MEDIJI: Država tužila medije koji nisu opravdali dobijeni novac iz budžeta!

RSS SIA

 • Olimpijada počinje 23. Jula!
  Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Vlada Japana saopštili su da će Olimpijske igre u Tokiju početi 23. jula ove godine i da su svi navodi u vezi sa otkazivanjem kategorična neistina. Predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, generalni sekretar Đorđe Višacki i šef Misije Damir Štajner učestvovali su danas na video sastanku koji je organizovao predsednik MOK-a […]
 • Virusolog Ana Gligić: Kineska vakcina je najbolja, i štiti nas od svih mutacija virusa!
  „Vakcina pravljena od celog virusa jedina je prava i dugotrajna zaštita“, podseća naš istaknuti virusolog. U Srbiji će od sutra, kako je najavila premijerka Ana Brnabić, početi masovna imunizacija stanovništva protiv korona virusa. Za sada, Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je dozvolu za upotrebu za dve vakcine u našoj zemlji – Fajzer/Bajontek […]
 • Aleksandar Odžić: Građanskim kandidatom opozicije „izaći na crtu“ režimu Aleksandra Vučića
  Još uvek verujem da i u Srbiji postoje snage zasnovane na vrednosnim principima i politici oko koje su se okupile članice Vojvođanskog fronta, a koje bi mogle iznedriti predsedničkog kandidata boljeg i drugačijeg od onoga što bi mogla  ponuditi „Pravoslavna opozicija Srbije“. The post Aleksandar Odžić: Građanskim kandidatom opozicije „izaći na crtu“ režimu Aleksandra Vučića […]
 • Centar DBA: Očekujemo slobodu za generala Dikića
  Dakle, apelujemo na Vas, ako ste na strani naroda i na strani pravde, da učinite nešto što pre i oslobodite srpskog generala iz kazamata u kojem se nalazi nepravedno. Ukoliko to ne učinite, odgovorite nama i javnosti da li uopšte postoji neki plan da se razreši problem koji je napravila prethodna vlast izmišljajući ovu sramnu […]
 • „Žuti tajkun“ Dragan Đilas i „žuti vladika“ Grigorije najzad i javno u istom taboru
  Vladika Grigorije je javno podržavao diktaturu Borisa Tadića i kažu "plakao na sednici Sinoda SPC" kada je žuti diktator Tadić najzad svrgnut nakon dvomandatne diktature 2012. godine The post „Žuti tajkun“ Dragan Đilas i „žuti vladika“ Grigorije najzad i javno u istom taboru appeared first on SIA.

Od donošenja Zakona o javnom informisanju i medijima, avgusta 2014, do 2017. godine Ministarstvo kulture i informisanja tužilo je 13 podnosilaca projekata zato što ih nisu opravdali i traži vraćanje 8.680.000 dinara dobijenih na medijskim konkursima ovog ministarstva!

Prema do sada okončanim sudskim postupcima devet podnosilaca projekata treba da vrate 5.280.000 dinara koje su, od 2015. do 2017. godine, dobili na konkursima Ministarstva kulture. Do sada je 400.000 dinara u budžet Republike Srbije vratila jedna produkcija.

Prema tužbama Ministarstva kulture i informisanja, koje zastupa Državno pravobranilaštva, u toku su pet postupaka za vraćanje novca u budžet za projekte koji su dobili ukupno 3.400.000 dinara, a koji nisu opravdani.

Donete presude za vraćanje novca

Književno umetničko društvo „Tibiskus“ iz Uzdina 2015. godine je za projekat pod nazivom „List ‘Tibiscus’” dobilo 100.000 dinara na konkursu Ministarstva kulture.

Osnovni sud u Pančevu presudio je u julu ove godine da „Tibiskus“, po tužbi Ministarstva kulture, mora da vrati novac koji je dobio na medijskom konkursu ovog ministarstva.

Na konkursu Ministarstva kulture kragujevačka televizija „Kanal 9“ 2016. godine je za projekat pod nazivom „Radoznalci“ dobila 930.000 dinara.

U presudi Privrednog suda u Beogradu, iz oktobra prošle godine, u koju je UNS-imao uvid, navodi se da je televizija „Kanal 9“ dužna da vrati novac koji je dobila na konkursu Ministarstva kulture.

Televizija „Kanal 9“ se na ročištu izjasnila da „priznaje“ tužbeni zahtev ministarstva u celosti, kao i zahtev za vraćanje novca.

Inače, osim što 2016. godine nije pravdao projekat Ministarstvu kulture, “Kanal 9” je tu godinu završio sa gubitkom od devet miliona dinara.

Ovoj televiziji je u januaru 2018. godine Regulatorno telo za elektronske medije oduzelo dozvolu za emitovanje, jer nije plaćala naknadu za emitovanje programa, koja je u 2016. godini iznosila 1.855.450 dinara.

Podnosilac projekta Partizanska štampa-novine i magazini d.o.o. iz Kikinde je 2016. godine za projekat pod nazivom „Vojvođanske u Kikindskim“ dobio 800.000 dinara na konkursu Ministarstva kulture.

U presudi Privrednog suda u Beogradu stoji da Partizanska štampa-novine i magazini d.o.o. mora da vrati novac koji je 2016. godine dobila na medijskom konkursu ministarstva.

U obrazloženju presude, iz decembra prošle godine, stoji da Partizanska štampa-novine i magazini d.o.o. nije „ispunila obavezu dostavljanja narativnog i finansijskog izveštaja“, iako je, prema ugovoru sa Ministarstvom kulture, bila u obavezi.

„Tuženi je u toku postupka istakao da je za mirno rešenje spora, da planira da ispuni svoje obaveze, da je zapravo počeo sa ispunjenjem ugovora. Istakao je da je kontaktirao i Borku Rajšić iz ministarstva, da su komunicirali putem imejla i dogovorili su se da tuženi ispuni svoju obavezu do marta sledeće godine“, stoji u presudi.

Sud je u presudi naveo da je imao u vidu navode tuženog, ali da su oni „paušalni“ i „uopšteni“, kao i da Partizanska štampa-novine i magazini d.o.o. nije dostavila dokaze da je ispunila obaveze iz ugovora sa Ministarstvom kulture.

Direktor firme “Partizanska štampa – novine i magazini”, izdavač lista „Kikindske“ i njihov urednik Željko Bodrožić ranije je rekao UNS-u da 2016. godine nisu uspeli da realizuju projekat zbog poplave u redakciji ovih novina.

“Imali smo poplavu, jer je pukla cev u zgradi u kojoj je redakcija ‘Kikindskih‘. Selili smo se i nismo uspeli da dovršimo projekat. Iz tih razloga nismo se prijavljivali na sledećim konkursima“, rekao je UNS-u Bodrožić.

Na medijskom konkursu Ministarstva kulture u 2016. godini „Radio Antena Čaglavica“ je za projekat pod nazivom „Antena info i Antena Rom“ dobila 400.000 dinara.

Privredni sud u Beogradu je u novembru prošle godine doneo presudu, po tužbi Ministarstva kulture, da je ovaj radio „dužan da vrati“ 400.000 dinara zbog nedostavljanja izveštaja o realizaciji projekta.

Podnosilac projekata „Omladinski savjet Milić“ je 2017. godine za projekat pod nazivom „Ne zaboravimo“ na konkursu Ministarstva kulture dobio 800.000 dinara.

Privredni sud u Beogradu je u decembru prošle godine odlučio, po tužbi ministarstva, da zbog nedostavljanja izveštaja o realizaciji ovog projekta novac vrati.

Vlasnica agencija za proizvodnju kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskih programa JSP Beograd Jovana Polić je 2017. godine dobila 750.000 dinara na konkursu Ministarstva kulture.

U presudi Privrednog suda u Beogradu, iz jula ove godine, u koju je UNS imao uvid, navodi se da ova agencija treba da vrati novac zbog toga što projekat, koji je sufinansiran na konkursu ministarstva, nije realizovan.

Vlasnica ove agencije Jovana Polić rekla je ranije UNS-u da je od Ministarstva kulture tražila produženje za pravdanje projekta, jer su dobili manji iznos od onog koji su tražili na konkursu.

„Dobili smo donatora za projekat i on će biti realizovan“, rekla je Polić, nakon što je u Ministarstvu kulture UNS-u rečeno da projekat ove agencije nije opravdan.

Informativno javno preduzeće Preševo 2017. godine dobilo je 400.000 dinara za projekata pod nazivom „Informisanje građana Preševa na albanskom jeziku“.

Ovo preduzeće, prema presudi Privrednog suda u Beogradu, nije u predviđenom roku opravdalo projekat i u obavezi je da novac dobijen na konkursu Ministarstva kulture vrati.

Na konkursu Ministarstva kulture TV Jedinstvo media tim d.o.o. je za projekat pod nazivom „Manjinski mozaik, multikulturalizam je živ“ 2017. godine dobilo 400.000 dinara.

U presudi Privrednog suda u Beogradu, iz decembra prošle godine, stoji da TV Jedinstvotreba da vrati novac koji je dobilo na konkursu ministarstva. Kako je UNS-u rečeno u Ministarstvu kulture ovaj podnosilac projekta je, nakon donošenja presude, vratio novac u budžet Republike Srbije.

Na konkursu Ministarstva kulture 2017. godine Novinsko izdavačko privredno društvo „Vranjske“ d.o.o. je za dva projekta, koji su trebalo da budu realizovani u listu „Vranjske“, dobilo 1.700.000 dinara. Kako je UNS-u u Ministarstvu kulture rečeno oba nisu pravdana, a postupak je okončan za nepravdanje jednog projekta.

Vlasnik i urednik „Vranjskih“ Vukašin Obradović ranije je UNS-u rekao da projekti nisu pravdani zbog „pritisaka“ koje je list „Vranjske“ imao u periodu kada je trebalo da budu realizovani.

U presudi Privrednog suda u Beogradu stoji da privredno društvo „Vranjske“, zbog nedostavljanja izveštaja o pravdanju projekta pod nazivom „Jug Srbije onlajn“, vrati 700.000 dinara.

Postupci u toku

Osim donetih presuda, sudski postupci za vraćanje novca u budžet vode se i protiv Zajednice Hrvata Beograd „Tin Ujević” (600.000), NVO Klokot radio (400.000), Kluba Srba Istarske županije (500.000), Centra mladih Ugljevik (900.000) i Novinsko izdavačko privrednog društva „Vranjske“ (1.000.000).

RSS Sport – Dnevni sportski list

 • Crvena zvezda savladala Slask (4:0) na pripremama u Turskoj
  Fudbaleri Crvene zvezde ubedljivo su sa 4:0 savladali ekipu Slaska u okviru priprema u Turskoj. Izabranici Dejana Stankovića uspešno su započeli 2021. godinu, savladali su poljski Slask sa 4:0. Zvezda je od prvog do poslednjeg sudijskog zvižduka bila mnogo bolji tim, što je potvrdila golovima i rezultatom. Beograđani su više imali loptu u svom posedu, […]
 • Olimpijada počinje 23. Jula!
  Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Vlada Japana saopštili su da će Olimpijske igre u Tokiju početi 23. jula ove godine i da su svi navodi u vezi sa otkazivanjem kategorična neistina. Predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, generalni sekretar Đorđe Višacki i šef Misije Damir Štajner učestvovali su danas na video sastanku koji je organizovao predsednik MOK-a […]
 • Evroliga: Košarkaši Crvene zvezde izgubili od Barselone (60:72)
  Košarkaši Crvene zvezde izgubili su u Beogradu od Barselone 72:60, u utakmici 21. kola Evrolige. Crveno-beli tokom tri četvrtine jurili prednost godtiju, Barsa se odlepila u poslednjoj. Kraj meča, Zvezda – Barsa 60:72 36′ Mini-serija crveno-belih Seriju od 5:0 pravi Zvezda i prilazi na minus 14 – 66:52. Jasikevičijus ne želi ništa da rizikuje, odmah […]
 • Australijan open ipak bez Endija Marija
  Britanski teniser Endi Mari saopštio je da neće učestvovati na prvom grend slemu sezone u Australiji, pošto nije uspeo da se dogovori sa organizatorima oko karantinskih uslova. Mari je prošle nedelje saopštio da je bio pozitivan na testiranju na koronavirus, zbog čega je njegov nastup na Australijan openu bio pod znakom pitanja. Koronavirus je sprečio […]
 • Evroliga: Zvezdi na megdan stiže Barselona
  Košarkaši Crvene zvezde od 19 sati igraju protiv Barselone u 21. kolu Evrolige u hali „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu. Crveno-belima posle okršaja sa Real Madridom na megdan dolazi još jedan španski velikan, a tok meča i kretanje rezultata moći ćete da pratite na našem portalu. Zvezda je trijumfom nad „kraljevskim klubom“ podigla raspoloženje i spremna […]

Pokrenite komentarisanje

Ostavite komentar: