Turska upozorava Rumuniju na mogućnost terorizma

Turska traži zatvaranje čak 11 škola i brojnih humanitanih organizacija iza kojih stoji Fetulah Gulen

ambasador turske

Koliko je stvar ozbiljna pokazuje i gostovanje turskog ambasadora u Bukureštu Osmana Koraža Ertaša u rumunskoj Realitatea TV u kojoj je izjavio:

„Ovaj čovek ima dva lica. Jedno lice pokušava da pokaže kako štiti škole, uključujući i one u Rumuniji-imaju 11 škola u Rumuniji, imaju humanitarne organizacije. Takođe kada se oglašava u stranoj štampi prenosi prijateljske poruke, toleranciju itd. Ali njegova mračna strana… On govori na turskom jeziku i uvek navodi svoje pristalice da budu kriminalci, da se kriju i da čekaju povoljan trenutak da se infiltriraju u institucije. U poslednje dve godine video sam to njegovo prljavo lice.“

Dok je konzul Ali Bozčališkan bio precizniji u izjavi za dnevni list Ziua de Constanța:

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Turske oglasilo se povodom pokušaja državnog udara 15. jula stranim medijima. Teroristička organizacija Fetolaha Gulena odgovorna je za pokušaj državnog udara. Naša vlada obavestila je na vreme sve naše saveznike i partnere o lideru i svrsi njegove organizacije i zahtevala je ukidanje njegovih institucija i udruženja u inostranstvu. Uključujući i institucije u Rumuniji”

Nakon toga usledila je poseta Luftija Elvana turskog ministra za razvoj rumunskom zameniku premijera Kostinu Borku, a u konferenciji za štampu u Bukureštu u sredu izjavio je:

„Vodite računa da vam se ne dogodi isto što i nama“

„Smatramo vas svojim prijateljima i najiskrenije vam govorim da vodite računa sa Gulenovim školama jer je moguće posle nekog vremena da se i vama dogodi ono što se desilo u Turskoj“

On je izjavio da je u Rumuniji teško razumeti da ova teroristička organizacija sa bezbroj lica primenjuje iskrivljeni islamizam i dodaje da škole iz Gulenovog pokreta regrutuju decu od pete godine, čak i decu visokih zvaničnika, u koje puno ulažu da bi bih posle infiltrirali u državne institucije.

Podsetimo se da su naši mediji pisali o tome da se dve takve škole nalaze u Beogradu, potom u Hrvatskoj (1), Crnoj Gori (1), BiH (7), na Kosovu (4) i u Makedoniji (10). Pritom naše Ministarstvo Prosvete je navelo da neće zatvarati takve škole sve dok poštuju propise, dok se turski ambasador u Beogradu nije oglasio do dana današnjeg.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.