STUDENT STAO NA PUT HAKERIMA AJFONA

„Baš su se zamerili pogrešnom momku“-IT student sa univerziteta vaterlo

Vinjsvoren

Hakeri stalno pokušavaju da prevare korisnike Ajfona na sve načine, ali kada su naleteli na studenta Kapil Hareša Vinjsvorena, on je tačno znao kako da se odbrani. Vinjsvoren je apsolvent kompjuterskih nauka Univerziteta Vaterlo na specijalizaciji kriptografije, sigurnosti i privatnosti.

U vreme hakerskog napada, on je učio sa svojim prijateljima, a onda je telefon čudno zapištao.

„Telefon je počeo jako da pišti, i u tom momentu kažete sebi da nešto nije u redu“-izjavio je Vinjsvoren za CTV Kitchener

Pošto se u tom momentu aktivirala aplikacija za pronalaženje telefona koju on nije aktivirao, odmah je shvatio da je u pitanju neki kvar.

A, onda je njegov telefon opet počeo da pišti. Kada ga je uzeo u ruke video je da mu je telefon zaključan i na ekranu se pojavila poruka: „Hej, zašto si mi zaljučao telefon? Haha“

U tom trenutku student je shvatio da je hakovan i morao je učiniti nešto.

Vinjsvoren tačno zna kako Ajfon funkcioniše i šta je potrebno hakerima kako bi provalili u njegov nalog. Istog trenutka je isključio Wi-Fi i 4G mrežu na svom telefonu i laptopu. Potom se ulogovao na svoj iCloud nalog i promenio lozinku.

Vinjsvoren je izjavio da je napad izveden slučajno i da hakeri nisu znali da je on ekspert u kriptografiji.

Kroz smeh je zaključio da su se hakeri uhvatili pogrešne osobe i da je to velika šteta po njih.

Budući da je vičan u IT sferi, uspeo je da izoluje problem i da pošalje kompaniji Epl (Apple) tako da oni mogu da istraže i poboljšaju bezbednost uređaja.

„Ako sumnjate da vam je nalog hakovan, isključite Wi-Fi i ostale internet mreže na svom uređaju, promenite svoje infomracije za logovanje i proverite aplikacije koje se mogu aktivirati sa drugih uređaja poput onih za pronalaženje telefona“-savetuje Vinjsvoren.

A, ovo je savet njegovog kolege Tejlora Smita:
„Napravite složena siguronosna pitanja. Ako imate pitanje o majčinom imenu navedite neko drugo ime jer ova vrsta informacije nudi mogućnost za lakše hakovanje.“

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.