NVO TAJKUN: Dobrica Veselinović iz „Ne davimo Beograd“ se bukvalno „davi“ u milionima!

Finansijsko udruženje ‘Pravo na grad’, koje je registrovano na adresi stana Dobrice Veselinovića, 2017. imalo prihode od 575.000, a 2020. čak 15.081.000 dinara!

Dobrica Veselinović, propali kandidat lažne zelene koalicije za gradonačelnika Beograda, čovek koji se u javnosti predstavlja kao volonter i skromni lik iz naroda, zapravo je NVO tajkun i multimilioner koji samo od jednog udruženja ima godišnji prihod od više od 128.000 evra!?!

Veselinovićevo finansijsko udruženje ‘Pravo na grad’ 2020. godine ‘zaradilo je’ 15.081.000 dinara, dok je 2017. prihodovalo ‘samo’ 575.000 dinara. Koliki je prihod ovog udruženja bio prošle, 2021. godine, nije poznato, jer još nije predat finansijski izveštaj, što izaziva sumnju budući da su izveštaji prethodnih godina predavani na vreme. Veselinović je, takođe, u julu ove godine izbrisao svoje ime iz APR-a i više nije zastupnik udruženja ‘Pravo na grad’.

‘Dobar dečko’

Elem, dok je Beograđanima ‘prosipao’ priču o sebi kao dobrom dečku iz komšiluka koji je volonterski, bez ikakve plate, angažovan na raznim ekološkim u humanitarnim projektima, Dobrica Veselinović zapravo zgrtao milione.

Osim inicijative ‘Ne davimo Beograd’, koja dobija na stotine hiljada evra donacija od zelenih pokreta sa Zapada, još jedna Dobričina ‘firma’ odlično posluje i ostvaruje porast prihoda na kojem bi mu pozavideli i ozbiljni biznismeni.

Udruženje ‘Pravo na grad’ osnovano je aprila 2016. godine, sa sedištem na Novom Beogradu, nedaleko od Arene, baš na adresi Veselinovićevog stana.

U prvoj godini poslovanja udruženje je imalo prihod od ‘simboličnih’ 575.000 dinara ili 4.900 evra (po sadašnjem srednjem kursu evra). Naredne godine takođe ne beleži neki uspeh, pa ima prihod od 470.000 dinara, ali već 2019. godine ‘Pravo na grad’ prihoduje čak 9.948.000 dinara iliti blizu 95.000 evra! To je više od 20 puta iliti 2.100 odsto!

I za 2020. godinu podaci su impresivni: prihod Veselinovićevog udruženja bio je čak 15.081.000 dinara ili nešto više od 128.000 evra!

NDBG finansira Kurtijev čovek!

Pokret ‘Ne davimo Beograd’ (NDBG), čiji je Dobrica Veselinović visoki funkcioner, ogroman novac dobija od Hakija Abazija, direktora ‘Rokfeler fondacije’ za Zapadni Balkan. Haki Abazi je, pored toga, i poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija!

Abazi i ‘Rokfeler fondacija’ novac uplaćuju preko udruženja ‘Mikro art’, čiji je osnivač Veselinovićev kolega iz NDBG Radomir Lazović.

Finansijski izveštaj za 2021. godinu, prema dostupnim podacima, još nije podnet, a u APR-u stoji zabeležba da je Dobrica Veselinović u julu ove godine izbrisan sa pozicije zastupnika ovog udruženja!?! Umesto njega, na toj poziciji sada je izvesni Predrag Momčilović, aktivista pokreta „Ne davimo Beograd“.

Tekst potpisa

S druge strane, član Predsedništva SNS Đorđe Todorović, koji je i otkrio ‘sumnjive finansije’ Veselinovića, kaže da Veselinović pokušava da sakrije čitav ovaj slučaj.

– Brisanje iz registra jeste samo pokušaj da se finansijski izveštaj za 2021. godinu ne poveže sa prljavim novcem koji je korišćen u njihovoj izbornoj kampanji, jer bismo onda tačno znali čiji su ti ‘zeleni’ danas u Skupštini. Jer kako da objasnite rast prihoda od preko 2.100% samo u jednoj godini?! Radi se o milionima! Zato i nije logično da Veselinović naprasno donese odluku da se odriče svega… Nadležni sve ovo moraju da istraže, jer postoji osnovana sumnja u poreklo novca – apeluje Todorović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *