Otac ministra Stefanovića u vezi sa firmama koje trguju oružjem

Mreža KRIK nastavlja da objavljuje podatke o imovini političara na vlasti

nebojsa-stefanovic

* Brat ministarke Jadranke Joksimović jednu kompaniju osnovao 2012.
Profil ministra policije i potpredsednika Vlade Nebojše Stefanovića i Jadranke Joksimović, ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije, od danas se nalazi u bazi imovine političara Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Prema njihovom istraživanju, ministar Stefanović vlasnik je četvorosobne kuće koja se nalazi u elitnom naselju na Bežanijskoj kosi na Novom Beogradu.

– Za kuću je menjao stan od 90 kvadrata koji se nalazio u blizini, ali ne u istom naselju, u martu 2014. godine. Stefanović, prema ugovoru, nije doplatio za kuću iako je veća od stana i nalazi se na boljoj lokaciji. Čovek s kojim je menjao stan je Lazar Lazić, vlasnik poznate pekare „Sinđelić“ kod Kalenić pijace u Beogradu – otkriva KRIK.

Oni navode da pored kuće Stefanović poseduje i garažu koja je izgrađena bez dozvole i u postupku je legalizacije još iz vremena kada je pripadala prethodnom vlasniku.

– Ministrov otac Branko Stefanović osnovao je kompaniju United BG u decembru 2015. godine, u partnerstvu sa trgovcem oružjem Goranom Todorovićem, vlasnikom firme „GIM“ koja godinama snabdevala Vojsku Srbije. Za direktora firme postavili su Milisava Živanovića, koji je direktor „Vodoprivrednog privrednog društva Podunavlje“ iz Kovina. Firma je registrovana za „trgovinu na veliko“, ali nije poznato čime se bavi – piše u KRIK-ovoj bazi.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije pronašla je vezu ministra policije sa Jugoslavom Petkovićem, koji je inače direktor državnog preduzeća za prodaju oružja „Jugoimport SDPR“, a poslovni je partner porodice Stefanović. Sa ministrovim bratom Nemanjom Stefanovićem vlasnik je firme „Direct Print“, a pre toga je sa njim vodio „Pravda Press“.

– Ministrov brat Nemanja Stefanović bio je suvlasnik kompanije koja je izdavala dnevne novine „Pravda“, a ministrova supruga Ana Stefanović direktorka firme od decembra 2009. do novembra 2011. godine. „Pravdu Press“ osnovao je Đorđe Martić, nekadašnji glavni urednik Politike ekspres, u novembru 2006. godine – tvrde istraživači KRIK-a.

Što se tiče postupaka protiv ministra Stefanovića, Komunalna policija podnela je protiv njega kao odgovornog lica podnela 27 prekršajnih prijava tokom izborne kampanje 2012. godine.

– Postupak je pokrenut zbog lepljenja plakata na banderama, izlozima, trafostanicama i drugim javnim površinama gde to nije dozvoljeno. Tokom suđenja utvrđeno je da je odgovorna stranka, a ne beogradski odbor, pa je postupak protiv Stefanovića obustavljen. Sud je zaključio da je odgovoran Aleksandar Vučić kao predsednik SNS-a, ali protiv njega nije pokrenut postupak – navodi KRIK.

Što se tiče imovine ministarke Jadranke Joksimović, ona živi sa svojom majkom u stanu na Banjici. Nekretnina se nalazi u staroj zgradi u kojoj deo stanova nije upisan u katastar, zbog čega istraživači KRIK-a nisu mogli da utvrde tačnu kvadraturu i njenu vrednost.

Međutim, njen brat Aleksandar Joksimović, prema podacima KRIK-a, povezan je sa više firmi i nadzornih odbora različitih preduzeća.

Joksimović je jednu kompaniju osnovao 2012. pod nazivom „Centro tehnika“ i bavila se popravkom kućnih aparata i baštenske opreme. Firmu je tri godine kasnije pretvorio u frizerski salon i preimenovao u „Top night“. U februaru 2016. kompanija je postala turistička agencija „Travel Event Point“ sa raznovrsnom ponudom – od gradskog do banjskog i dentalnog turizma. Sajt je usmeren na arapske turiste, na njemu se reklamira nacionalna avio-kompanija Air Serbia kao i projekat Beograd na vodi. Joksimovićeva firma je u decembru 2016. učestvovala na Festivalu kulturnog nasleđa „Šeik Zajed“ koji se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Pokrovitelj učešća srpskih firmi je predsednik Tomislav Nikolić. Joksimović je funkcioner, a u njegovom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ova firma se ne spominje. Ministarkin brat preneo je 20. decembra 2016. vlasništvo u ovoj firmi na dotadašnjeg direktora Sašu Milovanovića a zahtev za brisanje iz vlasništva podneo je nedelju dana pošto ga je novinar KRIK-a kontaktirao u vezi sa firmom.

Dosadašnji podaci
KRIK od ponedeljka svakog dana objavljuje profile po nekoliko ministara. Dosad su objavljeni podaci o biografiji, poslovima, imovini i imovini članova porodice ministara Dušana Vujovića, Zorana Đorđevića, Aleksandra Antića, Vladana Vukosavljevića, Branislava Nedimovića, Gorana Kneževića, Zlatibora Lončara, kao i ministarki Slavice Đukić Dejanović, Ane Brnabić i Zorane Mihajlović.

Saša Mirković: Pozivam Vučića i Stefanovića na tv duel, pošto Vučić ne sme sam

„Stefanovićev otac odlučuje kome se iz Telekoma daju pare, naravno uz prethodnu saglasnost  Vučića.

Telekom, kao i sva ostala javna preduzeća i lokalne samouprave se vode iz Nemanjine 11. Ko ne posluša šta treba da uradi, odmah biva sklonjen uz nameštanje brojnih afera. Zato su ljudi pognuli glave i ćute. Nakon toga ih čeka Nebojša iz Beograda, informativni razgovori kod Dijane Hrkalović, koja nema pre ove funkcije nikakav radni staž u MUP-u, … onda to preuzima fioka ili tužilaštvo na dalju obradu. Tako funkcioniše sadašnja vlast u Srbiji. Posle toga zavisi ko je koliko dao, vrši se dopunjavanje ili stopiranje predmeta.

Pozivam opet i Vučica i Stefanovića na TV DUEL sa javnim poligrafom, da vidimo ko laže. Nadam se da su toliko hrabri, da njih dvojica budu protiv mene u tv duelu. Jel smete momci?“prozvao je javno predsednički kandidat Saša Mirković aktuelnog ministra policije i premijera.