Nije mala verovatnoća da tzv. žuta opozicija, okupljena oko kriminogene Demokratske stranke, na predstojećim predsedničkim ponovi scenario sa aprilskih parlamentarnih izbora i umesto u jednoj, izađe u najmanje četiri kolone * Sudeći po ponašanju opozicionih stranaka, takav rasplet događaja ne bi bio nikakvo iznenađenje, s obzirom na to da dogovora o zajedničkom kandidatu još nema

opozicija

Štaviše, opozicija iako deklerativno ovakvu ideju podržava, u praksi radi sve suprotno i već sada se može govoriti o podeli između opozicionih stranaka.

Poslednji takav primer je jučerašnji sastanak na kome je počelo formiranje velike narodne koalicije za predsedničke izbore. Njemu su prisustvovali predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, samostalni poslanici Sanda Rašković Ivić, Đorđe Vukadinović i Dijana Vukomanović, a odazvali su se i poslanici „Zajedno za Šumadiju“ Veroljub Stevanović, kao i predstavnik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Pored njih, na tom skupu bilo je još petnaestak udruženja i grupa građana.

Međutim, zanimljivo je da na ovaj sastanak nisu bili pozvani predstavnici DS, Pokreta „Dosta je bilo“ i SDS, mada je istaknuto da će i sa njima biti razgovora u narednom periodu.

Saradnja najjačih

Već neko vreme se govori o saradnji ove dve stranke koje su, kada je u pitanju opozicija, i najjače. U Pokretu DJB u više navrata su rekli da će prvo razgovarati sa DS o zajedničkom kandidatu za predsedničke izbore.

Čak je održano i nekoliko sastanaka lidera ove dve stranke, a jedna od ideja oko koje su se obojica složila je bila da bi Vuk Jeremić mogao da bude potencijalni kandidat opozicije na predstojećim predsedničkim izborima.

U ovoj kombinaciji SDS Borisa Tadića se povremeno pominje.

Upravo je Jeremić jedan od „kamena spoticanja“ za saradnju opozicionih stranaka sa LDP. Tačnije, lider liberala Čedomir Jovanović je rekao da će, ako Jeremić bude bio kandidat za predsednika Srbije, i on istaći svoju kanidaturu.

Međutim, nije nemoguće da će LDP do kraja u ovoj trci biti sam, pošto ovu partiju ostatak opozicije sve manje vidi kao partnera. Saradnja sa DJB, rekli su liberali, nije moguća. Sa druge strane, odnosi LDP nisu najsjajniji ni sa doskorašnjim koalicionim partnerima SDS

Liberali nisu bili pozvani ni na nekoliko sastanaka opozicije, a nisu bili ni deo opozicione „ekipe“ koja je bila na sastanku sa predstavnicima RTS o ravnopravnoj zastupljenosti opozicije na javnom servisu.

Desnica po svome

Očekivano, SRS, DSS i Dveri su iz ovakvih razgovora isključeni, tim pre što niti one sa proevropskim, niti proevrospke sa njima vide bilo kakvu saradnju.

Takođe, njihovi kandidati na predsedničkim izborima nisu nepoznanica, osim kada je reč o DSS. Za Dveri to je očekivano lider Boško Obradović, a za SRS još očekivanije Vojislav Šešelj.