Nemačka: Mutne radnje lekara i farmakomafije

Nemačka vlada predložila je zakon kojim bi se prekinule korupcionaške veze lekara i farmaceutskih kompanija. Predstavnici lekara i farmaceuta nisu preterano zadovoljni. Ali i kritičari tvrde da je zakon previše blag.

Farmakomafija u Nemačkoj

Korumpirani lekari, farmaceuti, fizioterapeuti i negovatelji mogli bi se suočiti sa zatvorskim kaznama do pet godina, ukoliko se dokaže da su primali mito. Tako predviđa novi zakon koji je predložila nemačka vlada. U sredu je vlada kancelarke Angele Merkel potpisala plan za borbu protiv korupcije. „Korupcija u zdravstvu potkopava poverenje pacijenata u ispravnost odluka medicinskih radnika“, rekao je ministar pravde Hajko Mas. „Korupcija limitira konkurenciju i medicinske usluge čini skupljim.“

Moć olovke

Neki će reći da se sa novim zakonom kasni, budući da dolazi kao odgovor na presudu Saveznog suda Nemačke u slučaju koji je izazvao opšte zgražavanje. Najviši nemački sud odbacio je osuđujuću presudu predstavniku jedne farmaceutske kompanije, koji je lekarima ispisivao čekove od 18.000 evra. Ti čekovi bili su deo podsticajnog plana te kompanije, kao nagrada lekaru za prepisivanje određenih lekova. To se, prema presudi Saveznog suda, po aktuelnom zakonu nije moglo oceniti kao korupcija. Novi zakon je osmišljen upravo da pojača kontrolu saradnje lekara i farmaceutskih kompanija.

„Lekari u Nemačkoj izdaju recepte za lekove u vrednosti od 100 milijardi evra godišnje“, kaže Volfgang Vodarg, šef radne grupe Transparensija za borbu protiv korupcije u zdravstvu, inače i sam lekar. „Dakle, oni imaju moć da svojom olovkama odluče gde će otići javna sredstva od poreza i zdravstvenog osiguranja. Ako na njih utiču oni koji ta sredstva žele i ako su ti lekari korumpirani, nastaje velika šteta, ne samo finansijska, već i za pacijente, kojima se često prepisuju zapravo nepotrebni lekovi.“ Iz tog razloga, Vodarg pozdravlja novi zakon. „Sama činjenica da korupcija u zdravstvu postaje prekršaj je izuzetno važna. Čini se da je vlada to konačno ozbiljno shvatila.“

No, da li je novi zakon išta više od obične, mlake reakcije na presudu Saveznog suda? Roland Štal, portparol Savezne lekarske komore je skeptičan. „Nisam siguran da li nam je zaista bio hitno potreban takav zakon. No, sada je tu i mi to pozdravljamo. Korupcija nije centralno pitanje. Ne kažem da nije važno, ali nije baš da je preplavila zdravstvo“, smatra Štal. On tvrdi da je poverenje između pacijenta i lekara u Nemačkoj još uvek dosta jako, te da bi svaki lekar bio lud da to ugrozi.

Uve Broh se očekivano slaže sa ovim stavom. Jer on je šef pravne službe nemačke Asocijacije istraživačkih i farmaceutskih kompanija. Asocijacija ima pravilo kojeg se sve kompanije-članice striktno moraju pridržavati, tvrdi on: „Jasno je da je poverenje pacijenta u lekarske odluke najvažnije. Članovima naše asocijacije je jasno da nezavisnost lekara mora biti očuvana. Toga se i pridržavaju već godinama, a na osnovu sopstvenih regulativa“, kaže Broh. On upadljivo naglašava da je nezavisnost lekara na prvom mestu, ali dodaje da saradnja lekarskih ordinacija i farmaceutskih kompanija jeste način da se obezbedi napredak medicine.

Slabosti

Kada je nacrt ovog zakona predložen ranije ove godine, Vodarg i Transparensi internešnal pismeno su predložili listu amandmana koji bi pojačali predloženi zakon. Gotovo nijedan nije prihvaćen. „Posebno mi je žao što zakon nije okarakterisao korupciju kao krivični prekršaj, koji bi, u tom slučaju, podlegao i javnim tužbama. To znači da tužioci mogu otvoriti slučaj samo ako tužbu podnese pravno priznata organizacija. To, naravno, nije dobro stoga što je ovakav vid korupcije pitanje od javnog značaja. Tužiocima bi trebalo da budu odrešene ruke da pokreću istrage prema sopstvenom nahođenju“, smatra Vodarg.

Štal se ne slaže u potpunosti s tom tezom. „Uz dužno poštovanje, ovo je nešto što oslikava naš pravni sistem – činjenica da se tužioci aktiviraju samo kada imaju konkretne sumnje. Nisam pravnik, ali ipak mislim da ne bi bilo dobro ni ako bi državni tužioci radili samo ono što oni hoće“, kaže on.

Niko tačno ne zna koliko novca odlazi na korupciju u zdravstvu, premda se špekuliše o nekoliko milijardi evra. Novi zakon, kreiran da spreči takvu pojavu, najverovatnije će na snagu stupiti tek iduće godine.

Izvor: http://dw.com/p/1G7o9

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*