odgovornost za taj napad.

Axel Springer je umro u Zapadnom Berlinu 1985.godine. Njegova naslednica je njegova peta (i poslednji) supruga Friede Springer (rođena 1942).