Takozvani „zaštitnik građana“ Saša Janković kaže da je „dao nalog da se pokrene kontrola zbog navodnog pokušaja ilegalne deportacije migranata“ što praktično znači da on brine o stranim građanima a na štetu građana Srbije koje bi trebao da štiti i koji ga papreno skupo plaćaju za to – 440.000 dinara mesečno * Krajnje je vreme da se Janković smeni kako bi se sprečilo dalje nanošenje štete državljanima Srbije

sasa-jankovic

OPASAN LUDAK: JANKOVIĆ BI DA HAPSI GRAĐANE SRBIJE

KOJI BRANE ILEGALNE ULASKE U SRBIJU

„Odmah posle prvih informacija o tome, još juče sam dao nalog i pokrenut je postupak kontrole u kome će biti ustanovljeno da li je zaista pokušana ilegalna deportacija, da li je su u tome – ako jeste – učestvovali bilo koji državni službenici, pripadnici bilo kojih jedinica Republike Srbije, šta se zaista desilo, kako se desilo i da li su povređena prava izbeglica odnosno ilegalnih migranata i o tome će javnost biti obaveštena. Ovo je veoma konkretna stvar, ne želim unapred da preudiciram ishod tog postupka i sasvim sigurno je pod punom pažnjom i nacionalnog mehanizma za prevenciju torture koji deluju u sklopu Zaštitnika građana, a i pod mojom ličnom pažnjom“, naveo je Janković.

Krovne međunarodne organizacije koje se bave migrantskom krizom istražuju pokušaj deportacije jedne izbegličke porodice koja je izvučena iz autobusa, prebačena u policijsku vozilo, a kasnije u toku noći pronađena u šumi nadomak bugarske granice. Oni su sada smešteni u prihvatni centar u Preševu, ali su u „karantinu“, odnosno nikome nije dopušteno da ih vidi.

„Moj posao je da prekontrolišem rad drugih državnih organa, a ne da radim njihov posao. Biće ustanovljeno šta se desilo i koliko god to možemo, da li je neki državni organ uključujući i Ministarstvo odbrane ili bilo koji drugi imalo udela u tome, da li su prekršena bilo čija prava i ako jesu – to će biti na odgovarajući način utvrđeno, a izrečena preporuka šta da se uradi da se to više nikada ne ponovi“, rekao je Janković.