Zatvorena birališta u Francuskoj, Makronova koalicija na putu da izgubi većinu u parlamentu

Koalicija Zajedno francuskog predsednika Emanuela Makrona na putu je da izgubi apsolutnu većinu u parlamentu. Prve procene objavljene nakon zatvaranja birališta u nedelju uveče pokazuju da će njegova stranka biti prva, ali bez apsolutne većine nakon drugog kruga.

Prema procenama koje je preneo BBC pozivajući se na državne medije, koalicija Zajedno će osvojiti između 210 i 250 poslaničkih mesta, od ukupno 577. Za apsolutnu većinu bilo im je potrebno 289.

Levičarska koalicija Nupes Žan-Lik Melanšona dobila je 149 mesta, dok je istorijski rezultat ostavario Nacionalni skup Marin Le Pen sa osvojenih 89 mandata.

Ukoliko se ovakve projekcije ostvare i po objavljivanju konačnih rezultata izbora, Zajedno više neće biti u mogućnosti da sama glasa o predlozima zakona koje je usvojila vlada, javlja pariski „Mond“. Ako to bude konačan ishod, nastavak Makronovih reformi zavisiće od njegove sposobnosti da okupi umerene snage izvan svog saveza s desne i leve strane. On će verovatno biti prisiljen na kohabitaciju s čovekom koji ne želi njegove reforme Žan Lik Melanšonom.

Prvi krug izbora, koji je održan 12. juna, obeležila je rekordno mala izlaznost od 47,7 odsto.

Makron je imao više od 300 mesta u odlazećem parlamentu i ubedljivo je pobedio Nacionalni skup Marin Le Pen na predsedničkim izborima u aprilu.

Agencija Rojters podseća da je Makron (44) u aprilu postao prvi francuski predsednik u dve decenije koji je osvojio drugi mandat, uz ocenu da vodi duboko razočaranu i podeljenu zemlju u kojoj je porasla podrška populističkim strankama desnice i levice.

Francuski predsednik je tražio snažan mandat u kampanji koja se vodila pod uticajem rata u Ukrajini čije su poslediice globalna ograničenja u snabdevanju hranom i energijom i rast inflacije, ocenila je britanska agencija.

 

euronews

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.