Lokalni front i Ne da(vi)mo Beograd za Insajder: Nismo protiv SzS, ali nas on ne zanima

RSS SIA

 • Virusolog Ana Gligić: Kineska vakcina je najbolja, i štiti nas od svih mutacija virusa!
  „Vakcina pravljena od celog virusa jedina je prava i dugotrajna zaštita“, podseća naš istaknuti virusolog. U Srbiji će od sutra, kako je najavila premijerka Ana Brnabić, početi masovna imunizacija stanovništva protiv korona virusa. Za sada, Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je dozvolu za upotrebu za dve vakcine u našoj zemlji – Fajzer/Bajontek […]
 • Aleksandar Odžić: Građanskim kandidatom opozicije „izaći na crtu“ režimu Aleksandra Vučića
  Još uvek verujem da i u Srbiji postoje snage zasnovane na vrednosnim principima i politici oko koje su se okupile članice Vojvođanskog fronta, a koje bi mogle iznedriti predsedničkog kandidata boljeg i drugačijeg od onoga što bi mogla  ponuditi „Pravoslavna opozicija Srbije“. The post Aleksandar Odžić: Građanskim kandidatom opozicije „izaći na crtu“ režimu Aleksandra Vučića […]
 • Centar DBA: Očekujemo slobodu za generala Dikića
  Dakle, apelujemo na Vas, ako ste na strani naroda i na strani pravde, da učinite nešto što pre i oslobodite srpskog generala iz kazamata u kojem se nalazi nepravedno. Ukoliko to ne učinite, odgovorite nama i javnosti da li uopšte postoji neki plan da se razreši problem koji je napravila prethodna vlast izmišljajući ovu sramnu […]
 • „Žuti tajkun“ Dragan Đilas i „žuti vladika“ Grigorije najzad i javno u istom taboru
  Vladika Grigorije je javno podržavao diktaturu Borisa Tadića i kažu "plakao na sednici Sinoda SPC" kada je žuti diktator Tadić najzad svrgnut nakon dvomandatne diktature 2012. godine The post „Žuti tajkun“ Dragan Đilas i „žuti vladika“ Grigorije najzad i javno u istom taboru appeared first on SIA.
 • Otvoren broj telefona za prijavu za vakcinaciju protiv korone!
  Jutros u osam sati počeo je sa radom kol centar gde se građani pozivom na broj telefona 0800222334 mogu prijaviti za vakcinaciju protiv virusa korona. Od ponedeljka traje prijavljivanje građana koji žele da se vakcinišu preko portala eUuprava, a do jutros u osam sati elektronskim putem se prijavilo 175.000 ljudi, rečeno je u Kancelariji za IT i […]

“Ne smemo da zaboravimo da smo, osim što smo protiv Aleksandra Vučića, istovremeno i za toleranciju, da smo za poštovanje različitosti, da znamo kakav grad, državu želimo, koje su nam politike bitne. I to je osnova našeg odbijanja ulaska u jednu kolonu i savez. Mi možemo zajedno da radimo na tome da smo zajedno protiv nasilja, protiv ove kriminalne vlasti . Mi smo zajedno za slobodne medije i za slobodne izbore. Ali u ostalom se ne slažemo s politikama Saveza za Srbiju i želimo da živimo u zemlji koja je drugačija od onoga kako to oni zamišljaju”,

Ako nisi sa nama onda si protiv nas – na to bi se mogla svesti uobičajena politička svakodnevica Srbije kada se iznese drugačiji stav i mišljenje. Takve komentare nisu izbegli ni pokret Lokalni front iz Kraljeva i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, a sve zbog toga jer nisu potpisali Sporazum s narodom i pristupili opozicionom Savezu za Srbiju. Predstavnici ova dva pokreta u razgovoru za Insajder poručuju da je takva podela štetna i kontraproduktivna. Kažu da je Sporazum s narodom dobar potez pre svega stranaka koje bi trebalo da obnove poverenje koje su kod građana izgubili. To, međutim, kako kažu, za njih ne važi.

Na pitanje kako komentarišu činjenicu da su nakon odluke da ne potpišu sporazum usledile optužbe da su “Vučićevi”, Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd kaže da takve reakcije samo pokazuju koliko je “naše društvo podeljeno”.

“Mi se protiv takvih reakcija borimo i u jednom i u drugom pravcu i inistiramo na demokratizaciji zemlje”, kaže Lazović.

Za njih, kako kaže, jednoumlje, razračunavanje s neistomišljenicima koje nije argumentovano i koje ne uvažava i ne prihvata iznete stavove nije prihvatljivo.

Radomir Lazović, Ne davimo Beograd
Radomir Lazović, Ne davimo Beograd

“Ne smemo da zaboravimo da smo, osim što smo protiv Aleksandra Vučića, istovremeno i za toleranciju, da smo za poštovanje različitosti, da znamo kakav grad, državu želimo, koje su nam politike bitne. I to je osnova našeg odbijanja ulaska u jednu kolonu i savez. Mi možemo zajedno da radimo na tome da smo zajedno protiv nasilja, protiv ove kriminalne vlasti . Mi smo zajedno za slobodne medije i za slobodne izbore. Ali u ostalom se ne slažemo s politikama Saveza za Srbiju i želimo da živimo u zemlji koja je drugačija od onoga kako to oni zamišljaju”, kaže Lazović.

Da takva podela i reakcija nije dobra te da može biti kontraproduktivna i štetna za sve aktere smatra i Predrag Voštinić iz Lokalnog Fronta iz Kraljeva.

“Mi uopšte nemamo ništa protiv tog sporazuma i toga da ga oni potpišu. Nemamo ništa protiv onoga što su u njemu napisali. To je dobar potez pre svega onih stranaka kojima je neophodno da obnavljaju poverenje koje su kod građana izgubili. Zaista je dobro što su ga napravili, ali mislim da se taj sporazum u načelu ne tiče nas, ali je potpuno glupo da nas zbog toga što nismo potpisali sporazum svrstaju u korpus onih koji su zapravo za Vučića. Nismo ni protiv Saveza, ni protiv sporazuma”, objašnjava Voštinić.

Lazović: Ujedinjavanjem teramo ljude u apstinenciju

Sagovornici iz Lokalnog frona i Ne da(vi)mo Beograd navode da nisu prihvatili ideju o jednoj zajedničkoj listi i prelaznoj ekspertskoj vladi, jer je kako Lazović kaže, takvo obavezivanje u ovom trenutku preuranjeno.

Licemerno uglas: “Biti samo svoj”

Na listi omraženih ne samo da je vlast, već i poneki nevernici među “pravovernicima”, oni koji sumnjaju, postavljaju pitanja, kritikuju neprihvatljive odluke, biraju u kakvom se društvu nalaze, ne žele da daju i potpisuju slepu podršku, ne žele da zaborave ko je šta radio i govorio, samo zato da bi se našli u društvu “pravovernih”…

“Mi smo predložili svim opozicionim akterima, i oko toga smo se svi složili, zajednički rad na slobodnim izborima, slobodnim medijima i borbi protiv nasilja. I onda su krenula insistiranja da svi zajedno uđemo na jednu listu, da to bude jedna kolona, da to bude jedna vlada nakon toga. Mislimo da je sada jednostavno preuranjenjo govoriti o tome, i mi nismo za to”, kaže Lazović.

On napominje da postoji jedan veliki broj ljudi koji ne podržava politiku Saveza i da bi se oni na taj način oterali u apstinente.

“Takvim potezom ih ubeđujemo da je svejedno. Ne, nije. Mi ih time šaljemo u apstinente umesto da ih aktiviramo, uključimo ih i sanjima radimo, a to je ono što mi želimo da radimo”, objašnjava Lazović.

Voštinić iz Lokalnog Fronta s druge strane objašnjava da to što su se oni nisu priključili Savezu za Srbiju i potpisali Sporazum s narodom ne znači da neće sarađivati.

“Mislim da ćemo se mi itekako objedinjavati oko suštinskih stvari kao što su stvaranje uslova za fer izbore, regulisanje biračkih spiskova, zalaganje za oslobađanje medija… Saradnja je izvesna i sa Savezom i sa svima s kojima bismo u nekim drugim okolnostima želeli ili ne bismo želeli…”, kaže Voštinić.

On ujedno upozorava da međusobne optužbe i neuvažavanje drugačijeg mišljenja i stava može biti opasno jer, kako navodi, “posledice mogu biti nesagledive”.

“Ko bude ukinuo proces pobuna – bio to protest ili drugi vidovi pritiska na vlast da se dođe do fer, poštenih izbora i svega ostalog – nosi dve ozbiljne odgovornosti. Jedna je što ćemo državu prepustiti sigurno najgorima među nama i to na neodređeno vreme, a druga je odgovornost za ljude koji su učestvovali u protestima, a koje u trenucima kada smo izgubili svaku instituciju više neće imati ko da zaštiti. Te dve odgovornosti su daleko ozbiljnije od toga kakva šteta može biti naneta imidžu Lokalnog fronta ili Ne da(vi)mo Beograd ili imidžu Saveza za Srbiju”, upozorava Voštinić.

U postojećim uslovima bojkot izbora realna opcija

Na pitanje da li je Lokalni front za bojkot izbora Voštinić kaže da sada već više nema sumnje u to da će veći deo opozicije biti za bojkot.

“Moramo praktično pokazati ne da smo jedinstveni u stavu da slušamo poruke iz istog centra, već da smo jedinstveni u stavu da ovo nisu uslovi u kojima se može baviti politikom ili javnim poslom. U takvim uslovima, mi ćemo bukvalno svi morati da bojkotujemo”, kaže Voštinić.

Isti stav ima i Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd koji kaže da je to u postojećim uslovima realna opcija.

“U ovim uslovima – apsolutno. Mislim da nema govora da su ovo slobodni i fer uslovi. A kako vidimo, nema ni ideje da bi se to stanje poboljšalo”, kaže on.

Lokalni front iz Kraljeva i Ne da(vi)mo Beograd su deo Građanskog fronta koji je okupio grupu organizacija među kojima su Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Samo lokalno iz Bečeja, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Naš grad – Naša stvar iz Zrenjanina, Slobodno Pančevo, Lokalni front iz Valjeva i Biro za društvena istraživanja BIRODI iz Beograda.

RSS Sport – Dnevni sportski list

 • I posle dve godine, smrt talentovanog fudbalera Emilijana Sale obavijena tajnom
  Prošle su dve godine od pada aviona u kojem je poginuo Emilijano Sala. Porodica stradalog Argentinca i dalje traži da se pokrene puna istraga kako bi došli do odgovora kako i zašto je Emilijano stradao. U januaru 2019. godine svet je obišla vest da se avion u kojem se nalazio Emilijano Sala srušio u Lamanš. […]
 • Superkup Italije: Juventus – Napoli (2:0)
  Fudbaleri Juventusa savladali su Napoli sa 2:0 i osvojili Superkup Italije. Kristijano Ronaldo postao svetski rekorder sa 760 postignutih golova u karijeri. Novi rekord za Ronalda, novi trofej za „Staru damu“ – tako se ukratko može opisati duel između Juventusa i Napolija u Superkupu Italije. Ronaldo protiv Napolija postavio svetski rekord Ekipa iz Torina savladala […]
 • Još 11 igrača u NBA ligi zaraženo koronavirusom!
  Testiranje igrača iz najjače košarkaške lige sveta koje je obavljeno u periodu od 13. do 20. januara pokazalo je 11 pozitivnih na koronavirus od ukupno 502 testirana. To je na svom sajtu objavila NBA liga, potvrđujući 11 novih slučaja zaraze kovidom 19, a sve u jeku sve češćeg otkazivanja mečeva u prvom delu nove sezone. […]
 • Evropsko prvenstvo u fudbalu zavisi od koronavirusa i programa vakcinacije
  I dalje nije poznato ko će organizovati Evropsko prvenstvo u fudbalu, da li 12 prvobitno određenih gradova ili će turnir biti premešten u jednu državu. Konačna odluka zavisiće i od programa vakcinacije u zemljama organizatorima, smatraju u Uefi. Evropsko prvenstvo u fudbalu pomereno je sa prošlog na ovo leto, ali i dalje se ne zna […]
 • Ilija Stolica: Idemo na turneju sa velikom dozom optimizma!
  Odlazimo sa velikom dozom optimizma i zadovoljni onim što smo uspeli da uradimo u ovih poslednjih četiri, pet dana zajedničkog boravka, izjavio je Ilija Stolica, selektor mlade fudblaske reprezentacije Srbije zadužen za A tim. Fudbaleri Srbije od 15. januara radili su u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, a danas su otputovali za Pariz, a […]

Pokrenite komentarisanje

Ostavite komentar: