Lažne suze i licemerje Žozefa Bajdena

vucic i zozef bajden

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je, s drugim dolaskom u Srbiju, prvi put izrazio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju, ali kako primećuju ruski mediji, ne i izvinjenje za ta zlodela.

Na „licemerje“ visokog američkog funkcionera koji je stigao u Beograd, da Srbiju pogura ka zapadu i NATO-u, ukazao je i deo građana Srbije. Poput jednog korisnika društvenih mreža koji je uz podsećanje Bajdenu da je stigao sa 12-godišnjom unukom, primetio i da bi potpredsednik SAD trebalo da ode na grob od bombi stradale devojčice Milice Rakić i položi cveće. Poručio mu da bi Milica punila 20 godina i možda bila na Olimpijskim igrama.

Bajdenove poruke o bombardovanju SRJ bile su i u fokusu i zapadnih i ruskih medija, ali iz različitih uglova. Dok su agencije Rojters i AP akcentirale da je izrazio saučešće, Raša tudej primećuje da je izostalo izvinjenje za 2.000 civilnih žrtava i pravi rat, koji su pre svih vodile SAD sa NATO saveznicima.

Navode i da je Bajdena srpski premijer Aleksandar Vučić dočekao kao „prijatelja zemlje“, ali i podsećaju da je potpredsednik SAD „bio jedan od najglasnijih zagovornika NATO bombardovanja Beograda 1999“.

Dolazak potpredsednika SAD, prema oceni bivšeg šefa diplomatije SRJ Živadina Jovanovića, pokazuje da SAD nastavljaju pritiske za priznanje Kosova i da se ne menja politika drobljenja Srbije, već taktika.

– Došao je da se predstavi kao prijatelj, iako je bio među najvatrenijim zagovornicima agresije na SRJ i potom nastavio podršku sececiji Kosova koje tretira kao nezavisno jer ga naziva našim susedom – tumači Jovanović, pita se zašto prilikom Bajdenove priče o naoružanju Srbije niko od domaćih zvaničnika nije naglasio srpsku vojnu neutralnost.

Naš sagovornik u izjavi za „Vesti“ ističe i da je vidna namera SAD da smanje prostor za odnose Beograda sa Moskvom i Pekingom.

Bajden je podržao put Srbije ka EU, „u interesu SAD“ i pohvalio Vučićeve napore na pomirenju u regionu sa susedima Kosovom, BiH, Hrvatskom… U dugoj istoriji dve zemlje, kaže, neke stvari su bile bolne.

– Ponosan sam što smo počeli novo poglavlje zasnovano na međusobnom poštovanju – kazao, akcentirajući važnost dijaloga Beograda i Prištine, slobodu medija i borbu protiv korupcije.

Vučić je istakao da je podrška SAD značajna za očuvanje mira u regionu, primetivši da se pritom ne sme izgubiti regionalna stabilnost. Dodao je da je zabrinut zbog moguće destabilizacije u regionu, pa je tome posvetio najveću pažnju.

Analitičar Dušan Janjić kaže za „Vesti“ da su dolaskom Bajdena SAD htele još jednom da nam pruže ruku i da Srbiju otkače od 90-ih godina.

Šešelj: Zločinac toplo primljen

Radikali su se zbog dolaska Džozefa Bajdena okupili na protestu, a a njihov lider Vojislav Šešelj poručio da je potpredsednik SAD nepoželjan, uprkos „toplom prijemu“ koji mu je priredila vlast.
– Takav zločinac opet ovde uživa državne počasti – rekao je Šešelj i pozvao sve Srbe koji žive u SAD da glasaju za Donalda Trampa.
Kao i lider SRS-a, većina okupljenih je nosila majicu sa Trampovim likom i transparente „Bajden i NATO, izađite iz Srbije“.

– Verujem da nije bilo reči o priznanju Kosova jer najviši funkcioneri sila ne nastupaju tako. Govorilo se o pogoršanju odnosa na Balkanu i hoće li Srbija iskrenu saradnju ili da šeta malo levo malo desno i da podgreva priče da Slobodan Milošević nije ni za šta kriv – smatra Janjić, upozorivši da bez obzira na sve geostrateške priče, Rusija sa SAD ima zakulisne dogovore.

On ističe da laganje ne prolazi ni kod SAD, pa ni kod Rusije.

– Zato je poruka Vašingtona, ajde više da se ne lažemo, već da budemo iskreni – kaže Janjić i upozorava vlast u Srbiji da to ozbiljno shvati.

(Vesti online)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *