Rumuni odgovorni za hakerske napade na SAD

hakeri

Šokantno: Gučifer 2.0 nije Rus, već Rumun

Uhapšeni haker Gučifer 2.0 koji je objavio je sve dokumente, lične i zvanične podatke o Hilari Klinton, američkim kongresmenima Demokratske partije i o stotinama njihovih asistenata, kojeg su Amerikanci dovodili u vezu sa Moskvom i ruskom službom GRU, izjašnjava se kao Rumun, tvrdi da nema nikakve veze sa Rusijom i da je sledbenik čuvenog Gučifera, Marčela Lazara koji sada služi sedmogodišnju robiju.

Predsednik SAD, Barak Obama upozoravao je krajem jula da bi Rusija mogla nastaviti elektronske napade na Demokratsku partiju. FBI još uvek istražuje slučaj, ali nije javno označio Rusiju kao krivca, dok ekipa kampanje Hilari Klinton sumnja da je cilj hakerskih napada favorizovanje kandidata Donalda Trampa kojem bi to odgovaralo da dobije još veću podršku na izborima. Moskva i Donald Tramp do kraja negiraju takve optužbe. Dve američke kompanije specijalizovane za elektronske napade dovode Gučifera 2.0 u vezu sa Rusijom.

Ali Gučifer 2.0 ima zanimljivu priču kojom bi mogao da pobije sve veze sa Rusijom. On tečno govori rumunski jezik i tvrdi da je pronašao način kako da ostavi ruski pečat, kako mu ne bi lako ušli u trag. Prenosimo vam delove transkripta razgovora koji je magazin „Motherboard“ obavio sa njim:

Motherboard: Pre svega, možete li nam reći nešto više o sebi? Ko ste vi?

Guccifer 2.0: Ja sam haker, menadžer, filozof i volim žene. Takođe volim Guči! Ja donosim svetlo čovečanstvu. Ja sam borac za slobodu! Tako da izaberite šta vam se sviđa!

I, odakle ste?

Iz Rumunije.

Da li radite sa Rusijom ili za Rusku vladu?

Ne, zato što ne volim Ruse i njihovu spoljnu politiku. Mrzim to što me povezuju sa Rusijom.

Zašto?

Već sam Vam rekao! Takođe ja sam uradio veliku stvar, zašto njih veličate?

Pričajte mi o hakovanju Demokratske partije. Kako ste provalili?

Hakovao sam taj server preko softvera NGP VAN, ako razumete o čemu Vam govorim.

Kada ste ih prvi put hakovali?

Prošlog leta

Zašto je Demokratska partija bila Vaša meta? Zašto vas oni interesuju?

Lazar je započeo taj posao i ja ga sledim! Mislim da treba da se borimo za slobodu uma, za svet bez Iluminata

Lazar?

Marčel Lazar

Ah, da naravno.Da li ga poznajete lično?

Ne mogu da odgovorim jer mi je stalo do Marčela.

U narednim odlomcima transkripta novinar Motherboard-a se koristi lošim rumunskim iskopiranim preko Gugl prevodioca, dok Gučifer 2.0 odgovara na tečnom rumunskom. Dok su pitanja na rumunskom bila puna grešaka, Gučifer 2.0 je u odgovorima napravio jednu jedinu sitnu grešku (podvučeno crvenim na slici), zbog koje je novinar Motherboard-a izrazio sumnju u njegovu nacionalnost.

Motherboard

Dalje u odlomcima transkripta Gučifer 2.0 slikovito objašnjava novinaru kako se može menjati vodeni žig tako da deluje „ruski“ ili biločiji.

motherboard1

Novinar je pokušao da isprovocira Gučifera 2.0 tako što mu je postavljao pitanja u kojima je tražio da mu na rumunskom objasni šta je vodeni žig, što je njega vidno iznerviralo i naglasio je da ne želi da gubi vreme na glupa pitanja. Usledilo je pitanje na ruskom koje ga je još više iznerviralo, pa je napustio konverzaciju.

Rumun ili ne, rumunski mediji ga već uveliko svojataju, a neki od njih su prečešljali njegov blog u kom tvrdi da je rođen u Istočnoj Evropi, da poznaje lično originalnog Gučifera, hvali rumunske i moldavske hakere i kaže da je Basarabija Rumunija. Budući da bi malo koji Rus rekao tako nešto za Basarabiju, rumunski mediji ga podržavaju u njegovom deklarisanju kao Rumun.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *