Master rad Vladimira Baraća, studenta master studija Informatike na Institutu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, proglašen za najbolji master rad iz oblasti računarstva u 2019. godini.

Ova prestižna nagrada Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti se svake godine dodeljuje studentima master studija za najbolji originalni naučno-istraživački rad, master rad ili drugi pisani rad iz oblasti računarstva.

Barać je prvu nagradu osvojio multidisciplinarnim master radom pod nazivom „Primena algoritama računarske vizije u određivanju parametara tragova u dozimetriji“. Кoristeći napredne metode mašinskog učenja, Barać je razvio softver koji na osnovu slike sa optičkog mikroskopa automatski prepoznaje parametre tragova u detektorima radioaktivnog zračenja, čime se znatno ubrzava procena opasnosti od zračenja.

Mentor mu je bio profesor Miloš Ivanović, a podršku je imao i od komisije koju su činili profesori fizike i informatike sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, Nenad Stevanović i Ana Kaplarević-Mališić.

U uži izbor ovogodišnjeg takmičenja su ušla četiri master rada, koje su kandidati, zbog trenutne situacije, komisiji Matematičkog instituta SANU prezentovali posredstvom Interneta.