Prema  nepotpunim rezultatima pobednik nedeljnih vanrednih lokalnih izbora u Preševu je Alternativa za promene (AZP) Šćiprima Arifija, koja je osvojila 6.862 glasa, odnosno 37,10 odsto * Pored AZP, cenzus od pet odsto glasova od broja onih koji su glasali, prešle su još samo tri liste * Na drugom mestu je Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe sa 5.030 glasova, odnosno 27,20 odsto * Na trećem mestu je Partija za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halmija sa 2.792 ili 15,09 odsto * Poslednja lista koja je prešla cenzus je Pokret za reforme DPA Samija Saliua sa 1.718 glasova, odnosno 9,29 odsto

Arifi Šćiprim

Treba imati u vidu da u ovaj „raspored snaga“ nisu uvršteni glasovi sa biračkog mesta broj 5. u zgradi SO, koje je zatvoreno zbog incidenta, kao i činjenicu da će, zbog narušavanja biračkog procesa, glasanje biti ponovljeno na dva do tri biračka mesta.

Od onih koji nisu prešli cenzus, sa najviše glasova na ukupno petom mestu nalazi se tzv. srpska koalicija „Aleksandar Vučić – za Srbiju jedinstveno“, kojoj su, u postojećem odnosu snaga, nedostajala tri glasa da bi prošla cenzus.

Srbi su osvojili 922 glasa, odnosno 4,98 odsto, ali će ih ponavljanje izbora još više udaljiti od cenzusa.

Preostale tri liste su tek na pola puta od cenzusa. To su: Demokratska unija Albanaca (DUA) sa procentom glasova 2,26, Demokratska unija Doline (DUD) 2,22 i lista Demokratske partije (DP) sa 1,84 odsto.

Inače, na vanrednim lokalnim izborima u Preševu od 38.860 upisanih, glasala su 18.492 birača ili 47,58 odsto.

I pre nego izbori budu ponovljeni na nekim mestima, već sada je izvesno je da će sve te glasove podeliti liste čiji su lideri Šćiprim Arifi, Mustafa Ragmi, Riza Halimi i Sali Saliu, ali tako da će prvome pripasti najviše, a četvrtom najmanje glasova.

Ta razlika između ove četvorke posebno će se povećati primenom Dontovog sistema, odnosno određivanjem broja odbornika u lokalnom parlamentu.

Tako logika ovog izbornog dana nagoveštava da bi Alternativa za promene Šćiprima Arifija, mogla da ima 15 od ukupno 38 odborničkih mandata.

A to onda dovodi do zaključka da buduću opštinsku vlast Arifi morati  da formira sa jednim od dvojice ljutih političkih protivnika – Ragmijem Mustafom ili Rizom Halimijem.