REHABILITOVAN CRNI

Rehabilitovan Milan B. Radivojević, četnički komandant iz Grabovca kod Trstenika

Milan Radivojević; Milanov unuk Dragan
Milan Radivojević; Milanov unuk Dragan

VIŠI sud u Beogradu doneo je rešenje o rehabilitaciji Milana B. Radivojevića (1909 – 1994), iz Grabovca kod Trstenika, čuvenog komandanta kraljevske vojske u otadžbini, saznaju “Novosti”. Utvrđeno je da je Radivojević bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga, a da se vreme provedeno na izdržavanju kazne smatra neopravdanim lišenjem slobode.

Za potomke Milana B. Radivojevića dobijena je velika bitka.

– Moj brat od tetke Hadži Miloš Stefanović podneo je zahtev za rehabilitaciju u ime cele porodice 3. juna 2014. godine i posle dve godine taj zahtev je usvojen – svedoči, za “Novosti” Milanov unuk Dragan Radivojević, koji i danas živi u porodičnoj kući u Grabovcu.
– Deda, čiji je nadimak bio Crni, uhapšen je 1945. godine. Nije se opirao hapšenju, uhvatili su ga na mostu, dok je pušio.

Radivojeviću se stavljalo na dušu da je, navodno, nasilno mobilisao ljude da se bore protiv učesnika NOB-a, a iz zapisnika o saslušanju i konačnog utiska, kako se navodi u presudi, proizlazi da je, između ostalog, priznao da je batinao mnoge ljude i žene.

– Oni su napisali da je priznao krivicu, a bilo je ljudi spremnih da posvedoče u njegovu korist – kaže nam Radivojevićev unuk Dragan. – U Kruševcu su ga prvobitno osudili na smrt, pa posle na 18 godina, te na osam godina, i, na kraju, na dve godine i osam meseci.

PROBLEMI

Dragan je, kaže, imao problema i na poslu. Govorili su mu da je četnički unuk kada se svojevremeno zaposlio u “Prvoj petoletki”.

(Večernje Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *