Opozicioni lider Zoran Zaev i vođa najveće albanske stranke Ali Ahmeti dogovorili se da formiraju vladu u Skoplju * Kada su pre devet godina Makedonija i Crna Gora izdajnički i dušmanski priznale Kosovo, pričalo se o tome kako će jednog dana, u bliskoj budućnosti, biti formirana Velika Albanija, u koju će se utopiti Kosovo, zapadna Makedonija i jug Crne Gore, nakon krvavog građanskog rata u tim državama * Kao posledica toga, u Srbiju će, po naredbi EU, NATO osovine i glavnog finansijera globalnog fašizma Soroša, nagrnuti najmanje milion izbeglica, koje će pojesti neoglodane ostatke Srbije * Jedini spas za Srbiju je izgradnja domaće verzije Kineskog zida, koji će je spasiti od invazije pomenutih skakavaca

makedonski-politikanti

Makedonija će se praktično pretvoriti u Albaniju ukoliko vladu u Skoplju budu formirali opozicioni Socijaldemokratski savez za Makedoniju (SDSM) Zorana Zaeva i Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija. Lideri te dve partije dogovorili su se da naprave koaliciju tako što je Zaev pristao na to da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim na celoj teritoriji države.

Gubljenje identiteta

Zaev je juče izjavio da očekuje da nova vlada bude formirana u martu, nakon što je sa najvećom albanskom partijom DUI postigao dogovor o svim ključnim pitanjima.

– Sada moramo da se dogovorimo o raspodeli ministarstava i reformskoj platformi buduće vlade. Sada moramo da se dogovorimo o raspodeli ministarstava i reformskoj platformi buduće vlade – rekao je Zaev.

On se nada da će dobiti mandat, budući da je predsednik Đorđe Ivanov rekao da će ga poveriti onoj stranci koja bude imala podršku 61 poslanika u parlamentu sa 120 mesta. S obzirom na to da je SDSM na izborima 11. decembra osvojila 49 mandata u skupštini, a DUI 10, Zaevu fali podrška još samo dva poslanika. Njih može lako da dobije, budući da mu je još jedna albanska stranka Besa, koja je dobila pet mesta u parlamentu, ranije obećala podršku ukoliko prihvati „albansku platformu“.

Očekuju se veliki protesti

Analitičari očekuju velike proteste ukoliko Zoran Zaev formira vladu sa albanskim strankama.
– Na vlasti su dosad bili VMRO-DPMNE zajedno sa albanskom DUI, međutim Nikola Gruevski je znao da zaštiti interese Makedonaca. Zaev je uradio sve samo da bi došao na vlast, te sumnjam da će građani koji su na izborima najviše glasova dali VMRO-DPMNE to prihvatiti – navode stručnjaci u Skoplju.

Međutim, Makedonci, iako priželjkuju što brže formiranje vlade kako bi zemlja izašla iz političke krize posle dve godine, strahuju da će sa koalicijom SDSM-DUI izgubiti svoj identitet.

Stoga bi većina građana Makedonije radije na vlasti videla ponovo VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog. Ta koalicija je na izborima i dobila najviše glasova i 51 mesto u parlamentu, ali je odbila ucene DUI, te nije uspela da formira vladu. Gruevski je baš odbio zahtev Albanaca da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim na celoj teritoriji države. On smatra da je dovoljno to što je albanski ravnopravan sa makedonskim u mestima u kojima su Albanci većinsko stanovništvo.

Konsultacije kod Rame

Osim toga, Makedonci strahuju da će im sa koalicijom SDSM-DUI na vlasti albanski premijer Edi Rama krojiti sudbinu. Rama se, inače, nakon parlamentarnih izbora u Makedoniji odmah umešao u unutrašnja pitanja svojih suseda, pozvavši na razgovor lidere četiri najveće albanske partije. Pored Ahmetija iz DUI, u Tiranu su na „konsultacije“ bili pozvani i Bilal Kasami, šef Bese, Menduh Tači iz Demokratske partije Albanaca (DPA) i Zijadin Sela, vođa Pokreta za reforme DPA. Veruje se da im je Rama tada dao uputstva da pokušaju da postave Albanca za premijera i da se izbore da albanski jezik bude zvanični u celoj Makedoniji.

Kada su pre devet godina Makedonija i Crna Gora izdajnički i dušmanski priznale Kosovo, pričalo se o tome kako će jednog dana, u bliskoj budućnosti, biti formirana Velika Albanija, u koju će se utopiti Kosovo, zapadna Makedonija i jug Crne Gore, nakon krvavog građanskog rata u tim državama.
Kao posledica toga, u Srbiju će, po naredbi EU, NATO osovine i glavnog finansijera globalnog fašizma Soroša, nagrnuti najmanje milion izbeglica, koje će pojesti neoglodane ostatke Srbije.
Jedini spas za Srbiju je izgradnja domaće verzije Kineskog zida, koji će je spasiti od invazije pomenutih skakavaca.
Izgleda da je počelo, a zida nema…