Iako je rekao da će podneti ostavku na mesto šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Vučiću ne pada na pamet da to i uradi! Razlog za navodnu ostavku je to što Vučića bezbednosne službe nisu uverile da „drže konce u svojim rukama“. Takođe, tvrdilo se da će Vučić o tom koraku obavestiti predsednika Srbije i da je „zapanjujuće“ to što su mu bezbednosne službe od momenta otkrivanja oružja u šumi u Jajincima, blizu kuće premijerovog oca, ispričale pet verzija tog slučaja.

aleksandar-vucic

Predrag Petrović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže da ga ne iznenađuje vest da se Vučić ipak ne povlači sa mesta koordinatora službi bezbednosti, jer je to više puta najavljivao pa se nije dogodilo, jer, kako je objašnjeno, nema pravog rešenja za to mesto.

– Nema on šta da se povlači ili ne povlači. Predsednik Republike postavlja i smenjuje sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. Njega treba pitati zašto on Vučića ne smeni i nađe osobu koja može na dnevnom nivou da se bavi tim poslom, jer premijer to svakako ne može zbog prirode svog posla. Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji. Biro za koordinaciju službama bezbednosti bavi koordinacijom svih kontraobaveštajnih i bezbednosnih službi i mera koja se odnose na državne funkcionere, te premijer treba da koordinira mere bezbednosti za sebe – objašnjava Petrović.

Na pitanje kao vidi to što je Vučić rekao da su mu službe dale pet verzija događaja u Jajincima, on odgovara da je očigledno da službe ne znaju i nemaju sve informacije, čim sve može ili sve ne može.

Podsetimo, u januaru prošle godine, premijer Vučić je rekao da neće ostati na mestu koordinatora službi bezbednosti, već će na tu funkciju uskoro biti imenovana nova ličnost. Međutim, Vučić nije odgovorio na pitanje kada tačno će uslediti promene, kao i ko će preuzeti tu dužnost.

Prema Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje predsednik države. Neposredno nakon preuzimanja dužnosti predsednika Vlade Srbije, u junu 2014. godine, Aleksandar Vučić je najavio da će podneti ostavku na mesto koordinatora službi bezbednosti, jer, po Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, predsednik Vlade Srbije mora da bude član tog tela. To znači da od formiranja nove vlade, Vučić zapravo obavlja istovremeno dve funkcije u Savetu za nacionalnu bezbednost – kao član i kao sekretar. Dužnost sekretara je da rukovodi i predsedava Birou za koordinaciju službama bezbednosti.

Podsetimo, da bi Aleksandar Vučić postao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, polovinom 2012. izmenjen je član 7 Zakona , koji je predviđao da šef kabineta predsednika Republike po automatizmu postaje sekretar Saveta. Kako bi Vučić preuzeo funkciju koordinatora službi bezbednosti, izmenama Zakona predviđeno je da funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavlja osoba koju imenuje predsednik Republike, a ne njegov šef kabineta.

I na ovom slučaju se vidi igranje premijera i predsednika države sa institucijama, Nikoliću ne pada na pamet da imenuje nekog a Vučiću ne pada na pamet da ispuni makar jedno obećanje i da podnese ostavku na mesto šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti – kaže Saša Mirković, predsednički kandidat i dodaje da „budući predsednik države Srbije mora da deluje u skladu sa svojim ovlašćenjima i obavezama koje ima“.

Pozicija koordinatora jača od mesta u Savetu

Pozicija koordinatora službi bezbednosti je, prema navodima stručnjaka za bezbednosna pitanja, jača i uticajnija od one koju premijer ima u Savetu za nacionalnu bezbednost, s obzirom na to da je sekretar Saveta prvi čovek za operativno usklađivanje rada službi bezbednosti, koji dolazi u dodir sa velikim brojem informacija i ima operativnu moć nad službama bezbednosti.