RUMUNKA IZUMELA NAJTVRĐI MEDICINSKI METAL

VEOMA TVRD METAL 4 PUTA TVRĐI OD TITANIJUMA NASTAO ZAJEDNIČKIM TOPLJENJEM ZLATA I TITANIJUMA

legura titanijum-zlato
Strukturna analiza legure Ti0.75Au0.25, Research Article, HEALTH AND MEDICINE High hardness in the biocompatible intermetallic compound β-Ti3Au

Rumunka, Emilija Morošan profesorka sa Rajs univerziteta u Hjustonu, do ovog otkrića došla je ispitivanjem nekonvencionalnih titanijumskih i zlatnih magneta.

Fizičari navode da je ova legura zlata i titanijuma najkompatibilnija sa ljudskim tkivom, a budući da je 4 puta jača od titanijuma mogu se od nje izrađivati dugotrajni medicinski implantanti koji će trajati duže od standardnih koji se postavljaju u koleno ili kuk.

„Čvrstoća supstance uz njenu biološku kompatibilnost čini jedinjenje nove generacije koje će produžiti vek zubnim i zglobnim implantantima“-izjavila je Emilija Morošan i dodala se ovo jedinjenje može koristiti u strugarskoj industriji, industriji sportske opreme i u mnogim drugim poljima.

Legura zlato-titanijum je kockasto jedinjenje sa posebnim rasporedom atoma onda kada se metali kombinuju na visokim temperaturama.

Titanijum je jedan od par metala oko kojeg ljudska kost može čvrsto da raste, tako da se koristi u medicini i stomatologiji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *