PoliBoti prvaci Srbije u robotici

Na nedavno održanom državnom turniru “First Lego league” prvo mesto je osvojio tim PoliBoti, kojeg sačinjavaju učenici prve godine Politehnike-škole za nove tehnologije iz Beograda sa jednim osnovcem i mentorima. Tema je bila “Životinjski saveznici”, a takmičenje se sastojalo od četiri discipline: osnovne vrednosti (vrednovanje tima), projekat, tehnički intervju (predstavljanje strategije, robota i programa sudijama) i igra sa robotom (robot rešava unapred zadate zadatke na poligonu). Već pri prvom puštanju robota PoliBoti su osvojili maksimum poena i time se automatski plasirali na vrh liste gde su i ostali do kraja takmičenja. Potom su osvojili prvo mesto u svim ostalim disciplinama što im je donelo pehar prvaka u igri sa robotom i pehar pobednika takmičenja, što ih je dalje plasiralo na međunarodno takmičenje u Sloveniji.  U daljem tekstu saznajemo nešto više o problemu, robotu i o njegovim funkcijama:

new-picture

Kako ste došli na ideju za projekat da dizajnirate HoboRobo robota?

Problem koji smo istraživali se vremenom menjao. Prvo smo mislili da koristimo bubamare umesto pesticida, ali smo otkrili da se to uveliko koristi u svetu. Daljim istraživanjem smo otkrili da se gaje i uvoze azijske bubamare u te svrhe. One su efikasnije, ali ugrožavaju plodove, pa ih mnoge države smatraju invazivnom vrstom. Naše, evropske bubamare su postale ugrožena vrsta. To se dešava zato što su azijske bubamare otpornije, duže žive, češće se razmnožavaju, pa se čak i hrane našim bubamarama. Naše rešenje podrazumeva korićenje kombinacije dve biljke. To su kopriva koja odbija azijske bubamare i lavanda koja privlači obe vrste. Kopriva se sadi oko useva, tako da sama plantaža predstavlja azil za domaće bubamare. Dodatno na plantaži će postojati i kućice za bubamare, snabdevene hranom u kojima mogu da se razmnožavaju i štite od vetra i zime. Isto tako i koprivu sadimo u žardinjerama da ne bi ugrožavala plodove.

robot_hoborobo

Kako HoboRobo funkcioniše na poligonu?

Robota puštamo iz baze i on ide pravo i ostavlja ajkulu na svoje mesto i onda se robot vraća u bazu gde ga okrećemo i puštamo da uzme hranu iz frižidera. Hranu donosi do baze zajedno sa svinjom koju kupi sa stola. Jedan član ekipe koji pušta robota priprema hranu u drugi alat. Robot dalje nastavlja da rešava zadatke na stolu. Ceo robot je napravljen od Lego kockica, Lego senzora i motora. Planiramo da unapredimo program za dalje takmičenje i radimo na njegovoj pouzdanosti i preciznosti.

tehnicki_intervju

Kakvi su vaši utisci sa ovog takmičenja?

Utisci sa takmičenja su predivni. Takođe smo se lepo zabavili, bilo nam je super, ekipe su bile sve jako divne, ostali timovi su nam preneli svoje iskustvo i znanje o životinjama koje su oni proučavali. Mnogo nam je drago što su drugo i treće mesto osvojile obe ekipe Prve Kragujevačke gimnazije. Ekipe su Lego Bats i Lego Buzz.

Kakva su vaša očekivanja vezana za dalja takmičenja i realizaciju projekta?

Naša očekivanja u daljem takmičenju su da se prvenstveno lepo zabavimo, družimo, steknemo nova iskustva i prijateljstva. Samim tim što smo se kvalifikovali u Sloveniju smo ispunili neka naša dosadašnja očekivanja i naš cilj. Želeli bi da se u budućnosti naša ideja realizuje jer je inovativna, niko je nije koristio do sada, jer ne šteti prirodi, a takođe korist imaju i poljoprivrednici kao i naše domaće evropske bubamare.

Međunarodno takmičenje u Sloveniji zakazano je za 4. februar. Trenutno Poliboti zauzimaju 25 mesto po broju poena osvojenih u igri sa robotom u konkurenciji od 900 ekipa iz Centralne Evrope.

5 thoughts on “PoliBoti prvaci Srbije u robotici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.