‘Zero Waste Hrvatska’ ministru Ćoriću: Posjetite domove građana koji „šire dezinformacije“

Na optužbe Ministarstva da šire dezinformacije, brojni građani i građanke okupljeni u okolišne udruge i inicijative u koaliciji ‘Zero Waste Hrvatska’ poručuju ministru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću da će ga rado ugostiti u svojim domovima da se uvjeri u te „dezinformacije“ koje tako rado iz zafrkancije šire po medijima. Također, budući da su optuženi da paušalno prate rad Ministarstva, građani_ke će se rado sastati s njim prije njegova razrješenja i podsjetiti ga na niz konstruktivnih prijedloga koje su mu tokom prošle godine iznosili na sastancima, što su on i njegovi kolege u ministarstvu očito zaboravili, kao što su izignorirali i te prijedloge.

Zanimljivo je kolikom se brzinom nakon upozorenja udruga i Europske Komisije Ministarstvo krenulo opravdavati za svoj nerad. Kada bi se barem takvom brzinom odobravala sredstva za financiranje infrastrukture za odvajanje i recikliranje koje brojni gradovi i općine godinama iščekuju.

Udruge pozivaju ministra da uzme slobodne dane za izlete po Hrvatskoj kako bi se malo bolje upoznao s realnošću. Može posjetiti domove građana_ki u okolici Marišćine ili Jakuševca i uvjeriti se u miris smrada koji probija i kroz zatvorene prozore te popričati s ogorčenim građanima_kama Rijeke kojima su višestruko narasli mjesečni računi za otpad. Može svratiti i do Piškornice gdje, ako ne naleti na prizor učestalih požara, može pozdraviti dobrog poznanika Mladena Jozinovića i utješiti ga što više ne može ruku pod ruku s njim lamentirati kako su CGO spas za Hrvatsku, budući da je smijenjen nakon što je na njegovom primjeru dokazano čemu CGO služe – bogaćenju pojedinaca na štetu okoliša. Ima još toga što bi ministar mogao posjetiti da se uvjeri u „dezinformacije“, ali i ovo je sasvim dovoljno.

Zero Waste Hrvatska razumije da ministar, koji za intenzivan smrad na Marišćini i Karepovcu kaže kako je „ocjena nekoga da pojačani smrad ugrožava njegovo zdravlje subjektivna“, ne može dati suvisli odgovor na alarmantna upozorenja građana i Europske Komisije. Međutim, takva osoba ne zaslužuje biti ministar zaštite okoliša. Stoga ponavljamo zahtjev za njegovim razrješenjem i iščekujemo prihvaćanje poziva da on i kolege iz ministarstva posjete domove građana i građanki koji „šire dezinformacije“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.