Novim Prostornim planom Kragujevac je izbrisan sa mape Srbije

Novim Prostornim planom Republike Srbije, koji se ovih dana nalazi na javnoj raspravi, Kragujevac je i definitivno izbrisan sa mape Srbije, tvrde u gradskom odboru Demokratske stranke. U ovoj stranci ističu, da ako Kragujevcu ne bude vraćen status koji mu po svemu pripada, da će pozvati građane na proteste ispred Skupštine grada.

– Višegodišnja otvorena i neprikrivena marginalizacija Kragujevca dobila je svoju potvrdu i to u najvažnijem prostornom i planskom dokumentu koji se donosi u državi. Upozoravali smo da Srpska napredna stranka ne vidi Kragujevac kao regionalni centar. Godinama su ga mimoilazili svi najvažniji infrastrukturni projekti i bez ikakvog opravdanja birani drugi pravci razvoja putne, železničke i svake druge saobraćajne mreže, objašnjavaju kragujevačke Demokrate.

Dodaju da je centar Šumadije, kome gravitira dva miliona stanovnika, izgubio status makroregionalnog centra, ranga Novog Sada i Niša, što je bio prema prethodnom prostornom planu. Nije predviđen kao čvorište puteva, ne predviđa mu se turistički razvoj, iako kao prva prestonica moderne Srbije ima puno toga da ponudi.

– Ovakvu nepravdu sigurno vidi i sadašnja garnitura koja rukovodi Kragujevcem, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem. Obećao je prvi čovek Kragujevca da će iskoristiti veze i uticaj i popraviti poziciju grada u Prostornom planu. Iako smo mnogo puta bili svedoci bezočnim kršenjima datih obećanja, od strane lokalne vlasti, mi danas tražimo od gradonačelnika Dašića, da istupi jasno i glasno protiv ovakve sudbine Kragujevca. Nije izabran da ćuti i klima glavom, već da se bori za grad i Kragujevčane. Ugrožena je budućnost dece koja odrastaju u ovom gradu, jer vizijom vlastodržaca u Srbiji, Kragujevac nije predviđen kao grad koji će se razvijati, već kao grad negde u septičkoj jami Srbije, koji sa centralnog nivoa vlasti može samo da dobije kanalizaciju, zaključuju u Demokratskoj stranci.

Takođe, kažu i da neće mirno gledati nestajanje grada u kome žive, koji je imao grandioznu prošlost, a veruju još uvek šansu za svetlu budućnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.