Ministar policije Nebojša Stefanović zvani od milošte Neša Slina, dobio je tužbu koju je podneo protiv žutog tabloida NIN-a, zbog teksta „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“ * Sud je simbolično osudio žuti NIN koji će se ipak žaliti na presudu * NIN je inače pun kao brod jer stalno dobija milionske donacije iz inostranstva namenjene žutom sektoru

Beograd, 29. novembra 2016. - Ministar policije Nebojsa Stefanovic stize u zgradu Viseg suda, gde je odrzano rociste po tuzbi Stefanovica protiv novinarke nedeljnika NIN Sandre Petrusic, glavnog urednika Milana Culibrka i kompanije NIN doo zbog naslovne strane "Nebojsa Stefanovic, glavni fantom iz Savamale". Pred sudom su ga docekali okupljeni gradjani u znak podrske. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ dr

Sud je presudio da žuti NIN treba da plati kaznu od simboličnih 300.000 dinara nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda, i to sa kamatom od 29. Novembra kada je presuda doneta,  potvrdio je Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik žutog NIN-a.

Ćulibrk je rekao da će žuti NIN podneti žalbu na presudu, a ako bude potrebno podneće i Ustavnom sudu ili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Suđenje po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije protiv žutog nedeljnika NIN počelo je i završeno je 29. Novembra u Višem sudu u Beogradu.

Tada je najavljeno da će presuda biti objavljena do Nove godine.

Stefanović je tužio novinarku žutog NIN-a Sandru Petrušić, glavnog urednika tog lista Milana Ćulibrka i NIN doo, zbog teksta objavljenog 16. juna ove godine, koji je bio i na naslovnoj strani tog nedeljnika.

Ministar je na suđenju rekao da si mu „povređeni profesionalni ugled i čast„, dok su Sandra Petrušić i Milan Ćulibrk rekli da „nijednom rečju u tekstu nisu tvrdili da je Stefanović rušio objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, već su govorili o njegovoj političkoj odgovornosti kao personifikaciji prvog čoveka policije“.

Uloga medija je da ukazuje na probleme koje treba rešiti, rekao je Ćulibrk. Prema njegovim rečima, žuti NIN bi tekst iz Juna, zbog kojeg ga je Stefanović tužio, mogao u potpunosti da ponovi jer se ni posle sedam meseci nije odmaklo u rešavanju slučaja Savamala, što su strahovali da će se desiti kad je tekst objavljen.