POČETAK HLADNOG RATA IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE

Hrvatski mediji: Tajming hapšenja agenta nije slučajnost, ovo je početak HLADNOG RATA Srbije i Hrvatske

HrvatskI mediji već su napravili nekoliko mogućih scenarija šta zapravo stoji iza hašenja njihovog agenta u Beogradu.

jutarnji list

Prema pisanju Jutarnjeg lista scenografija hapšenja navodnog hrvatskog špijuna u Beogradu podsećala je na hapšenje Slobodana Miloševića, ali i na niz „spektakularnih akcija srpske policije“. Prema pisanju ovog lista tajming ovog hapšenja nije slučajnost.
„Sasvim je izvesno da će objava hapšenja agenta hrvatske vojne sigurnosne službe imati i spoljnopolitički aspekt kroz odnose Hrvatske i Srbije, praktično je ispod radara prošla činjenica da je akcija BIA, srpske tajne službe, objavljena u trenutku dok traje rasprava o izboru kandidata za novog direktora civilne tajne službe“, piše Jutarnji list.

Jutarnji navodi i da je Bratislav Gašić, bivši ministar obrane, kojeg je krajem prošle godine Vučić smenio pod pritiskom javnosti zbog izjave: “Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu”, kandidat upravo za poziciju prvog čoveka BIA. List piše i da je vršen veliki pritisak da Gašić bude smenjen nakon pada vojnog helikoptera 13. marta 2013. godine kada je u nesreći stradalo sedam osoba, da se to nije desilo i da je javnost zbog toga ostala nezadovoljna.

Jutarnji list piše da se pisanjem o hapšenju navodnog hrvatskog špijuna, fokus sa Gašića pomera na to.

Po njihovoj analizi moguće je i da sadašnji čelnik službe advokat Aleksandar Đorđević, koji nije bio Vučićev izbor, ovom akcijom želi sačuva svoju poziciju.

Ovaj list postavio je i nekoliko teza koji se tiču konkretnih navoda da je hrvatski agent prikupljao podatke o oficirima JNA koje je Hrvatska optužila ili planira da optuži za ratne zločine, kao i da je prikupljao podatke o organizacijskoj strukturi i odnosima u Vojsci Srbije.

„Za očekivati je da su hrvatske službe – ako su podignute optužnice – već prikupile neke podatke, pa nije jasno što im je to mogao dostaviti agent iz Beograda. Organizacijska struktura Vojske Srbije može da se upozna i iz javnih izvora, a ono što je svim službama uvek zanimljivo, to su kadrovi i njihovi privatni profili i odnosi. Jedno od pitanja je i kako to da saradnik nije matičnoj službi signalizirao da bi mogao da bude provaljen. Pravilo je tada da ga služba sklanja ili povlači, osim ako na neki način ne želi da ga preda drugoj strani“, jedna je od teza Jutarnjeg lista.

SD

Hapšenjem hrvatskog špijuna u Beogradu započeo je hladni rat izmedju Srbije i Hrvatske, ocenjuje danas hrvatska „Slobodna Dalmacija“.

List navodi, pozivajući se na nezvanične hrvatske diplomatske izvore, da Hrvatska nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju od srpskih vlasti o hapšenju špijuna u Beogradu i da zbog toga u petak uveče niko sa hrvatske strane nije želeo da komentariše tu vest, sve dok ne bude zvanično potvrdjena iz Srbije.

Činjenica da je ta vest puštena u srpske medije pre nego što je za nju doznala hrvatska Vlada ukazuje da se verovatno radi o jednostranom podizanju tenzija sa srpske strane uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, piše Slobodna.

„Takva neprofesionalna objava do sada nezabeležene situacije u odnosima dve države baca sumnju u transparentnost i namere srpske strane. Slobodno možemo da kažemo da je ovim činom započeo hladni rat izmedju dve susedne zemlje“, piše „Slobodna Dalmacija“ i zaključuje da su na potezu zvanične institucije vlade Srbije, „koje će sigurno morati da objasne hrvatskoj Vladi što se tačno dogodilo juče u Beogradu“.

(Blic)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.