Mućke u Tesla Motorsu

Rumunka inženjer otpuštena nakon što je otkrila greške i havarije u proizvodnji automobila „Tesla“

Kristina Balan

Kristina Balan, inženjer „Tesla motors“-a, otpuštena je nakon što je vlasniku kompanije Ilonu Masku saopštila da inženjeri namerno stavljaju havarisane komponente u automobile i da je kvalitet zbog toga opao-prenosi Wall Street Journal.

U članku je navedeno da kako se povećala proizvodnja automobila „Tesla“ tako se pojavio niz problema vezanih za kvalitet. Inženjer je prvi put primetila početkom 2014. godine da su se pojavile sve veći kvarovi na plafonima unutrašnjosti automobila modela S. Nakon što je obavestila čelnike kompanije kao i samog Maska, o problemima, primorali su je da da otkaz.

Takođe navedeno kako Ilon Musk najavljuje godinama spektakularne brojke vezane za Teslu, ali kada su rezultati dolazili, pokazali su se ispod svakog očekivanja. Pritom Wall Street Journal upozorava da je po američkim zakonima zabranjeno i kažnjivo najavljivanje ciljeva za koje znate da ih ne možete ispuniti.

Poslednjih pet godina, Tesla nije postigao više od 20 zacrtanih projekcija i promašio je 10 ciljeva koje je postavio u jednoj godini.

Musk je u maju ove godine izjavio kako će u drugom tromesečju godine isporučiti 17 000 vozila, od kojih je isporučio 14 370, dok se u julu pravdao kako su preostali automobili bili isporučeni ali ih vlasnici do zaključenja ovog izveštaja nisu primili.

Problemi sa Modelom S na koje je Rumunka ukazala, nalaze se u žiži javnosti nakon niza incidenata prilikom kojih su vozači napravili nezgode. Krajem juna, jedan vozač je aktivirao autopilot, ali se ipak u punoj brzini zaleteo u kamion i poginuo na mestu. Američka policija je započela istragu i utvrdila da je uzrok nesreće bio neispravnost komponenti vozila.

Pre skoro dve nedelje jedan vozač iz Kine kamerom je zabeležio propust u proizvodnji autopilota. Na videu se može videti da u jednom trenutku automobil prolazi jako blizu zaustavljenog vozila i sistem reaguje i zaustavlja tek kada dođe do sudara. Izgovor koji je tada kompanija saopštila Kinezu je da je trebao da drži ruke na volanu i da sam spreči nesreću kada mu uređaj signalizira opasnost od sudara, ali on je uložio prigovor da su o tome trebali da ga obaveste u radnji umesto da ga dovode u zabludu da autopilot sve radi umesto njega.

Nekoliko dana kasnije, u mestu Biaric u Francuskoj je u toku test vožnje izbio požar u vozilu. U tom trenutku začula se jaka buka i pojavila se signalizacija problema sistema za napajanje. Srećom vozač i suvozač izašli su na vreme iz vozila koje se za par sekundi zapalilo. Dok su vatrogasci stiglo, vozilo je već bilo potpuno izgorelo i uništeno.

Tesla motors odbio je da komentariše povodom informacija koje je Rumunka dala za javnost.

Ovoga momenta, Tesla motors je najveći proizvođač električnih automobila na tržištu, koji odjednom mogu preći preko 500 kilometara, dok ostali proizvođači imaju u ponudi one koji mogu preći najviše 200 kilometara.

Ko je Kristina Balan?

Ona je inženjer koja je radila na najčuvenijim ikada napravljenim automobilima. Radila je na centralnoj konzoli Audija R8, unutrašnjost Porše Kajena, baterijama Mercedes Benza B klase, kao i na Tojoti Rav4 EV. Takođe radila je u Boingu. Od avgusta 201o. do aprila 2014. godine radila je za Teslu gde je projektovala unutrašnjost i baterije. Trenutno vodi kompaniju Tesseract Motors koju je sama osnovala.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *