Predsednik nekadašnje frakcije Srpskog pokreta obnove koja se predstavlja kao „Zajedno za Šumadiju“, Veroljub Stevanović, susreo se danas u Kragujvcu sa Sulejmanom Ugljaninom, predsednikom SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća *  U prostorijama Zajedno za Šumadiju bilo je reči o saradnji dveju stranaka i predstojećim predsedničkim izborima * Ovu koaliciju Šumadinci u šali zovu „Koalicija Muljo i Suljo“ aludirajući na mešetarenje svrgnutog gradonačelnika Kragujevca Stevanovića koji je ojadio gradski budžet * Analitičari se čude ovoj koaliciji „četnika i balija“ jer je poznato da se Stevanović predstavlja kao ravnogorac i poštovalac lika i dela Draže Mihajlovića dok se Suljo smatra islamskim ekstremistom

muljo-i-suljo

Stevanović je izrazio zadovoljstvo zbog uzvratne posete i nastavka razgovora koji su započeti prošlog meseca u Novom Pazaru.

“Naša saradnja i prijateljstvo traje preko dve decenije i danas smo razgovarali kako da unapredimo naše politički odnose i da ih učinimo boljim i plodotvornijim. Smatramo da je Srbiji potrebna politička alternativa i da u njenom stvaranju regionalne stranke treba da zauzmu istaknuto mesto. Jačanje lokalnih samuprava, položaj manjina, decentralizacija i regionalizacija jesu važne teme, ali i ekonomski razvoj. Hoćemo da okupimo sve naše prijatelje koji imaju iste poglede kao i mi i ovo jeste pravi trenutak, pred predsedničke izbore”, rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima pitanje predsedničkog kandidata nije opteretilo razgovore ni u jednom trenutuku.

“Gospodina Ugljanina upoznao sam sa razlozima koji su opredelili Zajedno za Šumadiju da podrži Vuka Jeremića. ZZŠ smatra da Jeremić može da bude personifikacija alterantive koja se stvara u Srbiji, predsednik za ponos svih građana Srbije, a na stranci gospodina Ugljanina je da se opredeli za kandidata u skladu sa interesima građana koje zastupa”, istakao je Stevanović.

Najvažnije za nas u ovom trenutku je da ubedimo Bošnjake da izađu na izbore i u tom smeru Stranka demokratske akcije Sandžaka trenutno angažuje sve svoje političke kapacitete, naglasio je u obraćanju kragujevačkoj javnosti Sulejman Ugljanin, predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka i dodao da će njegova partija istaći podršku određenom predsedničkom kanidatu tek kada budu raspisani izbori i budu poznata sva imena u izbornoj trci.

On je rekao da su prioriteti SDA kao predstavnika manjine da ubedi Bošnjake u Sandžaku da izađu na predsedničke izbore, ali i da budu jedinstveni u podršci jednom kandidatu.

“Stranka demokratske akcije Sandžaka za sada ne može da istakne podršku jednom predsjednikčkom kandidatu, a našu podršku će dobiti onaj koji prema procjeni Bošnjaka bude imao najveći politički kapacitet da zastupa iterese i bošnjačke manjine i građana cijele Srbije”, rekao je Sulejman Ugljanin.

Prema njegovom mišljenju budući predsednik Srbije mora imati široku podršku u Srbiji, ali i međunarodni integritet. On je dodao da je Vuk Jeremić solidan kandidat o kome se ozbiljno razmišlja u SDA i stranka će analizirati i programe ostalih predsedničkih kandidata.

Stevanović je demantovao navode u medijma da planira da napusti Poslanički klub DS-a u Narodnoj Skupštini Republike Srbije i da učestvuje u formiranju novog kluba sa nezavisnim poslanicima.

“Možda su neki na tu temu razgovarali, ZZŠ i ja nismo. To ja ne mogu da uradim i ostaću u klubu DS-a do kraja aktuelnog skupštinskog saziva. Izabran sam na zajedničkoj listi sa DS-om i tu ću ostati, sve drugo bi se kosilo sa principima ZZŠ koje poštujemo u saradnji sa drugim političkim faktorima”, rekao je Stevanović.

Predsednik SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Sulejman Ugljanin je boravio u Kragujevcu u uzvratnoj prijateljskoj posjeti stranci Zajedno za Šumadiju sa kojom godinama unazad njegova SDA gaji prijateljske odnose i politički srodne interese usmerene ka demokratizaciji i napretku Srbije.